Blog Drónok FPV Drónok Termék Tesztek

Amit a LiPo drón akkumulátorokról érdemes tudnod

drón akkumulátorok

A LiPo drón akkumulátorok tárolásával biztonságos töltésével kapcsolatban tudhatsz meg többet ebben a cikkben, hogy biztonságosan használhasd őket és a maximumot tudd kihozni belőlük, mert ugye ki szeretné ha a drón akkumulátora idő előtt tönkremenne.

Egy megfelelően karbantartott és feltöltött LiPo drón akkumulátor használatával, sokkal hosszabb ideig és dinamikusabban fogsz tudni repülni a drónoddal, ezen kívül még az akkumulátorod élettartamát is jóval meghosszabbíthatod.

1. LiPo drón akkumulátor típusok
2. LiPo drón akkumulátor jelölések
3. A LiPo drón akkumulátorok töltése és merítése
4. A LiPo drón akkumulátor cellák kiegyensúlyozása
5. Az ISDT Q6 Pro BattGo 300W hobbi drón akku töltő
6. A LiPo drón akkumulátorok tárolása
7. Több LiPo drón akkumulátor töltése egyszerre
8. A LiPo drón akkumulátorok ellenőrzése

Mivel az eddigi drón tuning sorozatnak igen nagy sikere volt, és nagyon sok pozitív visszajelzést is kaptam tőletek, ezért úgy döntöttem, hogy folytatom a sorozatot és a mai cikkben egy nagyon hasznos és érdekes témával a drón akkumulátorokkal fogunk kicsit mélyebben megismerkedni.

Szinte mindenki aki megszereti ezt a hobbit, előbb vagy utóbb eljut odáig, hogy elkezdi kicsit jobban beleásni magát a témába és a kezdő drón pilótából immár egy sokkal tapasztaltabb pilótává válik.

Ilyenkorra már tudja, hogy mi is az a „brushless” motor és az FPV szó sem cseng idegenül számára és bizonyára még az RTF drónok kifejezéssel is tisztában van.

Ha valaki eljutott idáig, akkor innentől kezdve érdemes a drón akkumulátorokkal és azok szakszerű használatával, töltésével és tárolásával is megismerkednie.

A drágább típusú drónoknál pedig ugye az akkumulátoroknak is borsosabb az ára, így az sem mindegy, hogy mennyi ideig tudod őket használni.

Ha azt szeretnéd, hogy a drón akkumulátoraid hosszú élettartamúak legyenek és a lehető legtovább megőrizzék a teljesítményüket, akkor tarts velem és ismerkedjünk meg velük egy kicsit jobban.

LiPo drón akkumulátor típusok

A legtöbb drón egy úgynevezett LiPo akkumulátorral működik, aminek két közismert alternatívája létezik, a nikkel-metál-hidrid (NiMH) és a nikkel-kadmium (NiCd) akkumulátorok.

LiPo drón akkumulátor típusokA LiPo (lítium-polimer) akkumulátorok viszont számos előnnyel rendelkeznek a NiMH vagy a NiCd típusú akkumulátorokkal szemben, mivel nagyobb kapacitással rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy több energiát tároljanak, és mivel nagyobb a kisülési sebességük, így gyorsabb áramellátást tudnak biztosítani.

Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a LiPo akkumulátorok súlya is sokkal kisebb és ráadásul szinte bármilyen formájúak lehetnek, így nem véletlenül használják a LiPo akkumulátorokat szinte mindegyik drón típusnál.

Ugyanakkor a LiPo akkumulátoroknak a rengeteg pozitív tulajdonsága mellett vannak hátrányai is, mint például, hogy rövidebb az élettartamuk a NiMH és NiCd akkumulátorokhoz képest.

A LiPo akkumulátorok töltésére, kisütésére vagy a tárolására úgyszintén különös figyelmet kell fordítani, hogy azok hosszú életűek legyenek és sokáig megőrizzék a teljesítményüket.

LiPo drón akkumulátor jelölések

Egy LiPo akku cellának a névleges feszültsége 3,7V, ami ugye a teljes 4.2V-os töltöttségi szint átlaga, a minimális töltöttségi szint ami még biztonságos pedig 3,0V / cella kell, hogy legyen.

Viszont személy szerint 3,3V alá semmiképen sem mennék, mivel a cellák közt előfordulhat 0,1-0,3V különbség, főleg ha a cellák nincsenek kiegyensúlyozva. A cellák kiegyensúlyozása nagyon fontos, így nemsoká természetesen erről is szó lesz.

Valójában a 3,7V / cella érték nem igazán a két érték átlaga, viszont ez az, amit az akkumulátor ipar nominális értékként használ.

