Blog Drónok

Az új dróntörvény és az ingyenes osztrák online drónvizsga

az új dróntörvény osztrák online drónvizsga ingyen

Az új dróntorvény és az online drónvizsga lesz fókuszban elsősorban ebben a cikkben. Többek közt megmutatom, hogy hogyan tudod letenni az ingyenes osztrák drónvizsgát online, amivel ezek után legálisan és szabályosan repülhetsz a drónoddal az új drón szabályozásoknak megfelelően.

Az új dróntörvény mint tudjátok bevezetésre került 2021 Február 10-től és ezeknek a drón szabályozásoknak köszönhetően ezentúl teljesen új szabályok vonatkoznak azokra a drón pilótákra akik ezek után is szabályosan és legálisan szeretnének repülni.

Ebben a cikkben segítséget szeretnék nyújtani az új drón törvények vagyis hivatalos nevén az új drón szabályozások könnyű megértéséhez, ezután szó lesz arról is, hogy hogyan tudod legálisan kikerülni a magyar bürokráciát és ingyenesen egyszerűen letenni a nyílt kategóriás A1-A3 drón vizsgádat online egy osztrák webfelületen, amellyel ezután legálisan repülhetsz lakott területen kívül az EU-s tagállamokon belül.

Természetesen szó lesz arról is, hogy az új dróntörvény szabályozások milyen lehetőségeket biztosítanak ahhoz, hogyha például lakott területen belül szeretnél a drónoddal repülni.

Az új dróntörvény

Az új dróntörvény három fő kategóriát különböztet meg, az első a nyílt kategória, van még egy speciális kategória és egy engedélyköteles kategória. Ezeken a fő kategóriákon belül pedig vannak alkategóriák amelyek legfőképpen az egyes drón típusokra vonatkoznak.

Mivel a legtöbb drón felhasználó általában hobbi szinten szeretne repülni, így ők elsősorban a nyílt kategóriába fognak beleesni.

Tehát ebben a cikkben elsősorban arra fogok kitérni, hogy melyek a nyílt kategóriás drón repülés feltételei és milyen drónokkal repülhetünk ebben a kategóriában.

A későbbiekben majd egy újabb cikkben írni fogok a többi drón kategóriáról is, viszont ahhoz, hogy alapjaiban tisztában legyünk az új dróntörvényekkel és megértsük azokat ehhez legelőször is a nyílt kategóriás drón repülésekkel érdemes tisztában lennünk.

Nyílt kategóriás drón repülés

Az első és egyben legkevesebb szabályozásokkal járó kategória természetesen a nyílt kategória amely alatt találjuk az A1, A2 és A3 alkategóriákat.

A nyílt kategóriás repülés esetén a következő szabályok vonatkoznak ránk.

 • A drón maximális felszállótömege kevesebb mint 25kg kell hogy legyen.
 • Repülés közben emberektől való biztonságos távolság tartás.
 • Nem repülhetünk embertömegek felett.
 • A földfelszín legközelebbi pontjáról maximum 120 méter magasságig repülhetünk.
 • A pilótának a teljes repülés ideje alatt szabad szemmel látnia kell a drónt. (kivéve követési mód vagy megfigyelő alkalmazása esetén)
 • Nem szállíthat vagy szórhat le veszélyes árút vagy anyagot.

Az itt leírtak általánosságban érvényesek a nyílt kategórián belüli repülésekhez. Most pedig nézzük meg mi szükséges a lakott területen kívüli és ezután a lakott területen belüli repülésekhez.

Lakott területen kívüli repülések

A nyílt kategóriás drón szabályozáson belül a lakott területen kívüli repülésekhez az A1-A3 drónvizsgára lesz szükségünk. Fontos megemlítenem, hogy az A1-A3 drónvizsga egy vizsgát jelent, tehát nem kell külön-külön letennünk.

A1 műveleti kategória

Ebbe a kategóriába tartoznak az otthon épített vagy pedig a C0 osztálybesorolású 250 grammnál kisebb maximális felszállótömegű drónok.

A következő 250 grammnál kisebb tömegű drónok például ideális választások lehetnek ha az A1 műveleti kategórián belül szeretnénk repülni. Természetesen másfajta drónokkal is repülhetünk, a következő drónokat csak ajánlásként említettem meg.

Ezen kívül az osztálybesorolás nélküli 500 grammnál kisebb és a C1 osztálybesorolású 900 grammnál kisebb maximális felszállótömegű drónok is az A1 műveleti kategóriába tartoznak.

