Arduino Robotika Blog

Arduino Nano 3D nyomtatott robot pók építés

Arduino Nano 3D nyomtatott robot pók építés

Nemrég építettem egy Arduino akadály elkerülő robot autót és annyira megtetszett az Arduino robotika, hogy elkezdtem még mélyebben beleásni magam az Arduino robotika világába.

Mivel többen is jeleztétek, hogy szeretnétek még több az Arduino robotikával kapcsolatos cikket olvasni, így most a robot autónál egy még komplexebb dolgot egy programozható robot pókot fogunk megépíteni.

Tudom, így elsőre elég bonyolultnak tűnhet a dolog viszont biztosíthatlak arról, hogy ezt az Arduino robot pókot is hihetetlenül egyszerűen megfogjuk tudni építeni.

Minden egyes részt lépésenként részletesen megfogok mutatni, így bárki számára kezdőktől a haladókig nagyon könnyen megépíthető lesz még egy ilyen komplexnek tűnő Arduino robot pók is.

Arduino Nano robot pók megépítés (videó)

Mint az a főcímben is benne van ez egy 3D nyomtatott programozható robot pók lesz, így ehhez a projekthez természetesen szükségünk lesz egy 3D nyomtatóra is. Ha esetleg még nincs 3D nyomtatód, akkor akár meg is kérhetsz valakit akinek van, hogy nyomtassa ki számodra a robot pókhoz szükséges elemeket.

De még jobb ötletnek tartom ha beszerzel magadnak egyet, mivel napjainkban a 3D nyomtató használata szinte nélkülözhetetlen eszköznek számít azok számára akik robotikával szeretnének foglalkozni.

Alfawise U30 Pro 3D nyomtatóHa egy csendes és nagyon precíz 3D nyomtatót szeretnél vásárolni, ami ráadásul nem kerül sokba, akkor tudom ajánlani a közép kategóriás mezőny egyik aranyérmes helyezettjét az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatót.

Az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatót a GearBest webáruházban itt tudod beszerezni.

[display_button url=”https://namerre.hu/go/gb-alfawise-u30-pro-3d-printer/” glyphicon=”glyphicon glyphicon-shopping-cart” size=”normal” text=”GearBest – Alfawise U30 PRO” color=”orange” target=”blank”]

Mivel Nekem is ez a 3D nyomtató a kedvencem, ezért természetesen ehhez a projekthez is ezt fogom használni.

Ha szeretnéd jobban megismerni az Alfawise U30 PRO 3D nyomtatót, akkor a részletes cikket itt találod róla.

Hogy ne érjen meglepetés már most az elején azt is elárulom, hogy bizony ebben a projektben nagy örömömre forrasztani is fogunk. Valami rejtélyes oknál fogva nagyon szeretek forrasztani, főleg amióta megvettem álmaim forrasztópákáját a TS100 programozható forrasztópákát.

TS100 forrasztópáka vásárlásEz a páka precíz forrasztásokhoz is tökéletesen alkalmas, így akár nagyon kicsi SMD alkatrészeket is tökéletesen betudunk vele forrasztani.

Viszont ehhez az Arduino robot pók projekthez egy sima mezei forrasztópáka is tökéletesen megfelelő lesz mint ez a 60W-os forrasztópáka, mivel csak egyszerűbb alkatrészeket fogunk forrasztani.

A későbbiekben viszont elképzelhető, hogy olyan Arduino robotikával kapcsolatos projekteket is befogok mutatni, amihez már SMD (surface mounted device) forrasztásokra is szükség lehet.

Így az ehhez hasonló projektekhez nagyon okos ötletnek tartom egy professzionális de mégis olcsó forrasztópáka beszerzését, mint például a TS100 programozható forrasztópáka.

Arduino robot pók költségek és alkatrészek

Creality 3D White/Black 1KG 1.75mm PLA FilamentAz Arduino robot pók megépítése leszámítva a 3D nyomtatáshoz a filamentet, ami körülbelül egy ezresbe kerül, mindössze 42 dollár, azaz 13 ezer forint körüli összegből megvalósítható.

Azt hiszem ennél olcsóbban rajtam kívül a világon még nem sokan építettek hasonló robot pókot.

A legtöbb robot pók alkatrészt nagyon olcsón betudod szerezni a Banggood és az AliExpress webáruházakból.

Főleg ezekből az áruházakból szoktam az alkatrészeket vásárolni, mivel minden egyes alkatrészt bevizsgálnak mielőtt az felkerülne az oldalukra és természetesen árban is verhetetlenek, ezért csak ajánlani tudom őket.

1. MG90S Metal Gear RC Micro Servo (12 db)
2. Arduino Nano V3 ATmega328P
3. 4x AA Battery Holder (AliExpress)
4. PCB board 5x7cm
5. 2.54mm Male Female SIL Socket Row Strip PCB Connector
6. M1.6 3mm Stainless Steel Cross Pan Head Micro Screw (AliExpress)
7. M3 x 30mm 304 Stainless Steel Phillips Pan Head Screws (AliExpress)

A 3D nyomtatáshoz pedig a Creality 3D White 1.75mm PLA Filament-et használtam.

Az Arduino robot pók megépítése

Most, hogy már minden alkatrészünk megvan az Arduino robot pók megépítéséhez, nincs más teendőnk mint kinyomtatni hozzá a szükséges részeket. A 3D elemek kinyomtatásához a precíz Alfawise U30 PRO 3D nyomtatót használtam.

