Blog Drónok Termék Tesztek

Drón Tuning – VTX az FPV kamera nélküli drónok csodaszere

Drón Tuning - Eachine TX03 VTX FPV kamera

Drón Tuning

A VTX egy három az egyben megoldás, ami antenna, kamera és transmitter is egyben, ezért nem véletlenül nevezik a kamera nélküli drónok csodaszerének, mivel nagyon könnyedén varázsolhatsz szinte bármelyik kamera nélküli drónodból egy FPV élőkép közvetítésére alkalmas kamerás drónt.

De akár a már meglévő kamerás drónodra is felszerelheted és ezzel igencsak megnövelheted az FPV élőkép közvetítésének a hatótávolságát. Persze ezt csak az olcsó vagy közép kategóriás drónoknál érdemes használnod, profi drónoknál mint például a DJI Mavic 2 Pro teljesen felesleges.

FPV élőkép tuning (Eachine TX03 VTX & FPV receiver)

Eachine TX03 VTX bemutató

Ebben a cikkben az Eachine TX03 VTX-ről lesz szó ami ugye mint említettem, antenna, kamera és transmitter is egyben, tehát teljesen megfelel erre a célra.

Eachine ROTG01 5.8G FPV Receiver android mobiltelefonokhozSzükséged lesz egy FPV élőkép vételére alkalmas eszközre is, ami akár lehet az okostelefonod ha egy FPV receivert használsz hozzá, mint például az 5.8G UVC FPV OTG Receiver.

Ha van VR szemüveged, akár azt is használhatod, ha beleteszed az okostelefonodat és csatlakoztatod az FPV receivert a mikro USB porton keresztül.

Írtam is egy drón tuning cikket erről „Drón Tuning – Nagy hatótávolságú FPV élőkép okostelefonon keresztül„, itt részletesebben bemutatom az FPV receivert és azt, hogy hogyan tuningolhatod kicsit az FPV élőkép vételét.

Viszont, ha van egy jó minőségű FPV szemüveged mint például a Fat Shark Dominator, akkor természetesen azzal is használhatod a VTX-et.

Drón Tuning - Eachine TX03 VTX FPV kameraMivel az Eachine TX03 VTX egy teljesen különálló egység, így simán felszerelheted szinte bármelyik drónodra, még a legkissebbekre is, mivel a súlya mindössze 5 gramm és akár lakáson belül is FPV drón pilótaként repülhetsz vele.

Szerintem ez hatalmas élmény, ezért mindenképpen megéri kipróbálnod!

Ezen kívül az FPV pilótaként való repülés gyakorlásához és elsajátításához is kiválóan alkalmas.

Mielőtt összetörnéd a drága kamerás drónodat az FPV repülés gyakorlása közben, szereld fel a VTX-et egy olcsó de jó minőségű drónra, mint például a JJRC H31 és máris elkezdheted a gyakorlást. Ez a drón nagyon strapabíró, így tökéletesen alkalmas az FPV repülés gyakorlásához.

Drón Tuning – VTX akkumulátorAz Eachine TX03 VTX-et egy külső 2.5-5V-os akkumulátorral tudod üzemeltetni, így a JJRC H31 drón 3.7V-os 400mAh-es LiPo akkumulátoránál nem is lehetne jobb választásod.

Az akkumulátorokat annó még itt vettem a GearBest webáruházban a JJRC H31 drónomhoz. Milyen jó döntés volt így utólag! 🙂

Ezek az akkumulátorok pille könnyűek és a 400mAh-es kapacitás is teljesen megfelelő, így csak ajánlani tudom őket.

Érdemes megemlítenem, hogy az Eachine TX03 VTX 72 csatornával rendelkezik és háromféle teljesítmény fokozatot tudsz rajta beállítani.

Ezek lehetnek 25, 50 és 200mW erősségűek. Ha lakáson belül repülsz akkor a 25mW általában elég szokott lenni, viszont lakáson kívül ha messzebbre szeretnél repülni a drónoddal, akkor érdemes a maximális 200mW-ot használnod.

