Blog FPV Drónok Termék Tesztek

Jumper T-Lite RC távirányító ami mindennel is kompatibilis

Jumper T-Lite RC távirányító kezdő FPV drón pilóták számára

Az RC távirányítók forradalma éppen zajlik és nagyon úgy néz ki, hogy a kisebb méretű 2-3inches FPV drónok esetében az új standard mindenképpen a PC játék konzol kialakítású RC távirányítók lesznek.

Az előszelét ennek máris érezhetjük a Jumper T-Lite RC távirányító piacra kerülése után, mivel szinte azonnal megszerezte az aranyérmes dobogót a legjobb PC játék konzol kialakítású RC távirányítók között.

Ezen mondjuk nem túl sokat csodálkozom, mivel nekem is a játék konzol kialakítású RC távirányítók az abszolút kedvenceim már lassan egy éve. Ezek közül is elsősorban a BETAFPV LiteRadio 2, ami megjelenésében nagyon hasonlít a Jumper T-Lite RC távirányítóra, viszont tudásban meg sem közelíti azt.

Ha kíváncsi vagy a BETAFPV LiteRadio 2 távra, akkor az „RC távirányítók kezdő FPV drón pilóták számára” cikkben bővebben olvashatsz róla.

Mivel számomra nagyon bevált az FPV szimulátoros és éles repülések során a kisebb FPV gépeknél is a BETAFPV LiteRadio 2, ezért úgy gondoltam egy hasonló kialakítású viszont sokkal nagyobb tudású RC távirányítóval még élvezetesebbé tehetem az FPV szemüveges repüléseimet, így szinte azonnal megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy a Jumper T-Lite RC távirányítót mindenképpen kipróbálom és tesztelni is fogom.

A döntésemet nagyban befolyásolta, hogy a Jumper T-Lite RC táv kimondottan kézreálló ergonomikus kialakítású, HALL szenzoros gimbalal van szerelve és természetesen az, hogy az OpenTX fut rajta.

 • Jumper T-Lite RC távirányító kupon
  Jumper T-Lite - Kuponkódok és kedvezmények

  A Jumper T-Lite egy 16CH csatornás Hall Sensor Gimbalal szerelt RC távirányító melyen az OpenTX szoftver van telepítve és szinte mindegyik FPV drónnal kompatibilis. Véleményem szerint a Jumper T-Lite a jelenleg kapható egyik legjobb RC távirányító kezdő FPV drón pilóták számára.

  Kupon ajánlatok utolsó frissítésének dátuma:2021 Apr 16
Eredeti ár - $92 (31,280 ft) Kedvezményes ár - $65 22,100 ft
Kuponkódok BGTL10
  Irány az ÜzletBanggood.com

HALL Gimbal és 16 csatorna

Jumper T-Lite RC távirányító HALL gimbal

Szinte hihetetlen, hogy ez az igazán kis méretű RC távirányító 16 csatornával rendelkezik csakúgy mint a komolyabb RadioMaster TX16S, ami 2021 egyik, ha nem a legjobb közép kategóriás RC távirányítója.

Nyugodtan mondhatom, hogy a méret igenis számít és ezzel szerintem nemcsak Én vagyok így, mivel a Jumper T-Lite RC távirányító ergonomikus kis méretű kialakításával és tudásával akár komoly ellenfele is lehet a méltán közkedvelt RadioMaster TX16S távnak.

A Jumper T-Lite kétfajta gimbal (botkormány) kiosztással kapható, a MODE1 esetében a gázkar jobb oldalon található, ha pedig a legelterjedtebb MODE2 gimbal kiosztást választod, akkor a gázkart a bal oldalon fogod megtalálni.

Annyit még mindenképpen érdemes megemlítenem, hogy a Jumper T-Lite RC távirányító Hall Sensor Gimbalal van szerelve, ami elengedhetetlenül fontos az igazán precíz irányításhoz és manőverezéshez.

A Jumper T-Lite RC távirányító ami mindennek (is) kompatibilis

A főcímben nem véletlenül írtam azt, hogy a Jumper T-Lite RC távirányító mindennek is kompatibilis. Tulajdonképpen ez egy Multi-Protocol RC távirányító amely több mint 50 protokollal kompatibilis így nagy eséllyel használhatod a piacon kapható legtöbb FPV drón modellel.

Jumper T-Lite RC távirányító

Külső jelerősító (például CrossFire) használata nélkül a továbbfejlesztett négy az egyben moduljának köszönhetően igazán remek, több mint 3km-es hatótávval rendelkezik, ami mondanom sem kell, hogy a legtöbb drón pilótának általában több mint elég szokott lenni.