Az akkumulátor teljes feszültségét a benne található sorba kötött cellák száma határozza meg. A teljes feszültség kiszámításához a cellák számát szorozzuk 3,7V-tal. Tehát egy 2S-es jelölésű LiPo akkumulátor 2 cellával rendelkezik, így a teljes feszültsége 2 x 3,7 = 7,4V. A 3S jelölésű LiPo akkumulátor pedig három cellával rendelkezik, így a feszültsége 11,1V lesz, és így tovább.

JJRC H31 LiPo drón akkumulátor1S LiPo drón akkumulátor

A JJRC H31 drón LiPo akkumulátora például 1S, azaz mindösszesen 1 cellával rendelkezik aminek ugye a névleges feszültsége 3,7V.

Az 1S akkumulátorok rengeteg mindenre használhatóak, nem csak a drón meghajtására, hanem üzemeltetheted vele az antenna jel erősítődet vagy a VTX kamerádat, de a kis súlya végett szinte bármilyen drón tuninggal kapcsolatos dologhoz jól jöhet.

2S LiPo drón akkumulátor

JJRC JJPRO X5 EPIK 2S LiPo drón akkumulátorMost jöjjön egy példa a 2S LiPo drón akkumulátorokkal kapcsolatban is, például az egyik kedvenc drónom a JJRC JJPRO X5 EPIK 1800mAh-es akkumulátora két cellával rendelkezik, ami ugye 7,4V-os, így ez egy 2S jelölésű akkumulátor.

Tehát minél nagyobb feszültség áll rendelkezésre, annál nagyobb lesz a drón propellereinek a maximális fordulatszáma, így dinamikusabban, hosszabb ideig és nagyobb sebességgel lesz képes repülni.

A LiPo drón akkumulátorok töltése és merítése

A normál LiPo akkumulátorokat maximum 4,2V-ig szabad csak töltenünk, meg se próbáld ennél az értéknél nagyobb feszültséggel tölteni, mivel ez nagyon veszélyes és az akkumulátorok akár fel is robbanhatnak!

Xiaomi Fimi A3 LiPo drón akkumulátorAz LiHV vagy HVLi jelölésű LiPo drón akkumulátorok

Persze léteznek már a piacon olyan LiPo drón akkumulátorok is melyeket akár 4,35V-ig is tudsz tölteni, ezeket LiHV vagy HVLi (High Voltage Lithium Polymer) jelöléssel fogod megtalálni.

A Xiaomi egyik legújabb drónja, a Xiaomi Fimi A3 például egy 3S, azaz 3 cellás 11,1V-os LiHV jelölésű LiPo akkumulátorral rendelkezik, amit teljes biztonsággal cellánként akár 4.35V-ig is feltölthetsz, ezáltal sokkal hosszabb ideig fogsz tudni vele repülni.

Ahhoz, hogy megfelelően tudd tölteni a drón akkumulátoraidat, érdemes beszerezned egy jó minőségű hobbi kategóriás drón akkumulátor töltőt, ezeket általában „Balance Charger” néven forgalmazzák az internetes webáruházak mint például a GearBest webáruház.

LiPo drón akkumulátorok gyors töltése

A LiPo drón akkumulátorokat biztonságosan általában 1C értékkel szabad tölteni. Ezt az értéket úgy kapod meg, hogy az akku kapacitását (mAh) elosztod ezerrel.

Példa 1: 5000mAh akku esetén az 1C érték 5A. (5000÷1000=5)
Példa 2: 2000mAh akku esetén az 1C érték 2A. (2000÷1000=2)
Példa 3: 400mAh akku esetén az 1C érték 0.4A. (400÷1000=0.4)

A legtöbb ma kapható modern LiPo drón akkumulátort viszont akár 1C-5C értékkel is töltheted egy „Balance Charger” segítségével, így az akku töltési idejét nagy mértékben lecsökkentheted. Ehhez az 1C értéket kell felszorozni a használni kívánt C érték kiszámításához.

Példa 1: 5000mAh akku esetén az 1C érték 5A, 2C 10A, 3C 15A, 4C 20A, 5C 25A.
Példa 2: 2000mAh akku esetén az 1C érték 2A, 2C 4A, 3C 6A, 4C 8A, 5C 10A.
Példa 3: 400mAh akku esetén az 1C érték 0.4A, 2C 0.8A, 3C 1.2A, 4C 1.6A, 5C 2A.

Töltés előtt mindenképpen győződj meg róla, hogy az adott akkumulátort mekkora C értékkel szabad tölteni.

LiPo drón akkumulátorok merítése

A ma kapható legtöbb lítium-polimer akkumulátor rendelkezik „C” minősítéssel, ami a kapacitás értéket jelöli. Ez az érték a gyártó által megadott maximális biztonságos folyamatos kisülési értéket jelenti. Ha mondjuk az akku 25C jelölésű, akkor a kapacitásának a 25-szörösével folyamatosan meríthetjük.

