Blog Raspberry Pi

Bika erős Mini PC kevesebb mint 40 ezerért

Bika erős Mini PC kevesebb mint 40 ezerért

Olyan Mini PC ami kevesebb mint 40 ezerbe kerül és ráadásul bika erős is nem nagyon van a piacon, ennek ellenére mi mégis készíteni fogunk egyet. Ezt a Mini PC-t körülbelül 10 perc alatt bárki megépítheti különösebb szaktudás nélkül.

Mivel a Mini PC-nk kimondottan kompakt méretekkel rendelkezik, akár a zsebünkben is elfér, így nagyon könnyedén magunkkal vihetjük bárhová. A rendkívül kis méretén kívül úgyszintén hatalmas előnye, hogy hihetetlenül alacsony energia fogyasztásának köszönhetően rengeteg mindenre használhatjuk.

Mire használhatjuk a Raspberry Pi Mini PC-t?

Raspberry Pi Mini PC
 • Természetesen mint teljes értékű Mini PC számítógépet.
 • A házi mozi rendszerünkhöz, például a projektorunk működtetéséhez.
 • Média szerverként tévéműsorok és filmek közvetítése. (Netflix, HBO stb.)
 • Komplett otthoni költséghatékony webszerverként.
 • Mint ingyenes WordPress webtárhelyet a weboldalunk számára.
 • Retro játékkonzolként például többjátékos játékokhoz.(Minecraft stb.)
 • Letöltési szerverként torrentek letöltéséhez és kezeléséhez.
 • Ingyenes felhő alapú kiszolgálóként a fájljaink tárolásához és távoli eléréséhez.

A Mini PC-nk felhasználási területeinek tulajdonképpen csak a képzeletünk szabhat határt. Ha Te sem szeretsz túl sok villanyszámlát fizetni, akkor ez a minőségi elemekből összerakott kis Mini PC számodra is tökéletes megoldás lehet.

Már nagyon régóta szerettem volna egy erős Mini PC-t vásárolni, de mivel az itthon kapható Mini PC árak a csillagos eget súrolják, így nem maradt más választásom minthogy összerakjak magamnak egyet.

8GB RAM és 1.5GHz-es Quad-Core processzor

A Mini PC-nk 8GB RAM-al és egy 64bit-es 1.5GHz-es Quad-Core processzorral rendelkezik, így valóban bika erősnek mondható. Azt mondanom sem kell, hogy egy hasonló kaliberű Mini PC legalább 3-4szeres áron kapható itthon, így mindenképpen költséghatékony a 40 ezres ár érte.

Mini PC bemutató

3.5inches érintőképernyő

Ez egy 3.5inches érintőképernyővel szerelt Mini PC lesz, így akár külső monitor csatlakoztatása nélkül is használhatjuk. A rajta található 2db micro HDMI port segítségével pedig gond nélkül két darab külső monitort is csatlakoztathatunk hozzá és akár 4K felbontásban nézhetjük vele a kedvenc filmjeinket vagy kedvünkre böngészhetjük az internetet.

WiFi 2.4GHz / 5.0GHz

Beépített WiFi modullal rendelkezik ami támogatja a 2.4GHz / 5.0GHz-et, így pillanatok alatt az internetre tudunk vele csatlakozni.

Bluetooth 5.0 és BLE

Nagy örömömre a Bluetooth 5.0 fut rajta és ráadásul a BLE is elérhető, ami ugye a nagyon hasznos „Bluetooth Low Energy”, azaz energia takarékos Bluetooth.

USB és Gigabit Ethernet

A nagy sebességű USB portokból sincs hiány, mivel 2db USB 3.0 csatlakozónk is van és kiegészítésként még 2db USB 2.0, tehát összesen 4db USB csatlakozóval van szerelve a Mini PC-nk.

Az Ethernetre sem lehet panaszunk mivel az Ethernet portunk valódi Gigabites sebességgel továbbítja az adatokat.

USB-C csatlakozó

A Mini PC-nk tápellátáshoz szükséges 5V 3A tápegységet az USB-C típusú csatlakozón keresztül tudjuk csatlakoztatni. Érdemes odafigyelnünk arra, hogy a tápegységünk legalább 3A-es legyen.

Mini PC alaplap

Az alaplap mi más is lenne mint a világ egyik legközkedveltebb Mini PC alaplapja, ami nem más mint a Raspberry Pi ebből is a legújabb 4-es Model B ami a jelenleg kapható legnagyobb 8GB RAM-mal van szerelve.

