Arduino Robotika Blog

Arduino akadály elkerülő robot autó építés

Arduino akadály elkerülő robot autó

Az Arduino robotika egy ideje már igencsak felkeltette az érdeklődésemet, mivel ezzel a technológiával nagyon egyszerűen olyan komplex dolgokat is építhetünk mint például egy akadály elkerülő szenzorral rendelkező robot autó.

Köszönhetően a rengeteg előre megírt ingyenesen letölthető Arduino programoknak és a hihetetlenül sok készen kapható moduloknak, egy elsőre igencsak komplexnek tűnő akadály elkerülő robot autó megépítése is szinte gyerekjátéknak mondható.

Arduino akadály elkerülő robot autó építés (videó)

HC-SR04 Ultrasonic SensorAz Arduino akadály elkerülő robot autónk képes lesz az előtte lévő akadályokat érzékelni az „Ultrasonic” szenzorának köszönhetően, így azokat a beállított paramétereken belül automatikusan kifogja kerülni.

Érdekességképpen megemlítem, hogy egy hasonló „Ultrasonic” szenzort fogunk használni, mint ami a Xiaomi Fimi X8 SE drónba is be van építve, csak épp kettőt az egy helyett.

Ha Te is szeretnél egy ilyen fantasztikus robot autót megépíteni, akkor tarts velem és megmutatom, hogy hogyan tudod ezt megtenni nagyon egyszerűen és természetesen nagyon olcsón.

Ebben a cikkben nem fogok bővebben kitérni az Arduino elektronikai fejlesztőplatformra, mivel a későbbiekben bőven lesz még róla szó.

Ha szeretnéd letölteni az ingyenes Arduino elektronikai fejlesztőplatformot, akkor azt az alábbi linken keresztül tudod megtenni.

Mint említettem, az előre megírt programoknak köszönhetően programozási tudás nélkül is megépíthetőek a legtöbb robot projektek. Természetesen ártani nem fog ha mondjuk van tapasztalatod a C++ programozással kapcsolatban, mivel az Arduino fejlesztőplatform is főleg erre épül.

Mindegyik általam megépített robotikával kapcsolatos projekthez biztosítani fogom az előre megírt program kódokat, így Neked ezzel semmi dolgod nem lesz csak annyi, hogy feltöltsd a programot az Arduino UNO hardverre. Ez egy nagyon egyszerű folyamat amit a későbbiekben fogok megmutatni.

Arduino robotika tanulásTipp az Arduino robotika tanuláshoz

Az Arduino robotika minden korosztály számára egy könnyen és játékosan elsajátítható módja az Arduino tanuló szettek megvásárlása.

Ha szeretnél jobban megismerkedni az Arduino robotikával, vagy esetleg a gyermekedet szeretnéd erre tanítani, akkor a következő oldalon rengeteg nagyon szuper Arduino robot autó tanuló szett közül válogathatsz.

[display_button url=”http://s.click.aliexpress.com/e/nx9qbyIk” glyphicon=”glyphicon glyphicon-shopping-cart” size=”normal” text=”AliExpress – Arduino Robot Autó Tanuló Szettek” color=”yellow” target=”blank”]

A közel jövőben rengeteg a robotikával kapcsolatos új foglalkozás fog létrejönni, ezért mondanom sem kell, hogy aki a robotikával kezd el foglalkozni az előtt nagy valószínűséggel igencsak fényes jövő áll.

A cikk első részében megnézzük, hogy mire lesz szükségünk az Arduino akadály elkerülő robot autónk megépítéséhez és természetesen minden szükséges alkatrészhez találni fogsz egy linket is amin keresztül megvásárolhatod ha szeretnéd.

A cikk második részében pedig össze fogjuk rakni lépésenként az Arduino robot autónkat és természetesen ha mindezzel készen vagyunk ki is fogjuk próbálni! 🙂

Mivel rengeteg fajta verziója létezik a különböző moduloknak, motoroknak és szenzoroknak, ezért ajánlatos ezeket kizárólag az általam feltüntetett linkeken keresztül megvásárolnod, mivel ha véletlenül másfajta alkatrészt vásárolsz meg, akkor nem tudom garantálni, hogy az Arduino akadály elkerülő robot autód működni fog.

