Arduino Robotika Blog Egyéb Hobbielektronika Termék Tesztek

Alfawise U30 PRO 3D nyomtató teszt – nemcsak elegáns, hanem precíz és pontos is

Alfawise U30 PRO 3D nyomtató teszt

Most egy izgalmas 3D nyomtató teszt fog következni. Az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatót fogjuk tesztelni, ami ugyanúgy mint egy igazi úriember nemcsak elegáns, hanem precíz és pontos is.

Már régóta kerestem egy közép kategóriás 3D nyomtatót ami a megfizethető árkategórián belül van, és mivel többször is belefutottam az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatóval kapcsolatos rengeteg nagyon pozitív véleménybe, ezért úgy döntöttem közelebbről is szemügyre veszem ezt a 3D nyomtatót.

Eddigi tapasztalataim szerint az Alfawise termékek kiemelkedően jó minőségűek, így az U30 PRO 3D nyomtató már eleve plusz ponttal indított Nálam.

Ez a 3D nyomtató elsősorban az impozáns és stílusos megjelenésével keltette fel az érdeklődésemet, viszont számomra az sem mindegy, hogy mit tud, ezért természetesen részletesen megnéztem a paramétereit.

Milyen 3D nyomtatót vegyek?

Biztosan sokunkban felmerült már az a kérdés, hogy milyen 3D nyomtatót érdemes venni.

Személy szerint egy olyan közép kategóriás 3D nyomtatót kerestem ami lehetőleg csendes, nem műanyag hanem alumínium profilokból van összerakva, precíz 3D nyomtatásokhoz alkalmas, lehetőleg nagy és könnyen kezelhető érintőképernyős kijelzővel van felszerelve és az árazásával sem szálltak el, ez Nálam a 60-80 ezer forintos árkategóriát jelenti.

Ezen kívül fontos volt, hogy ingyenes firmware-rel tudjam használni és az csak hab lenne a tortán ha ráadásul még az Arduino fejlesztő platformmal is kompatibilis lenne.

Tudom, az igényeim meglehetősen magasak, viszont ezek a paraméterek fontosak számomra, mivel hobbi elektronikával és robotikával is foglalkozom, és ehhez rengetegszer szükségem lett volna egy megbízható precíz 3D nyomtatóra.

Két darab olyan 3D nyomtatót találtam a közép árkategóriás mezőnyben ami mindenképpen megérdemli a figyelmet. Az egyik természetesen az Alfawise U30 PRO, a másik pedig a Creality Ender 3 PRO 3D nyomtató.

Alfawise U30 PRO vagy a Creality Ender 3 PRO 3D nyomtatók

A kettő közül kétséget kizáróan az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatót választottam, mivel az impozáns megjelenésével és a nagy érintőképernyős kijelzőjével azonnal elbűvölt. Véleményem szerint egy nagyon jól összerakott gépről van szó.

Mivel az Alfawise U30 PRO 3D nyomtató nagy meglepetésemre az összes általam támasztott követelményeknek megfelelt, ezért úgy gondoltam megtaláltam a számomra legideálisabbnak tűnő 3D nyomtatót. Meg is rendeltem a GearBest webáruházból és pár hét múlva már hozta is a postás a csomagot.

Természetesen az Alfawise U30 PRO 3D nyomtató teszt sem fog elmaradni. Legelőször is megnézzük, hogy mit tud az Alfawise U30 PRO 3D nyomtató, ezután összeszereljük és kipróbáljuk, legvégül pedig kiértékeljük az eredményeket.

Alfawise U30 PRO 3D nyomtató fontosabb jellemzők

Az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatóval 220*220*250 mm nagyságú tárgyakat tudunk kinyomtatni, ami a legtöbb esetben több mint elég szokott lenni.

Fontos megemlítenem, hogy az Alfawise 3D nyomtató modellek közül nem véletlenül kapta pont ez a modell a PRO jelzőt.

Alfawise U30 PRO 3D nyomtató kijelzőEzt elsősorban a továbbfejlesztett részeinek, mint például a nagy 4.3″-es felhasználóbarát érintőképernyős kijelzőjének és a csendességéért felelős stepper motorjának (TMC 2208) köszönheti.

Nagyon pozitív dolognak tartom, hogy a gondos tervezők ellátták az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatót filament kifogyás és áram kimaradás elleni védelemmel is.