Arduino robot pók 3D nyomtatás

A 3D nyomtatáshoz szükséges fájlokat a Thingiverse weboldaláról tudod letölteni, egyébként ez a világ egyik legnagyobb hobbi 3D nyomtatással foglalkozó oldala, aminek Én is aktív tagja vagyok.

Arduino Nano robot pókEzeket a fájlokat használtam az Arduino Nano robot pók megépítéséhez.

Viszont a „battery_height” akkumulátor magasságnál 26 mm-t adtam meg, ami véleményem szerint kicsit magas lett, ezért a robot pók kinyomtatott aljának a távtartóiból lefűrészeltem körülbelül 4 mm-t.

Hogy könnyebben érthető legyen a dolog készítettem erről egy fotót amin bejelöltem, hogy miből is fűrészeltem le azt a 4 mm-t. Összesen ennyi módosítást végeztem a kinyomtatott elemeken.

Robot pók elektronika

Az Arduino Nano modulon a motorok bekötését és az áramellátást a következőképpen oldottam meg. Fontos, az MG90S servo motorok maximum 6V-ról működtethetőek.

A legelső prototípusnál 2 db 18650-es akkumulátor elemet használtam (8.4V), és ennek eredményeképpen 5 db servo motort sikerült tönkretennem. Vagyis a motor vezérlő panelen a 662K 3.3V feszültség szabályzókat elégetnem.

Természetesen ezeket könnyűszerrel megtudom javítani ha szeretném, tehát sok kár nem ért, maximum forrasztgathatok kicsit.

Arduino Nano robot pók

A PCB panelről is készítettem pár fotót, hogy könnyebb legyen elképzelni, hogy hogyan is néz ki a végeredmény.

Az érdekesebb része az alja amin látszik, hogy hogyan lettek beforrasztva a különböző részek. Balról a legelső piros kábelnél az a negatív, a második pedig a pozitív sor. A harmadik pedig az MG90S servo motorok adat kábelei lesznek, amelyek egyesével össze vannak kötve az Arduino Nano csatlakozóival. Az utolsó fekete kábel pedig elvan vezetve a D13-as csatlakozóhoz.

A forrasztási munkálatokat nagyon könnyedén eltudtam végezni a TS100 digitális forrasztópákának és a TS-B2-es pákahegynek köszönhetően.

Arduino Nano robot pók

Amint készen vagyunk a forrasztással, mindenképpen érdemes leellenőriznünk a munkánkat egy multiméterrel, hogy esetleg nincs-e zárlat valamelyik forrasztási pont között. Ehhez Én az ANENG Q1 digitális multimétert használtam.

Arduino Nano robot pók MG90S servo motorok bekötése

Arduino Nano robot pók servo motor bekötés

Természetesen az MG90S servo motorok bekötési sorrendje sem mindegy, mivel ha ezek nem a megfelelő sorrendben vannak bekötve, akkor a robot pók nem fog tökéletesen működni. A helyes bekötési sorrend a fenti fotón látható.

Arduino robot pók program fájlok letöltése

Ahhoz, hogy az Arduino Nano robot pókunk tökéletesen működjön, telepítenünk kell a „Servo” és a „FlexiTimer2” könyvtárakat az Arduino „libraries” mappába. Természetesen ezeket a fájlokat is megtalálod a letöltési mappában.

Az ingyenes Arduino elektronikai fejlesztőplatformot, az alábbi linken keresztül tudod letölteni. Jó hír, hogy a szoftver magyar nyelven is elérhető.

Amint összeszereltük a robot pókunkat, töltsük fel az Arduino robot pók program 001-es fájlt, ugyanúgy mint azt az oldalon lévő videóban bemutatom.

A szükséges programfájlokat az Arduino Nano robot pókhoz ezen a linken keresztül tudod letölteni.

Arduino robot pók észrevételek és tapasztalatok

A motor leszorító karmok nem funkcionáltak tökéletesen, mivel némelyik néha kimozdult a helyéről, ezért ezeket vagy érdemes beragasztanunk, vagy alátétet tennünk mindegyik alá, Én az utóbbi megoldást választottam amint az a mellékelt fotón is látszik.

Arduino robot pók észrevételek

Számomra különösen nagy élvezet volt ezt az Arduino Nano robot pókot megépíteni, és a megépítése közben rengeteget tanultam az Arduino robotikával kapcsolatban.

Mivel szeretek olyan dolgokkal foglalkozni amelyek építő hatással vannak az életemre és kifizetődőek is, ezért az Arduino robotikát csak ajánlani tudom azok számára akik játszva szeretnének elektronikát és programozást tanulni.

Ne felejtsük el, a közeli jövő ami már itt kopogtat az ajtónkon, elsősorban a robotikáról és a mesterséges intelligenciáról fog szólni.

Arduino robotika következő cikkek

Mivel az eddigi Arduino robotikával kapcsolatos cikkek nagyon jó eredményeket értek el a rengeteg megosztásnak és lájkolásnak köszönhetően, amit ezúton is köszönök Nektek, így várhatóan az Arduino robotikával kapcsolatos cikksorozatot folytatni fogom és még több érdekes és izgalmas témáról fogok írni és videókat készíteni.

Ha első kézből szeretnél értesülni a legújabb videókról, akkor érdemes feliratkoznod a YouTube csatornámra.

Ahhoz, hogy a továbbiakban is készíteni tudjak hasonló az Arduino robotikával foglalkozó cikkeket, kérlek ne felejtsd el lájkolni a cikkben szereplő videót és megosztani ezt a cikket. Ezt előre is köszönöm Neked kedves olvasó!

közösségi hálózatok megosztás

To top