A 250 grammnál kisebb tömegű drónokkal átrepülhetünk egyének felett viszont embertömegek felett nem repülhetünk vele.

A3 műveleti kategória

Az A3 műveleti kategórián belül a súlyhatár nagyban kitolódott, mivel ebben a kategóriában a 25kg alatti maximális felszállótömegű drónokkal repülhetünk.

 1. Minimum 150 méteres távolságot kell tartanunk lakott, kereskedelmi, ipari vagy szabadidős területektől.
 2. Be nem vont személyektől a 30 méteres távolságtartás kötelező az 1:1 szabály figyelembevételével.
 3. C2, C3, C4 vagy ezek valamelyikének megfelelő osztályba tartozó otthon épített drónnal kerül végrehajtásra.
 4. C2 és C3 drónok esetén rendelkezik aktív távoli azonosítási rendszerrel és földrajzi helyzettudatossági funkcióval.
 5. A be nem vont személy nem lehet közelebb mint a drón max sebességen 2mp alatt megtett útja.

A lényeg, hogy az A3 műveleti kategórián belül személyekhez 30 méternél, épületeknél pedig 150 méternél közelebb nem repülhetünk.

Mint azt láthatjuk az A3 műveleti kategórián belül már a nagyobb felszállótömegű drónokkal is nyugodtan repülhetünk. Mint például a méltán közkedvelt Xiaomi Fimi X8 SE drónnal, amelynek a súlya 765 gramm, vagy például a Hubsan és komolyabb DJI Mavic modellekkel is. Bővebb információért kattints a drón fotókra.

Lakott területen belüli repülések

Ha lakott területen belül szeretnénk a drónunkkal repülni a nyílt kategóriás drón szabályozáson belül, akkor ehhez az A2 drónvizsgát kell letennünk.

A2 műveleti kategória

Az A2 műveleti kategórián belül a C2 besorolású 4kg-nál könnyebb és az osztálybesorolás nélküli 2kg-nál könnyebb drónokkal repülhetünk.

Valószínűleg az A2 műveleti kategórián belül engedélyezett drónokra vonatkozó szabályozások 2023 január 1-ig változni fognak és ez után az osztálybesorolás nélküli drónokkal ebben a kategóriában nem repülhetünk.

Természetesen az A2 műveleti kategórián belül sem repülhetünk személyek vagy embertömeg felett, a C2 jelzéssel ellátott drónok viszont megközelíthetnek személyeket 30 méterre alacsony sebességű üzemmódban. Az osztálybesorolás nélküli drónok esetében ez a határ 50 méter kell, hogy legyen.

A C2 besorolású drónok esetében alacsony sebességű üzemmódban a személyektől való távolság lecsökkenthető 5 méterre az 1:1 szabály betartása mellett.

Amint láthatjuk az A2 műveleti kategórián belüli repülések a jelenlegi szabályozások szerint egyáltalán nem mondhatóak túl felhasználóbarátnak. Erről a műveleti kategóriáról egyenlőre többet nem szeretnék írni, mivel véleményem szerint ezek a szabályok lakott területen belül szinte kivitelezhetetlenek.

Még annyit, hogy ha az A2 műveleti kategórián belül szabályosan szeretnénk repülni, akkor ehhez szükségünk lesz drón biztosításra, a drónunk beregisztrálására és ráadásul még eseti légtér használati engedélyre is.

Drónvizsga (A1-A3)

Most jöjjenek végre valami jó hírek is, mivel az A2 műveleti kategórián belüli repülésekkel ellentétben az A1-A3 műveleti kategórián belül már jóval egyszerűbb feltételekkel is repülhetünk.

Az A2 drónvizsgához egyébként elengedhetetlen, hogy legelőször is az A1-A3 drónvizsgát letegyük és csak ezután lesz lehetőségünk letenni az A2 drónvizsgát.

Magyarországon az A1-A3 drónvizsgát csak személyesen tudjuk letenni és a vizsgadíjat hozzá ki kell fizetnünk.

Viszont mivel Magyarország is az EU-s tagállamok közé tartozik, ezért bármelyik szintén EU-s országban letehetjük a drónvizsgánkat amely természetesen érvényes lesz az összes EU-s tagállamban.

Mivel vannak olyan EU-s országok amelyek nem követelik meg a személyes jelenlétet az A1-A3 drónvizsgához, így azt akár az interneten keresztül is letehetjük.