Tehát nem kell azon aggódnunk, hogy ha kifogy a filament vagy épp elmegy az áram a lakásban akkor kezdhetjük újra a 3D nyomtatást, mivel amint visszajön az áram vagy új filamentet helyezünk a készülékbe, onnan folytathatjuk a 3D nyomtatást ahol épp abbahagytuk.

Az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatót két fajta filamenttel, ABS és PLA is használhatjuk. Az ABS nyomtatásokhoz nem árt némi gyakorlat, ezért kezdő felhasználók számára mindenképpen a PLA filament használatát javaslom.

A PLA hatalmas előnye az ABS nyomtatással szemben, hogy a nyomtatás alatt kevésbé szabadulnak fel olyan az egészségünkre káros gázok mint az ABS használata közben.

Fontos szempont volt számomra az is, hogy olyan 3D nyomtatót válasszak ami nem tekeri feleslegesen a villanyórámat, ezért kimondottan örülök annak, hogy az Alfawise U30 PRO 3D nyomtató egy mindössze 24V-os tápegységről üzemeltethető, így a fogyasztásával sem lesznek gondok.

Mivel egy professzionális 3D nyomtatóról van szó, ami 0.1-04 mm pontossággal képes kinyomtatni különböző tárgyakat, így méltán megérdemli a precíz jelzőt. Ezt természetesen a későbbiekben tesztelni is fogjuk.

Kezdjünk is neki és legelső lépésként szereljük össze az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatót.

Alfawise U30 PRO 3D nyomtató összeszerelése

Készítettem egy fotó galériát az Alfawise U30 PRO 3D nyomtató összeszerelésével kapcsolatban és azon is gondolkoztam, hogy esetleg egy videót is készítek erről.

De mivel már készítettek ezzel kapcsolatban egy nagyon profi és átlátható videót, aminek a segítségével szereltem Én is össze a készüléket, ezért úgy döntöttem mégsem készítem el, mivel ezt a videót semmiképpen sem tudnám jobban elkészíteni.

Az Alfawise U30 PRO 3D nyomtató összeszerelésével kapcsolatos videót ezen az oldalon tudod megnézni. Az angol nyelvű felhasználói kézikönyvet pedig innen tudod letölteni hozzá.

Fontos! Az Alfawise U30 PRO 3D nyomtató tápegységén található egy áramfeszültség választó gomb, 110/230V jelöléssel, ezt mindenképpen állítsd 230V állásba, ugyanúgy mint az a fotó galéria legelső fényképén látható.

Mivel az ingyenes Marlin firmware már alapból telepítve van a készülékre, így csupán annyi dolgunk van, hogy megnézzük a verziószámát, ami jelenleg Nálam a Marlin 1.1.9 verzió. Ha esetleg van hozzá újabb elérhető firmvare frissítés, akkor azt mindenképpen érdemes letöltenünk hozzá.

A firmvare verzió számot a készülék bekapcsolása után, a jobb felső sarokban lévő plusz ikonra kattintva tudjuk elérni.

Alfawise U30 PRO 3D nyomtató teszt és tapasztalatok

Annak akinek eddig még nem volt 3D nyomtatója, nem mondom azt, hogy a kezdetek egyszerűek leszek, de azt sem, hogy túl bonyolult lenne. Egyszerűen egy olyan eszközről van szó aminek a helyes használatát csak gyakorláson keresztül lehet elsajátítani.

Alfawise U30 PRO 3D nyomtató teszt nyomtatásA legelső nyomtatásom az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatóval nem más volt mint egy hűtő adapter a 3D nyomtató fúvóka hűtéséhez. Természetesen ezen a teszten még erősen látszik, hogy nem voltam túlságosan képben a beállítások terén.

Mivel szerettem volna ennél sokkal jobb minőségben kinyomtatni a kívánt tárgyakat, ezért belevetettem magam a 3D nyomtatás világába és elkezdtem tanulmányozni, hogy melyek azok a szempontok amelyeket semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni mielőtt elkezdenénk a 3D nyomtatást.

Hamar megtanultam, hogy az első réteg kinyomtatása a legkritikusabb és ha ez jól sikerül, akkor innentől kezdve könnyű dolgunk van.