Arduino akadály elkerülő robot autó alkatrészek

Arduino akadály elkerülő robot autó alkatrészek

A szükséges alkatrészeket a legolcsóbban az AliExpress webáruházban tudod beszerezni a következő linkekre kattintva.

1. Arduino Uno R3
2. L293D Motor Driver Shield
3. 18650 Battery Holder
4. MG90S Servo Motor (rózsaszínű)
5. HC-SR04 Ultrasonic Sensor
6. DC 3V-12V 1:48 TT Gear Motor (4x)
7. Rubber DC Motor Wheels (4x)
8. Jumper wire (KIT) és fekete/piros bármilyen 22 AWG kábel

A fenti alkatrészek összesen körülbelül 16 dollárba, azaz megközelítőleg 5000 forintba kerülnek. Ez nem tévedés és nem írtam el egy nullát, tényleg 5000 forint körüli összegért beszerezhetőek a fenti alkatrészek.

Ha készen kellene megvásárolni ezt az Arduino akadály elkerülő robot autót, akkor mondanom sem kell, hogy legalább az 5-10 szeresébe kerülne, tehát mindenképpen érdemes inkább megépítenünk.

A robot autó vázához egy 16x10cm-es Akril (plexi) lapot fogok használni, amit itt vettem hozzá.

9. Acrylic Sheet (A7 20x10cmx4mm)

A plexi lapból levágtam 4cm-t és így jött ki a tökéletes méret.

Arduino akadály elkerülő robot autó legelső prototípus

Természetesen bármi mást is használhatsz hozzá, a legelső prototípus megépítésénél (fenti fotók) például egy 21x12cm-es falapot használtam.

Liitokala VTC6Az áramforráshoz 2db 18650-es akkumulátor elemet fogok használni. Főleg azért esett erre a választásom, mivel e-cigizek és rengeteg van belőle itthon. Természetesen bármi mást is használhatsz 5-9V között.

Ha épp nincs elfekvőben otthon 18650-es akkumulátor elemed, akkor a következő típusok megvásárlását javaslom. Nekem mindkettő típusból van itthon és nagyon beváltak számomra.

Liitokala VTC6 (18650)
LiitoKala Lii-HG2 (18650)

Ha másfajta elemeket szeretnél használni, akkor tökéletes választás lehet akár még 4 db AA elem használata is.

Nos, hogy most már minden alkatrészünk megvan, el is kezdhetjük az Arduino akadály elkerülő robot autó megépítését.

Első lépésként a kerék meghajtó motorokra fogjuk a kábeleket ráforrasztani, ezért ehhez a minimális forrasztási munkához szükségünk lesz egy forrasztópákára is. Mindössze csak ennyit fogunk forrasztani ebben a projektben, mivel a többi kábel csatlakozót nagyon egyszerűen belehet kötni a motor vezérlő modulba.

Ehhez Én a következő jól bevált eszközeimet fogom használni.

TS100 forrasztópáka

1. TS100 digitális forrasztópáka
2. MECHANIC forrasztó ón
3. AMTECH (Flux) folyatószer
4. Hőálló szilikon forrasztó pad

Arduino akadály elkerülő robot autó motor kábel forrasztás

Forrasszuk rá mind a négy motorra a 22 AWG kábeleket, ugyanúgy mint az a fotón látható. Természetesen másfajta kábeleket is használhatsz hozzá, ha ebből a típusból épp nincs otthon.

Arduino akadály elkerülő robot autó motor ragasztás

Ezután ragasszuk rá a motorokat a plexi lapra, ehhez egy két oldalán ragadó ragasztót használtam, viszont tapasztalataim szerint érdemesebb inkább pillanatragasztót használnod hozzá.

Arduino akadály elkerülő robot autó motor vezérlő modul

Párosítsuk az Arduino UNO panelt a motorvezérlő modullal és ragasszuk rá a plexi lapra, ezután a 18650-es akkumulátor elem tartót is ragasszuk rá a két oldalán ragadó ragasztóval.

Arduino akadály elkerülő robot autó kerekek felszerelése

A kerekek felszerelése nagyon egyszerű művelet, mindössze rá kell tolnunk a motorból kiálló kis csonkra őket.