Két fajta verzió közül választhatunk a CC2500 és a JP4IN1 jelölésű között.

A CC2500 jelölésű csak a következő (CC2500-frsky, Futaba SFHSS,Hitec,Radiolink,Esky,Cor) limitált protokollokkal kompatibilis, viszont a JP4IN1 jelölésű, ami mindössze körülbelül 10 dollárral drágább több mint 50 protokollal használható, ezek közül a legkedveltebb FrSky D8/D16 és Flysky protokollokkal is.

Véleményem szerint a JP4IN1 jelölésű verzió mindenképpen előnyösebb választás, mivel így szinte az összes a piacon kapható FPV drónnal használható.

Jumper T-Lite RC távirányító verziók

FPV szimulátorok

Hatalmas kedvenceim az FPV drón repülés szimulátorok és amikor tehetem elsősorban ezeken gyakorlom az FPV repülést.

Jumper T-Lite RC távirányító

Eddig a BETAFPV LiteRadio 2-t használtam az FPV szimulátoros repüléseimhez, aminek az USB kábel csatlakozója sajnos az RC táv alján található és így a kábel néha bezavart a repüléseim során, ennélfogva különösen örülök, hogy a Jumper T-Lite RC távon ez a csatlakozó a tetején található és így egyáltalán nem zavaró az FPV szimulátoros repülések alatt.

Ettől függetlenül a BETAFPV LiteRadio 2 RC távirányítóval nagyon megvagyok elégedve, viszont amióta a Jumper T-Lite RC távot használom az FPV repüléseimhez az élmény össze sem hasonlítható.

A két RC távirányítót egyébként nem érdemes összehasonlítani, mivel a Jumper T-Lite eleve HALL szenzoros gimbalal van szerelve, ami fényévekkel jobb mint a hagyományos, így az összehasonlítás azonnal értelmét veszítené.

Legjobb FPV verseny drón repülés szimulátorok

Tipp: Ha szeretnéd elkezdeni az FPV repülést, akkor legelőször szerezz be egy HALL szenzoros RC távirányítót amivel nagyon precízen irányíthatod az FPV drónodat és kezd el a repülés gyakorlását FPV drón repülés szimulátorokon keresztül. Ha ott már megy a repülés akkor elkezdheted az éles repülések gyakorlását. Ha így teszel rengeteg időt és pénzt spórolhatsz magadnak és ráadásul nagyon élvezetes módon sajátíthatod el az FPV repülések fortélyait.

Külső Jelerősítő

Ha hiszed ha nem, erre a kis méretű RC távirányítóra még egy külső jelerősítőt is csatlakoztathatunk, mint például a TBS Crossfire Nano és így jelentősen kitolhatjuk az egyébként is fantasztikus 3km-es hatótávját, feltéve ha épp erre van szükségünk.

TBS Crossfire Nano Jumper T-Lite RC távirányító

A csomagban tartozékként kapunk egy adaptert a jelerősítőhöz, amiért mindenképpen jár egy plusz pont és így a megvásárolt Crossfire modulunkat könnyedén felerősíthetjük a Jumper T-Lite RC távunk hátoldalára a mellékelt csavarok segítségével.

A Jumper T-Lite RC táv a 915 R900/CRSF Nano jelerősítőkkel kompatibilis.

OpenTX

Nem semmi teljesítmény, hogy sikerült összehozni a teljes értékű OpenTX firmware futtatását a Jumper T-Lite RC távirányító kis méretű 1.3inches LCD kijelzőjén keresztül.

RC távirányítók OpenTX

Az OpenTX véleményem szerint a létező legjobb szoftver, amely napjaink legmodernebb RC távirányítóin fut.

Nagyon megvagyok vele elégedve mivel a segítségével szinte korlátlan fajta beállításokat tudok elvégezni az RC távomon és tökéletesen egyedivé szabhatom azokat akár minden egyes FPV drón modellemhez.

Olyan RC távot amin nem az OpenTX fut egyébként alapból nem veszek, mivel annyira megkedveltem. Ha kíváncsi vagy melyek a támogatott RC távirányítók, akkor látogasd meg az OpenTX weboldalát ahol részletes információt találsz róla.

A Jumper T-Lite RC távba egyébként lehetőséged van behelyezni egy MicroSD kártyát és arra elmenteni az egyedi beállításaidat és természetesen a drón modell beállításokat. Akár még egyedi hangüzeneteket is hozzárendelhetsz az egyes csatornákhoz vagy bármihez amihez csak szeretnéd.

