Blog Drónok Termék Tesztek

Drón Tuning – Repülési hatótávolság növelése egyszerűen

Drón Tuning – Repülési hatótávolság növelése

Drón Tuning

Ha a drónod repülési hatótávolságát szeretnéd növelni, akkor jó helyen jársz mert ebben a cikkben bemutatok pár egyszerű módszert, amivel kitolhatod a drónod repülési hatótávolságát pár száz méterről akár 1-2 km-re is. Jól hangzik igaz?

Nem kell méregdrága drónt vagy távirányítót sem venned hozzá, az egész megvalósítható szinte fillérekből. Ha tetszik a dolog tarts velem és ebben a drón tuningban részletesen megmutatok mindent.

Ahhoz, hogy messzebb tudj repülni a drónoddal egyszerűen egy erősebb adó-vevő rendszerre van szükséged, vagy pedig a már meglévőt tuningolhatod fel kicsit, hogy elérd a nagyobb repülési hatótávolságot.

Most abban fogok segíteni, hogy a már meglévő rendszeredet hogyan tudod kicsit felturbózni.

Általában, azok akik megszeretik ezt a hobbit előbb vagy utóbb felteszik magukban a kérdést, hogy hogyan repülhetnek kicsit távolabbra is a drónukkal.

Mivel nem csak magukban szokták ezt a kérdést feltenni, hanem engem is rengetegszer kérdeznek ezzel kapcsolatban, ezért úgy döntöttem indítok egy drón tuning sorozatot, amiben bemutatok pár egyszerű technikát kezdők számára. Például ez a cikk is ennek fényében íródott. 🙂

JJRC JJPRO X5 drónMivel Magyarországon rengetegen vásárolnak RTF (Ready to fly) típusú drónokat, ezért természetesen most nem verseny drón építésről lesz szó, hanem kimondottan a kezdő pilótáknak szóló RTF drón tuningolásról.

Például amit ebben a drón tuning tesztben használok drón a JJRC JJPRO X5 EPIK is egy ilyen, azaz RTF drón.

Tudom kicsit sokat emlegetem ezt a drónt, viszont mindenképpen megérdemli, mivel igazán fantasztikus!

Az RTF jelentése az azonnal repülésre kész drónokat takarja, tehát kiveszed a dobozából beleteszed az aksit és máris repülhetsz vele típusúakat. A legtöbb drón ilyen, hacsak nem verseny drónról van szó vagy egy ARTF (Almost-ready-to-fly) drónról, ami a “majdnem repülésre kész” drónok kategóriája.

 

Ha kicsit többet szeretnél megtudni az RTF drónokról és hasznos tippeket szeretnél kapni drón vásárlással kapcsolatban, akkor feltétlen olvasd el a drón vásárlási tanácsok című cikkemet.

Mivel a piacon kapható RTF drónok legtöbbje egy beépített úgynevezett “omnidirectional”, azaz minden-irányba (körbe) sugárzó gyenge jelerősségű antennával kerül forgalomba, így akár kezdhetnénk ezen antennák lecserélésével is.

Drón távirányító tuning

Viszont mielőtt rátérnénk erre, érdemes a távirányítónkkal is foglalkozni kicsit. Mivel a legtöbb RTF drón távirányítója jobb esetben egy beépített alacsony (pár dBi) jelerősségű antennával van felszerelve, rosszabb esetben pedig az antenna csak egy sima drót, így mindenképpen érdemes a drón tuningot ezzel kezdenünk.

Drón Tuning – 2.4GHz 6dBi 50ohm RP-SMA antennaMár csak azzal, hogy lecseréled a drónod távirányítójának az antennáját mondjuk egy 6dBi jelerősségűre, hatalmas eredményeket érhetsz el a repülési hatótávolság növelésében.

Erre a célra már egy pár dolláros 2.4GHz 6dBi 50ohm RP-SMA antenna is tökéletesen megfelelő, amit megvásárolhatsz például a Banggood webáruházban.

Ha itt veszed meg, akkor ingyenesen kapsz hozzá egy „Pigtail” kábelt is, amivel majd beszerelheted az antennát a távirányítóba.

Szerencsésebb esetben ha a távirányítód paneljén az antenna egy „IPX U.FL RF” csatlakozóval van ellátva, akkor csak kipattintod az antenna csatlakozót és bepattintod a képen láthatót.

Ezt ugye csak akkor fogod megtudni ha szétszereled a drónod távirányítóját. Viszont a legtöbb esetben nem ilyen, így egy kis forrasztásra is szükség lehet.

Pigtail antenna kábel beforrasztásaMivel rengetegen kérdeztétek, hogy hogyan kell beforrasztani a kábelt, és még Olaszországból is megkerestek ezzel kapcsolatban, ezért készítettem egy forrasztási segéd fotót arról hogyan kell a „Pigtail” kábelt beforrasztani. 🙂

Ezen a fotón a JJRC JJPRO X5 EPIK drónom távirányítójába beszerelt antenna kábel látható.

Ezen kívül kell majd egy furatot is készítenünk a távirányító műanyag házán, amibe majd beszereljük az RP-SMA Jack csatlakozót. A fenti fotón ez a „Pigtail” kábel nagyobb menetes felső része.

Ha mindezzel megvagyunk nincs más dolgunk mint összeszerelni a távirányítót, rácsavarni a képen látható RP-SMA antennát és készen is vagyunk.

Ezzel a technikával könnyedén, akár 20-40%-al is megnövelheted a drónod repülési hatótávolságát.

SMA és RP-SMA antenna csatlakozók

Mivel rengetegen össze szokták keverni az SMA antenna csatlakozókat, ezért érdemes azokat a következő fotó segítségével kiválasztani.