Ahhoz, hogy sikerüljön jól kiviteleznünk a 3D nyomtatást a következő szempontokat mindenképpen érdemes betartanunk.

Alfawise U30 PRO 3D nyomtató tesztTárgyasztal

A 3D nyomtatónk tárgyasztala mindig legyen tiszta. Nyomtatás előtt minden alkalommal érdemes megtisztítanunk egy alkoholos zsebkendővel, főleg akkor ha előtte kézzel is összefogdostuk.

Nekem ehhez egy mikroszálas törlőkendő vált be a legjobban.

A tárgyasztal szintezése is elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az első réteg kinyomtatása megfelelően sikerüljön. A tökéletes szintezést egy félbehajtott papírlappal tudtam elérni. Ezt a papírlapot még éppenhogy betudtam dugni a fúvóka és a tárgyasztal közé, úgy hogy az ne szoruljon.

Alfawise U30 PRO 3D nyomtató fúvóka Fúvóka

Ha már több alkalommal nyomtattunk a 3D nyomtatónkkal, akkor az újabb nyomtatás előtt mindenképpen ellenőrizzük a fúvóka tisztaságát. Előfordulhat, hogy filament lerakódás képződött rajta ami végett kudarcba fulladhat az újabb nyomtatás.

A felmelegített fúvókát (kb. 200 Celsius fok) a lerakódott szennyeződésektől egy fémszálas fogkefével tudjuk a leghatékonyabban megtisztítani.

A jobb oldali fotón az épp megtisztításra váró fúvóka látható, bár még ebben az állapotban is nyugodtan használható, mivel csak minimális szennyeződés van rajta.

ABS vagy PLA nyomtatás

CCTREE 3D Printer PLA+ FilamentABS nyomtatásnál a tárgyasztalra egy a 3D nyomtatáshoz használt ragasztót mindenképpen érdemes felkenni, hogy a nyomtatni kívánt objektum, ne váljon le a tárgyasztalról.

Tapasztalataim szerint a PLA nyomtatáshoz is elengedhetetlen a 3D nyomtató ragasztó használata.

Sokat segíthet még az is ha az első réteg nyomtatása közben 5-10 Celsius fokkal megemeljük a fúvóka hőmérsékletét és ugyanezt tesszük a fűthető tárgyasztallal is.

A fenti tapasztalatokra a következő 3D teszt nyomtatások közben és a rengeteg YouTube oktató videó megnézése közepette tettem szert.

A fotókon látható teszt nyomtatásokhoz a CCTREE 3D Printer PLA+ többszínű filamentet használtam amit a GearBest webáruházban szereztem be. Kezdők számára ezt a filamentet csak ajánlani tudom, mivel meglehetősen könnyű vele dolgozni és az eredmények is teljesen elfogadhatóak.

Mindegyik 3D nyomtatás a legelső tesztek eredményei, nem javítottam rajtuk és nem nyomtattam ki újra őket, mivel így egy valósághű képet tudok mutatni arról, hogy pár napos gyakorlás után milyen eredményeket lehet elérni az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatóval.

Az első két fotón látható dőlésszög tesztekkel még nagyban gyakoroltam a 3D nyomtatás beállításait, viszont véleményem szerint még így is meglepően jók lettek az eredmények. Felbátorodva az eddig szerzett pozitív tapasztalatokon, az E-Cigi tankjaimhoz is kinyomtattam egy űrvirágra hasonlító tank tartót, amivel teljesen megvagyok elégedve. Nagyobb képekért kattints a fotókra.

Ezeket a 3D modelleket a Thingiverse weboldaláról töltöttem le ingyenesen. Ha Te is szeretnéd letölteni és kinyomtatni ezeket a modelleket, akkor kattints az alábbi linkre.

A 3D modellek darabolásához pedig a Ultimaker Cura nevű ingyenesen letölthető szoftvert használtam, ami egy meglehetősen egyszerű és felhasználóbarát szoftver, főleg azok számára akik még csak most ismerkednek a 3D nyomtatás rejtelmeivel.

Összegzés

Amint azt már említettem hobbi elektronikával és robotikával is foglalkozom, és ehhez elengedhetetlenül fontossá vált számomra egy precíz 3D nyomtató beszerzése. Rengeteg olyan robot projekten dolgozom aminek az elemeinek a 3D kinyomtatásához szükségem lett volna egy baráti áron kapható precíz 3D nyomtatóra.

