Blog Drónok

A legfrissebb várható drón szabályozások itthon

legfrissebb várható drón szabályozások itthon

A drón szabályozások egyre inkább fontosabb elemei lesznek a drónnal való repüléseknek, mivel ugye egyre többen és egyre modernebb drónokat vásárolnak a piacon.

Napjainkban ezerrel dübörög a drón iparág és várhatóan a jövőben ez még inkább így lesz, ezért egyre fontosabbá vált a drónnal való repülés szabályozása, a drón pilótáknak pedig a „közös” légtér felelősségteljes használatának elsajátítása.

Már a napjainkban kapható felső-középkategóriás drónoknál sem ritka a több kilométeres repülési távolság és legtöbbjük akár 500 méteres magasságba is képes felrepülni.

Jó példa lehet erre a hihetetlenül közkedvelt és nagyon baráti áron kapható Xiaomi Fimi X8 SE drón vagy például a piacvezető DJI Mavic 2 drón.

Az ehhez hasonló vagy nagyobb kaliberű drónoknál már nem árt a megfelelő hozzáértés, hogy a drón pilóta ne veszélyeztesse mások testi épségét vagy ne okozzon kárt mások tulajdonában.

Drónvizsga Online Ingyen Gyorsan (Osztrák weboldalon)

Ha egyszerűen szeretnéd letenni a drón vizsgád, ami tulajdonképpen a nyílt kategóriás A1-A3 drón vizsga lesz, akkor ezt ingyen és gyorsan megteheted az Osztrák https://dronespace.at/ weboldalon keresztül és a drón vizsga után legálisan és szabályosan repülhetsz a kedvenc drónoddal.

A drón vizsga felkészüléshez, ajánlom a légtér.hu oldalait, amelyek nagyban segítenek a sikeres drón vizsga letételéhez.

Engedély nélkül repülhetek a drónommal?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket nap mint nap kapok Tőletek és főleg ez inspirált ennek a cikknek a megírására is, hogy rendbe tegyük kissé ezt a szinte lehetetlennek tűnő kérdés megválaszolását.

A drón szabályozások nem véletlenül vannak igencsak napirenden manapság és addig amíg meg nem születik egy közös az Európai Bizottság és a tagállamok által is elfogadott keretszabályzás, addig ezt a kérdést talán hagyjuk függőben, mivel a jelenlegi Magyar hatályos drón szabályozások egyszerűen ellehetetlenítik a drónokkal való repülést.

Azt viszont biztosan állíthatom, hogy a kezdő kategóriás legtöbbet gyerekek által is használt drónok, mint például a Tianqu Visuo XS809S vagy a JJRC H31 drónok nem lesznek engedély kötelesek.

Ezen kívül ha szeretsz FPV szemüveggel repülni akkor van egy jó hírem, mivel a kisebb méretű Tiny Whoop-nak is nevezett FPV drónok sem lesznek engedély kötelesek, feltéve ha a súlyuk nem haladja meg a 250 grammot.

Na és mi a helyzet a hobbi célú repülésekkel?

Azt hiszem itthon ebben a kategóriában vagyunk a legtöbben. Hobbi célú repülés lehet például szelfi fotók és videók készítése, vagy ha a nyaralásunk alatt a drónunkkal készítünk légi felvételeket.

Jó hír a hobbi célból repülő drón pilótáknak, hogy a jövőben várhatólag 2020 Július 1-étől a repülésekhez nem kell majd eseti légtérhasználati engedélyt kérniük. Magyarul akkor repülsz amikor csak akarsz.

Persze ezt a kategóriát is valamilyen szinten szabályozni fogják, például hogy mi tartozik a hobbi célú repülésekbe, milyen magasra repülhetsz vagy épp mennyire messzire.

Ha jól tudom 120 méteres magasságig és 500 méteres távolságig fogják a határokat megszabni. Ezen kívül tilos lesz embercsoportok felett repülni és természetesen a „No Fly” zónák érintése.

Professzionális célból történő drón repülések

Ha egy felső-középkategóriás profi drónnal szeretnél repülni mint például a fentebb említett Xiaomi Fimi X8 SE drón, amivel mondjuk több kilométeres távolságba szeretnél elrepülni, akkor ebben az esetben szükséged lesz eseti légtérhasználati engedélyre a repüléshez.

Természetesen ha nem léped át a 120 méteres repülési magasságot és nem repülsz a drónnal 500 méternél távolabb, akkor ugyanúgy használhatod hobbi célú repülésekhez is és így nem lesz szükséged eseti légtérhasználati engedélyre.

Jó hír, hogy elég lesz hozzá az engedélyt mindössze a repülés előtt 30 perccel megkérned. Jelenleg ugyanezt az engedélyt 30 nappal a repülés előtt kell igényelned, ami totálisan ellehetetleníti a profi célból történő drón repüléseket.

Amint megszületett az EU-s keretszabályzás a „My Drone Space” nevű android applikációt kell majd letöltened és remélhetőleg pikk-pakk befogod tudni szerezni az eseti légtérhasználati engedélyedet.

Várható drón szabályozások

Emax Tinyhawk II Freestyle kezdő FPV verseny drón

Több mint valószínű, hogy kis hazánkban is a már meglévő EU jogszabályozás alapján lesznek bevezetve a pilóta nélküli légi járművek (drónok) repülésére vonatkozó jogszabályok.

Az EU jogszabályozás alapján minden pilóta nélküli légi jármű különböző súlykategóriákba van beosztva.

UAS C0 a 250g alatti drónok ( Többnyire kezdő kategóriás drónok és micro FPV verseny drónok )
UAS C1 a 250 és 900g között drónok. ( Xiaomi Fimi X8, Hubsan Zino modellek )
UAS C2 a 900g – 4Kg közötti drónok ( Hubsan Zino 2 és hasonlók )

Ha hobbi célból repülünk akkor a következőknek kell megfelelni:

A földfelszíntől maximum 120 m-re emelkedhet fel a drón és a drónnal mindenképpen látótávolságon belül szabad repülni.

C0 kategóriájú drónok repülhetnek külső személy felett (ember tömeg felett tiltott a repülés).
Hobbi célra nem kell majd eseti légteret igényelni, emiatt több drón is lehet a levegőben közel egymáshoz, emiatt viszont legyünk különösen óvatosak.
Július 1. után pedig egy online vizsgát kell majd tenni minden drónkezelőnek, erről a részletek hamarosan nyilvánosak lesznek.

Drón biztosítás

Az engedélyen kívül biztosítást is kell majd kötnöd a drónra ha profi célú drón repülést hajtasz végre, ami nagyon hasonlít a jelenlegi gépjármű felelősségbiztosításhoz.

A kisebb 250g alatti drónokra nem kell majd megkötni ezt a fajta biztosítást és a 4kg-ig terjedő drónokra sem, ha nem repülünk velük 500 méternél távolabb és 120 méter magasság felett.

Itt még azért vannak homályos zónák, de remélem ez is mihamarabb kifog tisztulni.

Érdekességképpen megemlítem, hogy a „HungaroControl” 2025-re Magyarországon napi 25 000 drón repülést tervez, ennyi repülés napi szinten jelenleg Európában van.

Az ebben a cikkben leírtak nagyrészt elhangzottak Bárány Zoltán a Magyar Nemzeti Drón Szövetség alelnökével történt beszélgetésben, melyet véleményem szerint mindenképpen érdemes meghallgatnod.

Ha bármi kérdésed van a drón szabályozásokkal kapcsolatban, akkor azt nyugodtan felteheted a komment részben.

Jó repülést kívánok!

To top