Automata öntözőrendszer Blog

Gazdaságos kerti automata öntözőrendszer szett kiskertekbe és fóliába

kerti automata öntözőrendszer szett kiskertekbe és fóliába

Olcsó gazdaságos kerti automata önözőrendszer szett megoldások kiskertekbe üvegházhoz, virágágyáshoz, teraszhoz, gyephez és fóliába, elsősorban hobbi kertészek és kiskert tulajdonosok számára. Ebben a cikkben olyan olcsón kivitelezhető esztétikus megjelenésű profi kerti manuális és automata vezérlésű öntözőrendszer szettekről lesz szó, melyek nagy mértékben megkönnyíthetik a hobbi kertészek és kiskert tulajdonosok életét, nem utolsó sorban pedig elősegíthetik a sikeres és örömteli növénytermesztést.

Tartalom:

1. Öntözéstechnika
2. Csepegtetős öntözés – avagy mikroöntözés
3. Legegyszerűbb kerti vízcsapra szerelhető gazdaságos öntözőrendszer szettek kiskertekbe fóliába
4. Hogyan szereljük össze a kerti öntözőrendszer szettünket?
5. Öntözés időzítővel ellátott kerti vízcsapról üzemeltethető automata önözőrendszer szettek
6. 12V-os nagynyomású membrán szivattyúról működtetett kerti automata önözőrendszer szettek
7. Időzítővel ellátott 12V-os membrán szivattyúról üzemeltethető kerti automata önözőrendszer szettek

Amint a hőmérséklet emelkedni kezd a nyár közeledtével, elengedhetetlenül fontos a kiskertünkben nevelt növényeink számára a megfelelő vízellátás, azaz öntözés. Természetesen ezt megvalósíthatjuk egy egyszerű 10 literes locsolókannával is, viszont ha a hobbi kertünkben több növényt termesztünk, akkor lényegesen kényelmesebb megoldást nyújtanak a kerti önözőrendszerek, amelyek segítségével megkönnyíthetjük az életünket és a növényeink is időben juthatnak hozzá a megfelelő mennyiségű vízellátásukhoz.

Természetesen ezeket a kerti automata önözőrendszer szetteket nem csak nyáron, hanem már jóval korábban is üzembe helyezhetjük, ha például fóliaházban termesztünk zöldségeket vagy palántákat nevelünk, de akár szabadföldi termesztésnél is ugyanúgy használhatjuk őket.

Öntözéstechnika

öntözéstechnika

Többfajta öntözéstechnikáról lesz szó ebben a cikkben a legegyszerűbb kerti csapról vezérelt önözőrendszerektől kezdve az automatizált öntözőcsapra szerelhető időzített öntözésvezérlővel ellátott rendszerekig, amelyek nem csak kerti csapról hanem akár egy 12V-os nagynyomású önfelszívó membrán szivattyúról is üzemeltethetőek, ha nem kerti csapról hanem kútból vagy például esővíztárolóból szeretnénk a kiskertünk öntözését megoldani.

Az általunk bemutatott kerti öntözőrendszer szettek piros színű szórófejei 5 fajta módban használhatóak, amely módok a következők lehetnek.

kerti automata önözőrendszer szett piros színű szórófej
 1. Stop – amikor a szórófej elvan zárva.
 2. Drop – csepegtetős gazdaságos öntözés.
 3. Running – Ebben az esetben kis nyomáson folydogáló vízzel öntözünk.
 4. Micro Spray – Kis nyomáson sugárban történik az öntözés kisebb vízmennyiséggel.
 5. Stron Spray – Nagy nyomáson szintén sugárban öntözünk nagyobb vízmennyiséggel.

Természetesen ezen kívül másfajta szórófejek is elérhetőek ezekhez az önözőrendszer szetthez, amelyekkel különbözőfajta öntözésmódokat tudunk megvalósítani, például lentről vagy fentről víz permetezhetjük a növényeinket.

kerti automata önözőrendszer szórófejek

Csepegtetős öntözés – avagy mikroöntözés

A csepegtetős öntözés egy kimondottan gazdaságos öntözésmód, ami tulajdonképpen a mikroöntözés egyik legtöbbet használt formája.

csepegtetős öntözés mód - mikroöntözés

A mikroöntözés segítségével a vizet kisebb víznyomáson kis adagokban naponta akár többször is adagolhatjuk növényeink számára a csepegtetős öntözés módot használva, amely segítségével nem a teljes talajfelszínt locsoljuk hanem kimondottan a növényeink mellett elhelyezett mikroszórófejeket használva a növény gyökeréhez juttatjuk el a vizet.

További és egyben az egyik legnagyobb előnye a mikroöntözésnek, hogy ebben az esetben nem a növényeik leveleit öntözzük, hanem közvetlenül a száruk mellett a legsűrűbb gyökérzethez juttatjuk el a vizet, így a levélzetük száraz marad ami csökkenti a különböző vírusos és bakteriális fertőzések kockázatát.