Raspberry Pi 4 Model B / 8GB Mini PC alaplap

Ebből az alaplapból napjainkig körülbelül 25 millió darabot adtak el, ez több mint valószínű, hogy nem véletlenül történt meg.

A Raspberry Pi 4 Model B / 8GB alaplap legfontosabb tulajdonságait összeszedtem, hogy könnyen átlátható legyen miért is mondtam erre a Mini PC-re, hogy árához képest bika erős.

Processzor: Broadcom 2711, Quad-core Cortex-A72 64-bit SoC @ 1.5GHz
Memória: 8GB LPDDR4 SDRAM
WiFi: 2.4GHz / 5.0GHz IEEE 802.11.b/g/n/ac
Bluetooth: Bluetooth 5.0, BLE
Ethernet: valós Gigabit Ethernet sebességgel
USB portok: 2 x USB 2.0 / 2 x USB 3.0 ports
HDMI portok: 2 x micro HDMI, 4K videólejátszás
Grafikus egység: VideoCore VI 1 × 4K@60 fps vagy 2 ×4K@30 fps
Hang: 4 pólusú sztereó hangkimenet analóg videó porttal (3.5 Jack)
Áramforrás: USB-C 5V minimum 3A

Mini PC operációs rendszer

Mivel a Raspberry Pi Mini PC képes legalább 20 fajta Linux alapú operációs rendszer futtatására beleértve a Windows 10 megjelenítést, így természetesen nem fogom az összes telepítését bemutatni, csak a hivatalos Raspberry Pi OS operációs rendszer telepítését, ami tökéletes kiindulópont lehet bármelyik OP rendszer telepítéséhez.

A Raspberry Pi OS operációs rendszer és a 3.5inch-es érintőképernyő meghajtó (driver) telepítésével kapcsolatban mindent megtalálsz a fenti hivatkozásra kattintva.

Raspberry Pi 4 Mini PC készlet

Mini PC építés tartozékok

A Mini PC megépítéséhez nem kell mást tennünk mint beszerezni a Raspberry Pi 4 Mini PC készletet, ez a készlet minden kiegészítőt tartalmaz amire szükségünk lesz a Mini PC-nk összeszereléséhez.

1 x 3.5 inch-es érintőképernyő
1 x Érintőceruza
1 x 64GB-os SD kártya
1 x Kártya olvasó
1 x ABS ház a Raspberry Pi 4 alaplaphoz
1 x Hűtő ventilátor
1 x Hűtőborda kit
1 x 5V 3A Tápegység (adapter)
1 x Micro HDMI kábel

Természetesen ezen a készleten kívül szükségünk lesz a Raspberry Pi 4 Model B / 8GB alaplapra is, mivel ezt értelemszerűen a készlet nem tartalmazza.

A Raspberry Pi 4 Mini PC készlet kiválasztásánál válaszd a legutolsó csomagot (Bundle 7) mivel csak ez a csomag tartalmazza a fentiekben felsorolt összes tartozékot.

 • Raspberry Pi 4 Mini PC készlet kupon
  Raspberry Pi 4 Mini PC készlet - Kuponkódok és kedvezmények

  Ebben a készletben mindent megtalálsz amire szükséged lehet a Raspberry Pi 4 Mini PC megépítéséhez. Válaszd a legutolsó Bundle 7 nevű csomagot.

  Kupon ajánlatok utolsó frissítésének dátuma:2020 Nov 29
Eredeti ár - $27 (9,180 ft) Kedvezményes ár - $24 8,160 ft
  Irány az ÜzletAliExpress.com

Mini PC összeszerelése

Ha a Mini PC-nket mint érintőképernyős Mini PC-t szeretnénk használni, akkor nagyon könnyű dolgunk lesz az összeszereléssel.

Természetesen használhatjuk az érintőképernyő nélkül is, ha például mint webszervert szeretnénk használni, vagy mint asztali mini számítógépet a monitorunkkal összekötve.

Mini PC összeszerelése

Legelső lépésként a Raspberry Pi 4 Model B / 8GB alaplapunkat párosítsuk a csomagban kapott 3.5inch-es érintőképernyővel és ezután helyezzük a Mini PC ház aljára.

Mini PC összeszerelése

Ez után nincs más dolgunk mint óvatosan rápattintani a Mini PC ház tetejét az eddigiekben összeszerelt Mini PC ház aljához és tulajdonképpen készeni vagyunk a Mini PC-nk összeszerelésével.