SMA antenna csatlakozók

A 2W-os Radio Signal Booster

Ha még ennél is tovább szeretnénk menni, vagyis repülni akkor nem érdemes itt megállnunk, mivel egy 2W-os Radio Signal Booster, azaz rádiójel erősítővel még nagyobb csodákra leszünk képesek.

Ha például a drónod repülési hatótávolsága 300-500 méter körül van, mint jelen esetben az enyém (JJRC JJPRO X5 EPIK), akkor könnyen lehet, hogy ezzel a kis módosítással 1-2 KM-re fog növekedni a drón repülési hatótávolsága.

Drón Tuning – FPV 2.4G 2W 2000mW Mini Radio Signal BoosterEz azért már nem egy gyenge kategória!

A rádiójel erősítő amit vettem már sajnos nem kapható a Banggood webáruházban, viszont egy sokkal jobb alternatívája igen, ami nem más mint az FPV 2.4G 2W 2000mW Mini Radio Signal Booster.

Most kicsit fellélegezhetünk mivel nincs több forrasztás és mókolás, mivel ezt a rádiójel erősítőt simán rátekerhetjük a távirányítónkra, az előzőleg már beszerelt RP-SMA Jack csatlakozóra és természetesen a rádiójel erősítő tetején lévő csatlakozóra pedig az antenna fog kerülni.

Ezt a rádiójel erősítőt egy 5V-15V-os drón akkumulátorral tudod munkára fogni, amit szintén be tudsz szerezni a Banggood webáruházból, csak írd be a keresőbe, hogy „drone battery” és válaszd ki a Neked legmegfelelőbbet.

Az antennákkal szintén tudunk kicsit játszani, mivel ezzel az antenna jelerősítővel már nagyobb kapacitású, akár egy 16dBi jelerősségű antennát is használhatunk, mint például ez itt „2.4GHz RP-SMA Male 16dBi antenna„.

Ezzel az antennával szintén megnövelhetjük drónunk repülési hatótávolságát, viszont ez az antenna is “omnidirectional” tehát körbe sugároz, így szintén veszít az erejéből.

Drón Tuning – 2.4Ghz FrSky 7dbi patch panel antennaFlat vagy Patch panel antennák

Itt jönnek a képbe az úgynevezett „Flat” vagy „Patch” panel antennák, melyeknek nagy előnye, hogy sokkal kisebb szögben és csak előrefelé sugároznak körülbelül 30 fokos szögben, igencsak megnövelve ezzel a hatósugarukat.

A FrSky 2.4Ghz 7dbi patch panel antennája nem kevesebbet ígér mint azt, hogy minimum megháromszorozhatod a repülési hatótávolságod.

Ha már gyakorlott drón pilóta vagy, akkor érdemes ezen antennák egyikével kipróbálnod az antenna jelerősítődet, mert ezzel aztán tényleg a maximumra turbózhatod a drónod repülési hatótávolságát.

Repülés teszt

Ugye a repülés teszt nélkül nem lenne igazi az egész, ezért el is készítettem a tesztet amiben a JJRC JJPRO X5 drónommal tesztelem a repülési távolságot.

A JJRC JJPRO X5 EPIK drónom normál esetben tuning nélkül, körülbelül 300-400 méterre volt képes elrepülni. Ezzel a kis antenna módosítással és a VTX segítségével a mai repülés tesztben erős szél mellett elértem vele az 1,2 km-es repülési távolságot! 🙂

Ha szélcsendes időben repülök vele, akkor minimum 1,5 km-es távolságra is képes elrepülni, ami szerintem elképesztően jó eredmény.

Egy 2W-os rádiójel erősítővel, pedig a 2,5 km-es távolság sem lehetetlen. 🙂

  • JJRC JJPRO X5 kupon
    JJRC JJPRO X5 - Kuponkódok és kedvezmények

    A JJRC JJPRO X5 EPIK az egyik legjobb választás lehet kezdő drón pilóták számára, mivel nagyon stabilan repül és egy igazán könnyen kezelhető drón.

    Kupon ajánlatok utolsó frissítésének dátuma:2023 Jan 09
Eredeti ár - $179 (60,860 ft) Kedvezményes ár - $117 39,780 ft
  Irány az ÜzletAliExpress.com

Frsky Taranis X9D Plus RC drón TávirányítóFrsky Taranis X9D Plus távirányító

Ha nincs kedved forrasztgatni, de mégis szeretnél nagyobb távolságokba repülni a drónoddal, akkor ajánlom figyelmedbe a Frsky Taranis X9D Plus távirányítót, amihez alapból kapsz egy X8R receivert is.

Ez a távirányító természetesen kompatibilis a FrSky 2.4Ghz 7dbi patch panel antennával, így ezzel a párossal, akár már a 4.5 KM-es repülési hatótávolságot is elérheted. Nem rossz igaz?

Persze ez nagyban függ a drónod teljesítményétől és attól is, hogy milyen antennát használsz.

FPV élőkép

Természetesen ahhoz, hogy ilyen távolságokba repülj nem csak a távirányító tuningolására van szükség hanem arra is, hogy a drónod FPV élőképét lásd, ha van egy jó minőségű FPV szemüveged mint például a Fat Shark Dominator, akkor ez jó lesz erre a célra, viszont ha nincs akkor van erre egy megoldásom.

Ha szeretnél a drónoddal messzebbre repülni és az FPV élőképet továbbra is látni szeretnéd, akkor ebben a cikkben „Nagy hatótávolságú FPV élőkép okostelefonon keresztül” olvashatsz erről bővebben.

Remélem tudtam segíteni, ha kérdésed van, vagy szeretnél még hasonló cikkeket olvasni, akkor itt feliratkozhatsz a Facebook csatornámra.

Addig is jó repülést és drón tuningolást kívánok! ?

To top