Blog Drónok Termék Tesztek

Drón Tuning – Nagy hatótávolságú FPV élőkép okostelefonon keresztül

Drón Tuning – Nagy hatótávolságú FPV élőkép okostelefonon keresztül

Drón Tuning

Ha szeretnél a drónoddal messzebbre repülni és az FPV élőképet továbbra is látni szeretnéd az okostelefonodon keresztül, viszont nem szeretnél százezreket költeni egy DJI Mavic 2 Pro-ra és egy FPV szemüvegre, mint például a Fat Shark Dominator, akkor tarts velem és megmutatom, hogyan tudod a már meglévő drónodat feltuningolni.

Ebben a cikkben a már meglévő RTF (Ready to fly) drónod tuningolásával kapcsolatban fogok ötleteket adni, ami természetesen kimondottan a kezdő pilótáknak szól.

FPV élőkép tuning (Eachine TX03 VTX & FPV receiver)

Nem kell semmi bonyolult dologra gondolni, nem fogunk sem forrasztani sem kalapálni, mivel egy olyan egyszerű technikát mutatok meg amihez az alábbiak nem szükségesek.

Mindezek után élvezheted a nagy hatótávolságú FPV élőkép közvetítését az okostelefonodon keresztül, vagy akár használhatsz egy VR szemüveget is hozzá kedved szerint.

FPV szemüvegek kezdő verseny drón pilóták számára

Mivel a VR szemüvegeken kívül hatalmas az érdeklődés napjaink legjobb FPV szemüvegei iránt, így az FPV szemüveg választó cikkemben részletesen bemutatom, hogy melyik FPV szemüveget érdemes választanunk kezdő FPV drón pilótaként.

Persze, ebben a cikkben egy kicsit többről lesz szó annál, minthogy beleteszed a mobiltelefonodat egy VR szemüvegbe és vígan repülsz vele.

Természetesen ezt is megteheted, ha a drónod applikációjában van lehetőséged a VR módot kiválasztani és nem szeretnél párszáz méternél távolabb repülni.

Viszont ha egy kicsit messzebbre szeretnél repülni és továbbra is látni szeretnéd az FPV élőképet az okostelefonodon keresztül, akkor tarts velem, mert ebben a drón tuningban megmutatom ez hogyan lehetséges.

Ha még nincs VR szemüveged és szeretnél egyet, akkor jó hír, hogy ezek a szemüvegek napjainkban már szinte fillérekért beszerezhetőek a legtöbb internetes webáruházakból.

Ha csak az okostelefonodon szeretnéd megjeleníteni a nagy hatótávolságú FPV élőkép közvetítését és nem szeretnél VR szemüveget használni hozzá, akkor a következő részt nyugodtan átugorhatod.

Már jópár VR szemüveget kipróbáltam és a legtöbbjük kiritikán aluli volt, így ezek maximum alkatrésznek voltak jók.
BOBO VR Z4 virtuális valóság szemüveg

BOBO VR Z4 VR szemüveg

Viszont van egy VR szemüvegem, ami nagyon bevált, mivel kényelmes jól működik, és az ára sem a csillagokban mozog.

Ez nem más mint a BOBO VR Z4 virtuális valóság szemüveg, ami mindössze 5-6 ezer forintos áron beszerezhető a GearBest webáruházban.

Véleményem szerint igen futurisztikus a kinézete és részemről az sem mindegy, hogy hogyan néz ki ha már viselnem kell.

Erről a VR szemüvegről írtam egy cikket is amiben részletesen bemutatom, ha esetleg érdekel itt tudod elolvasni.

Ezt a VR szemüveget fogom használni, mivel a 6 inch-es Xiaomi Redmi 5 Plus okostelefonomhoz is tökéletesen passzol.

Nem is kellett mást tennem, mint belehelyeznem a VR szemüvegbe az okostelefont, elindítani a kedvenc drónom a JJRC JJPRO X5 EPIK applikációját, kiválasztani a VR módot és máris mehetett a játék.

Működött is minden, csak párszáz méteren belül elkezdett akadozni az FPV élőkép, így ezt az összeállítást csak kissebb repülési hatótávolságon belül ajánlom.

Drón Tuning – FPV hatótávolság növelése

5.8G FPV Receiver android mobiltelefonokhozA jó hír viszont az, hogy nem hagytam annyiban a dolgot és böngészni kezdtem az angol drón tuning oldalakat, azzal kapcsolatosan, hogy hogyan tudom a VR szemüvegemet és az okostelefonomat, mint FPV szemüveget használni, akár párszáz méteres repüléseknél messzebbre is.

Na itt ráakadtam egy érdekes dologra, ami nem más mint a 5.8G UVC FPV OTG Receiver android mobiltelefonokhoz. Ha minden igaz, ezzel a kütyüvel igencsak kifogom tudni tolni az FPV élőkép közvetítését.

Mivel az ára is igen baráti (tizenpár dollár körül van), így gyorsan meg is rendeltem a GearBest webáruházból és mivel volt időm a csomag megérkezéséig, tovább böngésztem az angol drón tuning oldalakat, mivel szomjaztam a tudásra.