A piacon kapható rengeteg 3D nyomtató közül nagyon körültekintően választottam ki az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatót, és ennek köszönhetően mára már egy világbajnok 3D nyomtató boldog tulajdonosa vagyok.

Gondoltam, hogy nem fogok mellényúlni vele, viszont azt álmaimban sem gondoltam, hogy ennyi pénzért egy ténylegesen ennyire precíz 3D nyomtatót fogok kapni.

Meg kell hogy mondjam, az Alfawise U30 PRO 3D nyomtató az elvárásaimnál messze jobban teljesített, még úgy is, hogy azok igencsak magasak voltak.

Azóta már sokkal komplexebb robotikával kapcsolatos elemeket is kinyomtattam vele, és az eredményekkel 100%-ban megvagyok elégedve.

Tulajdonképpen épp egy Arduino Nano robot pókot építek, és ehhez rengeteg elem kinyomtatására volt szükségem. Ezt a robot pókot az egyik következő cikkemben fogom bemutatni, viszont ahhoz, hogy hiteles legyek megelőlegezek pár fotót róla.

Azóta elkészült az Arduino Nano robot pók, a cikket itt tudod elolvasni.

Ezeken a 3D nyomtatott elemeken látszik csak igazán az Alfawise U30 PRO 3D nyomtató mesteri precizitása.

Most pedig pár pontban összefoglalom az Alfawise U30 PRO 3D nyomtató erősségeit, hogy miért is pont ezt a 3D nyomtatót választottam.

1. Az összes eleme alumínium profilokból van, tehát nagyon tartós.
2. Nagy 4.3″-es felhasználóbarát érintőképernyős kijelzővel rendelkezik.
3. Filament kifogyás és áram kimaradás elleni védelemmel van felszerelve.
4. A legújabb ingyenes Marlin firmware-rel működik.
5. Akár az Arduino fejlesztő platformról is frissíthető.
6. A többi 3D nyomtatóhoz képest elég csendes.
7. ABS és PLA filamentekkel is használható.
8. 24V-ról üzemeltethető, takarékos áramfogyasztás.
9. Precíz 0.1-04 mm pontosságú 3D nyomtatásra alkalmas.
10. Nem utolsósorban pedig extravagáns és stílusos a megjelenése.

Alfawise U30 PRO 3D nyomtató vásárlás

Alfawise U30 PRO 3D nyomtató tesztHa egy könnyen kezelhető nagyon precíz 3D nyomtatót szeretnél magadnak vásárolni, ami egy fantasztikus nagy méretű felhasználóbarát érintőképernyős kijelzővel van felszerelve, akkor az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatóval kimondottan jól fogsz járni.

Az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatót a GearBest webáruházban tudod megvásárolni a következő gombra kattintva.

[display_button url=”https://namerre.hu/go/gb-alfawise-u30-pro-3d-printer/” glyphicon=”glyphicon glyphicon-shopping-cart” size=”normal” text=”GearBest – Alfawise U30 PRO 3D nyomtató vásárlás” color=”orange” target=”blank”]

NaMerre – Ingyenes Extra Garancia

Ne feledd, ha erre a gombra kattintva vásárolod meg a terméket, akkor a megrendelésed bekerül az adatbázisomba és ha bármi probléma lenne a megrendeléseddel, akkor közvetlenül tudok Neked segíteni.

Creality Ender 3 PRO

Ha egy hasonlóan klassz és kitűnően nyomtató viszont olcsóbb 3D nyomtatót szeretnél, akkor ajánlom figyelmedbe a Creality Ender 3 PRO 3D nyomtatót, amelyet most akár 1 hetes szállítással és természetesen VÁM és ÁFA mentesen megrendelhetsz.

Videókat is fogok készíteni a 3D nyomtatással kapcsolatban, ezért érdemes lehet a YouTube csatornámra is feliratkoznod.

Ha hasznosnak találod ezt a 3D nyomtató tesztet, akkor kérlek oszd meg, hogy mások számára is elérhető legyen. Örömteli és sikeres 3D nyomtatást kívánok!

közösségi hálózatok megosztásCreality Ender 3 PRO

To top