Az osztrák Austro Control weboldalon keresztül például ingyenesen letehetjük az A1-A3 drónvizsgánkat, amely 5 évig lesz érvényes és az összes EU-s tagállamban elfogadják.

Ha nem beszélünk németül, akkor használjuk a Google fordítót az oldal lefordításához. A drónvizsga egyébként nem csak németül, hanem angolul is elérhető.

Az A1-A3 drónvizsgámat Én is ezen az oldalon keresztül tettem le és csak ajánlani tudom, mivel véleményem szerint ezen az oldalon keresztül gyorsan és nagyon egyszerűen letehető ez az online drónvizsga.

Ezzel kapcsolatban készítettem egy rövid kis videót, amivel segítséget szeretnék nyújtani a magyar drón pilótáknak, hogy könnyen letehessék ezt a drónvizsgát és utána legálisan szabályosan és örömmel repülhessenek a kedvenc drónjaikkal. Ha gondolod nézd meg ezt a kis videót.

A drónvizsgára való felkészüléshez pedig tudom ajánlani a legter.hu oldalait, amelyek nagyban hozzásegítenek a sikeres drónvizsga letételéhez. A „Drónozás nyílt kategóriában” cikkük például nagyon hasznos volt számomra a sikeres drónvizsgám letételéhez.

Drón és drón pilóta regisztráció

A sikeres nyílt kategóriás drónvizsga után ha repülni is szeretnél a drónoddal, akkor a drón üzembentartót regisztrálni kell. A drón üzembentartó lehet természetes vagy jogi személy, amelyeket az alábbi hivatkozásokon keresztül tudsz beregisztrálni.

Miután ezt megtetted a drónokat egyesével mint természetes vagy jogi személy az alábbi linkeken tudod beregisztrálni.

A rendszer önmagában nézve nagyon gagyi, a dokumentumokat le kell tölteni és kitölteni, ezután pedig e-papír formájában vagy postai úton eljuttatni az ITM számára (Innovációs és Technológiai Minisztérium).

Erről a folyamatról bővebben a legter.hu weboldalán olvashatsz.

Drónbiztosítás

Jó hír, hogy a 250 grammnál könnyebb drónokra nem kötelező drónbiztosítást kötnöd, amennyiben nem kereskedelmi célból repülsz.

Ha a drónod maximális felszállótömege több mint 250 gramm, akkor minden esetben kötelező drónbiztosítást kötnöd, akár magán vagy üzleti célból repülsz.

Drón applikáció

Most, hogy megvan mondjuk az A1-A3 drónvizsgád, beregisztráltad magad mint drón üzembentartó és a drónod is nyilvántartásba került, ami mondjuk kevesebb mint 250 gramm maximális felszállótömegű és így nem kellett drónbiztosítást kötnöd rá, már csak egyetlen dolog van hátra.

Mégpedig az, hogy letöltsd a mobiltelefonodra a Mydronespace appot és regisztráld magad mint újdonsült drón pilóta.

Nos, ha ez-idáig eljutottál és mindeközben nem tépted ki az összes hajad, akkor már csak annyi dolgod van a nyílt kategóriás A1-A3, tehát a lakott területen kívüli drón repülésed megkezdése előtt, hogy megnyisd a Mydronespace appot és bejelöld azt a területet ahol repülni szeretnél.

Összegzés

Tehát ha lakott területen kívül szeretnél a drónoddal repülni és a drónod maximális felszállótömege kevesebb mint 250 gramm, amely esetben nem szükséges drón biztosítást kötnöd, akkor a következőkre lesz szükséged, abban az esetben ha legálisan szeretnél repülni.

 • A1-A3 drónvizsga
 • Drón pilóta és drón regisztráció
 • Mydronespace app használata

Mint az látható a lakott területen kívüli drónozáshoz mindössze ennyire van szükség. Ha lakott területen belül szeretnél repülni a drónoddal, akkor az már egy egész más kategória. Véleményem szerint a lakott területen belüli repüléseket szinte teljesen ellehetetlenítették ezért most erre a kategóriára nem is szeretnék kitérni.

Erről az új dróntörvényről körülbelül ennyit, az ingyenes osztrák online drónvizsga viszont szerintem hasznos, mivel ha nem is elsősorban Magyarországon, külföldön biztosan nagy hasznát fogom venni a drón repüléseim során.

To top