Eachine ROTG01 5.8G FPV Receiver android mobiltelefonokhozEachine ROTG01 FPV receiver

Rengeteg helyen ajánlottak egy mégjobb FPV receivert, az Eachine ROTG01-et, ami ráadásul árban sem volt sokkal drágább az általam kiválasztottnál.

Mivel már megrendeltem az enyémet, ezért ezzel fogom a drón repülési tesztet megcsinálni.

Viszont ha meg szeretnéd rendelni az FPV receivert, akkor mindenképpen az Eachine receivert ajánlom, mivel ez egy eléggé megbízható márka.

Ezt viszont nem a GearBest, hanem a Banggood webáruházban lehet kapni a fentebbi linken keresztül.

Nagy hatótávolságú FPV élőképEachine ROTG02 FPV receiver

Nemrég meglelent az Eachine ROTG01 receiver egy újabb verziója az Eachine ROTG02 amire már két antennát is felszerelhetünk és ezzel mégjobban megnövelhetjük az FPV élőkép vételének a hatótávolságát.

Az Eachine ROTG01 FPV receivernek 200mA, viszont az Eachine ROTG02 receivernek 300mA a teljesítménye, így az újabb verzióval garantáltan jobban járunk.

Árban sincs sok különbség a kettő között, az Eachine ROTG02 körülbelül 20 dollárba kerül, ami szerintem egy nagyon baráti ár érte.

Drón Tuning – FPV hatótávolság növelése (videó)

Mindegyik FPV receivert használhatod az android okostelefonoddal vagy akár tablettel is, kipróbáltam a számítógépemen is és Windows 10 alatt szintén tökéletesen működött. Fontos, csak az OTG funkcióval támogatott és UVC (universal video class) illesztőprogrammal rendelkező android okostelefonokkal kompatibilis. Az Android 4.3 vagy az annál nagyobb általában ilyen.

Az OTG támogatottságot a „USB OTG Checker” ingyenesen letölthető appal tudod leellenőrizni. Az UVC tesztelést pedig a „TestUVC” app letöltése után tudod elvégezni.

Nem kell megijedni, most nem állunk neki forrasztgatni és különböző komplikált dolgokat csinálni, mivel ezek a receiverek mindössze egy mikro USB kábel segítségével csatlakoztathatóak a legtöbb android telefonhoz.

Semmi mást nem kell tenned, mint csatlakoztatni a mikro USB kábelt, megkeresni a drónod FPV kamerájának frekvenciáját a receiver appján keresztül és máris készen állsz a nagy hatósugarú FPV élőkép vételére.

Itt fontos megjegyeznem, hogy a drónodnak mindenképpen FPV kamerával kell rendelkeznie ahhoz, hogy az FPV receiver megjelenítse a drónod FPV élőképét. Verseny drónoknál ez nem gond, de az RTF (Ready to fly) drónok legtöbbje nem ilyen, ezért szükséged lehet egy VTX-re is.

A VTX egy három az egyben megoldás, ami antenna, kamera és transmitter is egyben, amit könnyedén felszerelhetsz az RTF drónodra és így az FPV receiver már biztosan közvetíteni fogja a nagy hatótávolságú FPV élőképet a drónon keresztül.

Erről bővebben a „Drón Tuning – VTX az FPV kamera nélküli drónok csodaszere” című cikkemben olvashatsz.

Az 5.8G UVC FPV OTG Receiverhez a „Go FPV” appot ingyenesen letudod tölteni a Google Play webáruházból az android okostelefonodhoz.

Az FPV receiver 1-2 KM-en belül képes az élőképet közvetíteni, de ez nagyban függ a drónod teljesítményétől és attól is, hogy milyen antennát használsz.

Hát nem csodálatos? És az egészhez mindössze egy olcsó VR szemüveg és egy FPV receiver kellett!

16dBi Flat panel antenná Eachine StingPad 5.8GFlat panel FPV antenna – Eachine StingPad 5.8G 16dBi

De ennél még kicsit messzebbre is mehetünk, vagyis repülhetünk. Mivel mindkét receiver antennája “omnidirectional” azaz mindenirányba (körbe) sugároz, így a hatótávolsága is csökken egy hangyányit.

Ezek az antennák általában 5-6dBi jelerősséget produkálnak, bár a méretesebbek ennél sokkal többre is képesek, főleg ha még jel erősítőt is használunk hozzá.

Viszont a Flat panel antennák sokkal kissebb szögben és csak előrefelé sugároznak, ezért ha lecseréljük mondjuk az omnidirectional antennát egy 16dBi jelerősségű Flat panel antennára, mint az Eachine StingPad 5.8G, akkor az FPV hatótávolságot akár könnyedén meg is duplázhatjuk.

Ez azért már igen csábító, nem igaz?

Ezt az antennát pár dollárért megvásárolhatod a Banggood webáruház oldalán keresztül. Amire figyelj, hogy az „RP-SMA male” típus legyen bejelölve, mivel ez kompatibilis az FPV receiverekkel.

Ha kérdésed van, vagy szeretnél még hasonló cikkeket olvasni, akkor itt feliratkozhatsz a Facebook csatornámra.

Addig is jó repülést és drón tuningolást kívánok! ?

To top