Csepegtetős öntözés módot használva lehetőségünk van olyan automatizált rendszert felépítenünk, amellyel nem csak a vizet hanem a növényeink számára elengedhetetlenül fontos tápanyagok kijuttatását is megoldhatjuk.

A csepegtetős öntözés mód továbbá lehetővé teszi a víz adagolását precíz módon kis veszteséggel, így akár 95% feletti vízhasznosulást is elérhetünk.

Legegyszerűbb kerti vízcsapra szerelhető gazdaságos öntözőrendszer szettek kiskertekbe fóliába

Abban az esetben ha saját magunk szeretnénk manuálisan a növényeink vízellátását kezelni, akkor semmi másra nem lesz szükségünk csak egy olyan vízcsapra, amelyre csatlakoztatni tudjuk a gazdaságos kerti öntözőrendszer szettünk csatlakozóját. Ez a legegyszerűbb módszer ideális választás lehet például azok számára akik sokat tartózkodnak otthonukban és nem szeretnék automatizálni a növényeik öntözését.

vízcsapra szerelhető gazdaságos kerti öntözőrendszer szett kiskertekbe fóliába

Érdemes megjegyeznem, ha a vízcsapra szerelhető gazdaságos kerti öntözőrendszer szettre esett a választásunk amelyhez nem vásároltunk külön időzítőt, akkor a növényeink öntözését csak manuálisan tudjuk megvalósítani, magyarul minden esetben meg kell nyitnunk a kerti csapot ahhoz, hogy az öntözés elkezdődjön és el kell azt zárunk szintén manuálisan az öntözés befejeztével.

A gazdaságos kerti öntözőrendszer szett milyen tartozékokból áll?

Lehetőségünk van már 5 méteres szettet is vásárolnunk pár ezer forintért, de választhatunk akár nagyobb szetteket is maximum 50 méteres csőhosszig.

Ha a kerti csapunk erős víznyomással rendelkezik, akkor nyugodtan választhatjuk az 50 méteres szettet is, ha pedig átlagos a víznyomása, akkor az 5-30 méteres öntöző szettek közül érdemes választanunk.

Kisebb vagy gyenge nyomású kerti csapokkal is használni tudjuk a kerti öntözőrendszer szetteket, viszont ebben az esetben szükségünk lesz egy kerti vízcsapra szerelhető golyós öntözés időzítőre amellyel feljavíthatjuk a víznyomást és így még időzíteni is tudjuk az öntözést, erről majd a későbbiekben lesz szó bővebben.

Ha öntözés időzítőt szeretnénk vásárolni és egyben a víznyomáson is javítani szeretnénk, akkor fontos hogy a golyós típusú öntözés időzítőt válasszuk, amelyet angolul „Ball Valve” jelöléssel láttak el, mivel ez a típus képes egyben a víznyomáson is javítani.

Fontos még tudnunk, hogy a golyós öntözés időzítők közül a digitális kijelzővel rendelkezők általában sokkal jobbak a tekerőgombosaknál, mivel lényegesen nagyobb időintervallumban van lehetőségünk az öntözés időzítését beállítanunk.

A fotón látható az egyik legelterjedtebb és legolcsóbb golyós öntözés időzítő (D) jelölésű, amely mindenképpen jó választás lehet kevésbé hozzáértők számára is.

Választás előtt érdemes átgondolnunk, hogy hol és milyen hosszan szeretnénk az öntözést megvalósítani és ehhez választanunk olyan kerti öntözőrendszer szettet amely megfelel a céljainknak.

Gazdaságos kerti automata öntözőrendszer szett kiskertekbe és fóliába

  Példaképpen most a fenti fotón (30M Kit) szereplő 30 méteres kerti öntözőrendszer szettet mutatom be, amelyhez a következő tartozékokat kapjuk a csomagban.

  • 1 db 30 méteres cső (külső átmérő: 7 mm, belső átmérő: 4 mm)
  • 1 db kétutas gyors cső csatlakozó
  • 2 db gyors cső csatlakozó
  • 36 db „T” alakú elosztó/csatlakozó
  • 36 db állítható csepegtető szár
  • 36 db piros csepegtető (5 módban állítható)

  Természetesen választhatunk eltérő csőhosszúságú öntözőrendszer szettet is, ha pedig kedvet érzünk hozzá, egy kis ügyességgel akár saját magunk is összeállíthatjuk a teljesen egyedi kertünkre szabott öntözőrendszerünket, az általunk kiválasztott típusú és mennyiségű kerti öntözőrendszer tartozékok segítségével, amelyeket az alábbi hivatkozásra kattintva érhetünk el.

  Hogyan szereljük össze a kerti öntözőrendszer szettünket?