Arduino akadály elkerülő robot autó szervó motor és ultrasonic szenzor

A szervó motorra szereljük fel az Ultrasonic szenzort, Én ehhez a motorokhoz felhasznált 22 AWG kábelek burkolatát használtam fel, amit négy darab kis csavarral rögzítettem.

Arduino akadály elkerülő robot autó szervó ragasztás bekötés

Miután forró ragasztóval felragasztottuk a szervó motort a plexi lapra, csatlakoztassuk a motor vezérlő modulon található legelső három hegyre.

Arduino akadály elkerülő robot autó ultrasonic szenzor bekötése

Csatlakoztassuk az Ultrasonic szenzor kábeleit a motor vezérlő modulhoz a képen látható módon. Ha a motorvezérlő modulon nincsenek kiálló hegyek, akkor akár rá is forraszthatod a kábeleket a csatlakozókra.

Arduino akadály elkerülő robot autó motorok bekötése

Ezután nincs más dolgunk mint bekötni a motorokat a képen látható módon és csatlakoztatni a 18650-es akkumulátor elem tartó doboz pozitív és negatív kábeleit a motor vezérlő modulhoz.

Arduino akadály elkerülő robot autó USB kábel csatlakoztatása

Amint minden kábel a helyére került, csatlakoztassuk az Arduino UNO hardverünket a számítógépünkhöz egy USB kábel segítségével és töltsük fel a megfelelő program kódokat hozzá.

Arduino akadály elkerülő robot autó program fájlok letöltése

Az Arduino akadály elkerülő robot autóhoz a szükséges program fájlokat és a bekötési rajzot innen tudod letölteni.

Ha még csak most ismerkedsz az Arduino robotikával és nincs tapasztalatod az Arduino elektronikai fejlesztőplatform használatával kapcsolatban, akkor érdemes megnézned a cikkben szereplő videót, amiben részletesen bemutatom ennek az Arduino akadály elkerülő robot autónak a megépítését, és azt is, hogy hogyan tudod a szükséges program fájlokat feltölteni az Arduino UNO hardverre.

Miután feltöltötted a szükséges programfájlokat az Arduino robot autódra, nincs más dolgod mint beletenni a 18650-es akkumulátor elemeket és ezután kipróbálni.

Sok örömet és jó szórakozást kívánok hozzá!

Arduino akadály elkerülő robot autó utólagos észrevételek

Mivel már megépítettem pár prototípust és ki is próbáltam őket, ezért meg szeretném osztani az észrevételeimet ezzel az Arduino robot autóval kapcsolatban.

A videóban bemutatott kerék motort egy két oldalán ragadó ragasztóval ragasztottam fel a plexi lapra, ami nem egy jó megoldás mivel 2 darab motornál fél nap múlva levált a ragasztás. Ezután kísérleteztem a forró ragasztóval, ezzel ragasztottam fel a szervó motort is és ahhoz teljesen bevált.

Gondoltam teszek egy próbát és felragasztom a kerék motorokat is ezzel, hát megint nem volt szerencsém, mivel ez a ragasztó is elengedte a motorokat. Ezután fogtam magam beültem az autómba és elmentem pillanatragasztóért mivel épp nem volt itthon és felragasztottam a motorokat vele a plexi lapra.

Mondanom sem kell, hogy azóta is úgy ott vannak a helyükön, mintha odaragasztották volna őket. 🙂

Arduino robotika következő cikkek

Mivel az Arduino robotikával kapcsolatos cikkek és videók elkészítése nagyon időigényes, ezért csak akkor fogok ehhez hasonló cikkeket és videókat készíteni, ha megvan hozzá a megfelelő számú érdeklődő.

Ha Téged is érdekel az Arduino robotika és szeretnél még több hasonló cikket olvasni és videót nézni a témával kapcsolatban, akkor arra kérlek, hogy mindenképpen oszd meg ezt a cikket a Facebookon, Twitteren és ahol csak tudod, hogy minél több emberhez eljusson. Előre is köszönöm!

Viszonzásképpen pedig rengeteg új és érdekes Arduino robotikával kapcsolatos cikkeket és videókat fogsz kapni.

Hogy nehogy lemaradj a legújabb Arduino robotikával kapcsolatos videókról, érdemes lehet a YouTube csatornámra is feliratkoznod.

közösségi hálózatok megosztás

To top