Egy 600TVL képfelbontású, nagylátószögű 120 fokos kamerával van felszerelve, ami FPV repüléshez szerintem tökéletesen alkalmas.

Drón Tuning – Eachine TX03 VTX 4 leaf antennaMivel egy „4 Leaf”, azaz négy leveles antennával rendelkezik, ami ugye körkörös polarizációt eredményez, így a nagyhatótávolságú FPV élőkép vétele garantált.

Itt nem merek távolságokról beszélni, mivel ez nagyban függ a drónod teljesítményétől, az antennáktól amiket használsz és ugye a távirányítótól is.

Kültéren eddig csak a kedvenc JJRC JJPRO X5 EPIK drónommal használtam az Eachine TX03 VTXet és az 5.8G UVC FPV OTG Receivert, az eredmények pedig fantasztikusak.

Körülbelül 500-600 méterig kiváló volt az FPV élőkép közvetítés, messzebb viszont nem tudtam vele repülni, mivel beindult az automatikus hazatérés funkció.

Gondolom azért mivel elértem a távirányító maximális hatótávolságát, ugyanis ha a drón nem érzékeli a távirányító jelét, akkor automatikusan visszarepül a kiindulási pontra.

Valószínűleg a következő drón tuningban a távirányítót is fel fogom turbózni, hogy kicsit messzebb tudjak repülni.

Nemrég kipróbáltam az Eachine TX03 VTX-et lakáson belül a JJRC H31 drónommal is, és valami eszméletlen jókat szórakoztam vele. Készítettem pár fotót a drónról és a VTX-ről, hogy könnyebb legyen elképzelni hogyan is néz ki az egész.

Már nagyon várom, hogy kicsit jobb idő legyen és kint is kipróbáljam, mivel ezzel a drónnal nem kicsit lehet szántani a levegőt!

Viszont ezzel a drónnal FPV pilótaként nem könnyű repülni lakáson belül, sok gyakorlás szükséges hozzá, ezért ha egy sokkal könnyebben irányítható drónt keresel, akkor erre a célra az egyik legalkalmasabb drón a TIANQU VISUO XS809S lehet, mivel nagyon stabilan repül és az ára is mindössze tizenpárezer forint.

Ha kérdésed van, vagy szeretnél még hasonló cikkeket olvasni, akkor itt feliratkozhatsz a Facebook csatornámra.

Addig is jó repülést és drón tuningolást kívánok! ?

3 Comments on “Drón Tuning – VTX az FPV kamera nélküli drónok csodaszere”

 • bitangpower

  mondja:

  Szia. Tudsz esetleg jobb kamerát ajánlani a TX03 VTX helyett? Ahogy néztem ez NTSC kamera , más FPV kamerákat keresgélve láttam hogy a többi PAL/NTSC is. Ez midegy? Köszönöm.

   • bitangpower

    mondja:

    Köszi a választ. Nézegettem több félét is de egyik se volt teljesen meggyőző. Amit Te ajánlottál settet itt a fenti videódban teljesen jó lenne nekem. A youtube-on másnak ugyanilyen settel példálul mérhetetlen rossz minőségű videót csinált. Talán egy srácnak volt még olyan minőségű felvétele mint a tied. A többi gyakorlatilag végig szakadozott és kontraszttalan volt. Nem tudom ennek mi lehet az oka. Én most kezdtem bele a drónós őrületbe egy SG907-el. Ami elvileg fullHD de gyakorlatilag olyan 320p minőséget képvisel a minőség. A drón amúgy rendben lenne repülés terén. Ezt szeretném kicsit feltúrbózni képrögzítés oldalról , nekem az is jó lenne ha 200m-en belül szép képeket csinálna , a töbsszáz méteres hatótáv nem szempont.
    Max 40g túlsúllyal még vígan felszáll a gép. Sajnos a 4K akciókamerák már ennél nehezebbek de ez a VTX megoldás tényleg működhet.

Hozzászólás

To top