  Tulajdonképpen nagyon egyszerűen összeszerelhetjük a kerti öntözőrendszer szettünket, mindössze rá kell tekernünk kézzel a 3/4″-es gyors csatlakozót a kerti csapunkra, ezután pedig a vékony öntözőcsövet csatlakoztatni a gyors csatlakozóhoz.

  a kerti öntözőrendszer szett összeszerelése

  A „T „elosztók becsatlakoztatásához vágjuk el az öntözőcsövet ott ahol hozzá szeretnénk adni a T elosztót amelyre egy kisebb darab (5-10cm) öntözőcsővel tudjuk csatlakoztatni az öntözőfejet. Mindezek után pedig a tartozékként kapott rögzítőszárral rögzíthetjük azt közvetlenül a növény mellett a földbe szúrva.

  Öntözés időzítővel ellátott kerti vízcsapról üzemeltethető automata önözőrendszer szettek

  időzített golyós öntözésvezérlővel ellátott kerti automata önözőrendszer szett

  Ha a már meglévő kerti öntözőrendszer szettünket szeretnénk továbbfejleszteni és automatizálni, akkor ehhez mindössze egy pár ezer forintos öntözés időzítőre lesz szükségünk és máris van egy automatizált kerti csapról üzemeltethető automata önözőrendszerünk, amely elvégzi az öntözést helyettünk az általunk beállított időpontokban.

  Természetesen ha még nincs semmilyen kerti öntözőrendszer szettünk, akkor lehetőségünk van eleve öntözés időzítővel ellátott öntözőrendszer szettet vásárolnunk.

  Tipp: Mint fentebb már említettem mindenképpen érdemes a digitális kijelzővel rendelkező golyós típusú öntözés időzítőket válasszuk, mivel ez a típus sokkal jobb az olcsóbb tekerő gombokkal rendelkező öntözés időzítőknél.

  Léteznek ezen kívül még csapadék érzékelővel ellátott öntözés időzítők, amelyek automatikusan szünetelteik az öntözést esős időben.

  Természetesen a napjainkban kimondottan közkedvelt és népszerű WiFi kapcsolattal rendelkező a világ bármely pontjáról mobil applikációról vezérelhető öntözés időzítők sem maradhatnak ki a listáról.

  Magyarországon a WiFi kapcsolattal rendelkező öntözés időzítők jelenleg elég borsos áron szerezhetők be, viszont az AliExpress webáruházban most szinte negyedáron juthatunk hozzá a következő jó minőségű WiFi kapcsolattal rendelkező öntözés időzítőhöz.

  12V-os nagynyomású membrán szivattyúról működtetett kerti automata önözőrendszer szettek

  A kertünk öntözéséhez az egyik leggazdaságosabb módszer ha az öntözéshez felhasznált vizet esővízgyűjtő tartályból vagy például fúrt kútból oldjuk meg, mivel így nem kell külön fizetnünk a hálózati vízhasználatért.

  nagynyomású membrán szivattyúról működtetett kerti automata önözőrendszer szett

  Ehhez nyújt kiváló segítséget a 12v-os nagynyomású önfelszívó membrán vízszivattyúról üzemeltetett kerti öntözőrendszer, amely nem csak hálózati áramforrásról hanem akár 12V-os akkumulátorról is üzemeltethető, amelyet napelemről töltve teljesen ingyenesen üzemeltethetünk.

  Ebben az esetben a víz és az áramellátásunk is teljesen ingyenes, így valóban elmondhatjuk, hogy a 12v-os nagynyomású önfelszívó membrán vízszivattyúról üzemeltetett öntözőrendszerünk valóban gazdaságos megoldást nyújt a kertünk öntözéséhez.

  Tipp: Az alábbiakban említett 12v-os nagynyomású önfelszívó membrán vízszivattyúról üzemeltetett öntözőrendszer szett a fenti fotóra kattintva elérhető az (U kit) szett jelölés alatt.

  Időzítővel ellátott 12V-os nagynyomású membrán szivattyúról üzemeltethető kerti automata önözőrendszer szettek

  Természetesen a 12v-os nagynyomású önfelszívó membrán vízszivattyúról működtetett öntözőrendszer szettünk automatizálására is van lehetőségünk ugyanúgy mint a kerti csapról üzemeltetett szettek esetében, viszont ebben az esetben egy másfajta, adapterről működtetett időzítőre lesz szükségünk.

  Időzítővel ellátott 12V-os nagynyomású membrán szivattyúról üzemeltethető kerti automata önözőrendszer szettek

  Tipp: A fenti fotóra kattintva kedvünkre válogathatunk a számunkra legmegfelelőbb időzítővel ellátott szettek között.

  A gazdaságos kerti automata önözőrendszer szettek cikkbe most ennyi fért bele, mindenkinek örömteli kertészkedést és sikerekben gazdag növénytermesztést kívánok!

  To top