Az OpenTX lehetőségeiről és a beállításokról a későbbiekben tervezek készíteni egy komplett videó sorozatot, ezért érdemes lehet feliratkoznod a YouTube csatornámra ha nem szeretnél lemaradni róla.

Üzemidő és áramellátás

Van egy igazán jó hírem, mivel ezentúl nem kell méregdrága 2 cellás akkumulátorokat vásárolnunk az RC távirányítónkhoz, mivel a Jumper T-Lite egy tölthető és cserélhető 18650-es akkumulátorral működik.

Ezeket a 18650-es akkukat pár dollárért beszerezheted az AliExpress oldalán keresztül, ha épp nincs otthon pár darab elfekvőben.

Mivel szinte minden eszközömet, RC táv, FPV szemüveg és természetesen az E-Cigimet is 18650-es akkukról működtetem, ezért kimondottan örülök ennek az újításnak, mivel így nem kell kismillió fajta akkumulátorokat és ehhez az egyedi töltőket külön-külön magammal vinnem a repüléseim során.

A csomag tartalma

Jumper T-Lite RC távirányító csomag tartalma

A csomagban megkapjuk a Jumper T-Lite RC távirányítót, 1x Crossfire adaptert, 1x Type-C kábelt, 1x 18650-es elem tartót, felragasztható matricákat és természetesen a leírást hozzá.

Jumper T-Lite // A kedvenc RC távirányítóm (videó)

Összegzés

Ez idáig a legtöbb repülésemhez a BETAFPV LiteRadio 2-t használtam, főleg amiatt mivel nagyon kézreálló az ergonomikus PC játék konzol stílusú kialakítása végett. A másik kedvencem a RadioMaster TX16S ami egy nagyobb méretű színes kijelzős és érintőképernyős RC távirányító, melyen az OpenTX Companion szoftver fut, amely mint már említettem hatalmas kedvencem.

Ha ebből a két RC távból kellene összegyúrnom egy olyat ami minden igényemnek megfelel, akkor ez egyértelműen a Jumper T-Lite lenne.

Így már gondolom érezhető, hogy miért is őrülök ennyire annak, hogy a Jumper piacra dobta ezt a fantasztikus ergonomikus kialakítású kis méretű viszont hatalmas tudású RC távirányítóját.

Tulajdonképpen amire egy évvel ezelőtt vágytam azt sikerült kivitelezniük a Jumper T-Lite RC távirányító megvalósításán keresztül és ehhez még csak nem is kellett személyesen konzultálnom a fejlesztőkkel, mivel valahogy maguktól kitalálták az igényeimet.

Egy szó mint száz, innentől kezdve egyértelműen Jumper T-Lite RC távot fogom használni az FPV repülés szimulátoros és az éles repüléseimhez egyaránt.

Fotó Galéria

Jumper T-Lite RC távirányító vásárlás

A Jumper T-Lite RC távirányítómat a Banggood webáruházban vásároltam meg az „EU Priority Line” szállítás móddal, ami természetesen egy VÁM és ÁFA mentes szállítási mód, a csomagot pedig 15 munkanap alatt kézhez kaptam.

 • Jumper T-Lite RC távirányító kupon
  Jumper T-Lite - Kuponkódok és kedvezmények

  A Jumper T-Lite egy 16CH csatornás Hall Sensor Gimbalal szerelt RC távirányító melyen az OpenTX szoftver van telepítve és szinte mindegyik FPV drónnal kompatibilis. Véleményem szerint a Jumper T-Lite a jelenleg kapható egyik legjobb RC távirányító kezdő FPV drón pilóták számára.

  Kupon ajánlatok utolsó frissítésének dátuma:2021 Apr 16
Eredeti ár - $92 (31,280 ft) Kedvezményes ár - $65 22,100 ft
Kuponkódok BGTL10
  Irány az ÜzletBanggood.com

A Jumper T-Lite RC távirányító fontosabb paraméterei:

Csatornák száma: 16
Gimbal: HALL szenzoros
Mód: mode 1 vagy mode 2 gimbal kiosztás
Frekvencia: 2.4Ghz
Áramforrás: 1db 18650-es elem
Repülésszimulátor mód: van
OpenTX: igen
Telemetria: van
Profilkezelés: van (60 modell memória)

Érdekes olvasmány lehet az “RC távirányítók kezdő FPV drón pilóták számára” cikkem, amelyben még több fantasztikus RC távirányítóról olvashatsz.

To top