Mint az előzőekben már említettem, használhatjuk a Mini PC-nket mint asztali Mini számítógépet vagy akár mint otthoni webszervert is.

Ehhez mindenképpen érdemes a Mini PC készletében kapott hűtő ventilátort vagy hűtőbordákat használnunk, mivel folyamatos használat mellett nagyon fontos a Raspberry Pi 4 alaplapunk processzorának és memóriájának a hűtéséről gondoskodnunk.

Ugye nem is volt olyan bonyolult összerakni ezt a Mini PC-t? Gratulálok a Mini PC összeszereléséhez! 🙂

Érintőképernyős 8RAM-os Mini PC építése olcsón

Összegzés

Így utólag visszagondolva az év egyik legjobb döntése volt részemről ezt a kis Mini PC-t megépíteni. Na ez nem fog a polcon állni és porosodni az egyszer biztos, mivel amióta megvan napi szinten használom.

A villanyszámlám is kevesebb lett azóta, mivel a nagyobb 650W-os asztali számítógépemet így nem kell állandóan használom.

Ez egy hihetetlenül sok oldalú és nagyon jó minőségű kis Mini PC amit rengeteg mindenre tudok használni. Összevetve részemről egyértelműen az év egyik legjobb döntése volt ezt a kis Mini PC-t megépíteni.

Mini PC megvásárlása

Fontos megemlítenem, hogy az általam megépített Mini PC csak a fentiekben említett alaplappal és tartozékokkal fog működni. Természetesen használhatsz hozzá olcsóbb Raspberry Pi 4 Model B alaplapokat, mint például a 2 vagy a 4GB-os verziókat, vagy választhatod az általam is javasolt leggyorsabb 8GB-os Raspberry Pi 4 alaplapot.

 • Raspberry Pi 4 Model B 2/4/8GB alaplap kupon
  Raspberry Pi 4 Model B 2/4/8GB alaplap - Kuponkódok és kedvezmények

  Raspberry Pi 4 Model B 2/4/8GB alaplap - 64bit 1.5GHz Quad-Core / Bluetooth5 BLE / 802.11 b/g/n/ac WIFI / Gigabit Ethernet / Dual 4K micro HDMI

  Kupon ajánlatok utolsó frissítésének dátuma:2020 Dec 02
Eredeti ár - $109 (37,060 ft) Kedvezményes ár - $92 31,280 ft
  Irány az ÜzletAliExpress.com
Eredeti ár - $109 (37,060 ft) Kedvezményes ár - $109 37,060 ft
  Irány az ÜzletBanggood.com

Ha főleg internetes böngészésre fogod használni a Mini PC-t akkor a 4GB-os verzió is tökéletesen megfelelő lesz, viszont a maximális sebesség eléréséhez mindenképpen a 8GB-os verziót ajánlom.

A Mini PC megépítéséhez szükséges tartozékokat pedig egyben nagyon olcsón betudod szerezni a Raspberry Pi 4 Mini PC készlet megvásárlásán keresztül. Ez a szett tartalmaz mindent amire szükséged lesz a Mini PC megépítéséhez.

Mint azt már korábban említettem a Mini PC készlet kiválasztásánál mindenképpen a legutolsó csomagot (Bundle 7) válaszd, mivel csak ez a csomag tartalmazza az összes szükséges tartozékot.

 • Raspberry Pi 4 Mini PC készlet kupon
  Raspberry Pi 4 Mini PC készlet - Kuponkódok és kedvezmények

  Ebben a készletben mindent megtalálsz amire szükséged lehet a Raspberry Pi 4 Mini PC megépítéséhez. Válaszd a legutolsó Bundle 7 nevű csomagot.

  Kupon ajánlatok utolsó frissítésének dátuma:2020 Nov 29
Eredeti ár - $27 (9,180 ft) Kedvezményes ár - $24 8,160 ft
  Irány az ÜzletAliExpress.com

Ha tetszett a Raspberry Pi Mini PC megépítésével kapcsolatos cikkem, akkor ingyenesen segítheted a munkámat egy megosztással amit előre is köszönök. Ha pedig kérdésed van a Raspberry Pi Mini PC építésével kapcsolatban, akkor azt a komment részben tudod feltenni.

Sok örömet kívánok a Raspberry Pi Mini PC használatához!

To top