A legkönnyebben ezt az értéket, úgy lehet kiszámolni ha elosszuk a kapacitást (mAh) ezerrel és megszorozzuk a C értékével.

Például a JJRC JJPRO X5 EPIK drón akkumulátora 1800mAh 25C jelölésű, így a maximális merítési sebessége a következőképpen alakul.

1800÷1000 = 1.8 x 25 = 45A (folyamatos kisülés)

A LiPo drón akkumulátor cellák kiegyensúlyozása

Ha a drón akkumulátorod több cellával rendelkezik, ebben az esetben minden töltésnél érdemes balanszolni, azaz kiegyensúlyozni a cellák közti feszültségkülönbséget, mivel ha csak 0.1V eltérés is kialakul a cellák közti töltésnél, akkor nagy eséllyel akár 5-10 akku töltés is könnyedén tönkreteheti a drón akkumulátorodat.

Általában a drónokhoz kapott olcsó gyári akku töltők nem képesek tökéletesen kiegyensúlyozni a drón akkumulátorokat, így mindenképpen érdemes beszerezned egy jó minőségű hobbi kategóriás akku töltőt a drónodhoz, amivel ezután tökéletesen tudod majd tölteni és kiegyensúlyozni a drón akkumulátoraidat.

Az úgynevezett „Balance Charger”, azaz töltő folyamatosan figyeli az egyes cellák feszültségét és ha szükséges, akkor akár egyenként töltögeti azokat.

Egy ilyen töltő beszerzése véleményem szerint hosszú távon mindenképpen nagyon jó befektetésnek számít, mivel szinte mindegyik (1S-6S) LiPo drón akkumulátorral kompatibilis, így ha a jövőben egy újabb drón modellt veszel, akkor annak az akkumulátorát is töltheted vele.

Az ISDT Q6 Pro BattGo 300W hobbi akku töltő

ISDT Q6 Pro BattGo 300W 14A Pocket Balance Charger

A piacon kapható egyik legjobb és legkisebb méretű hobbi kategóriás akku töltő a ISDT Q6 Pro BattGo 300W, amit a GearBest webáruházban a fenti linken keresztül tudsz beszerezni.

Ezt a töltőt használom Én is a LiPo drón akkumulátoraim töltéséhez és csak ajánlani tudom, mivel fantasztikusan jó és a célra tökéletesen megfelel.

Az ISDT egy megbízható hobbi kategóriás drón akkumulátor töltő, ami már bizonyított a piacon. Az olcsóbb neve-nincs töltőktől óva intelek, mivel a legtöbbjük felesleges pénzkidobás és még a drón akkumulátoraidat is tönkre teheti.

Ezért mindenképpen érdemes egy megbízható töltőt vásárolnod mint a ISDT Q6 Pro BattGo 300W, amivel biztonságosan töltheted a drón akkumulátoraidat.

ISDT Q8 BattGo 500W 20A hobbi akku töltő

Az ISDT nemrég dobta piacra ennek az akku töltőnek egy újabb 500W-os változatát, ami az ISDT Q8 BattGo névre hallgat. Ezzel a hobbi akku töltővel akár már 1-8s HV Lipo drón akkumulátorokat is tudsz tölteni.

 • ISDT Q8 Pro BattGo 500W hobbi akku töltő
  ISDT Q8 BattGo 500W 20A hobbi akku töltő - Kuponkódok és kedvezmények

  Az ISDT Q8 BattGo 500W 20A hobbi akku töltővel akár 1-8s HV (High Voltage) Lipo drón akkumulátorokat is tölthetsz és kompakt méretének köszönhetően könnyedén bárhová magaddal viheted.

  Kupon ajánlatok utolsó frissítésének dátuma:2020 Oct 23
Eredeti ár - $69 (23,460 ft) Kedvezményes ár - $49 16,660 ft
  Irány az ÜzletBanggood.com

Hálózati töltő és kábelek

Az ISDT Q6 Pro BattGo 300W hobbi kategóriás drón akkumulátor töltőt egy DC 7-32V-os hálózati adapterről tudod üzemeltetni. Az enyémet egy régi használaton kívüli 19V-os laptop hálózati töltőről üzemeltetem.

Ha épp nincs otthon egy felesleges, akkor a GearBest web áruházban itt tudsz beszerezni hozzá egyet. Írd be a keresőbe, hogy „laptop power adapter” és rengeteget kilistáz számodra.

De akár egy XT60 csatlakozóval rendelkező LiPo drón akkumulátorról is tudod üzemeltetni, mint például a ZOP Power 11.1V 5500mAh 3S LiPo drón akkumulátor.

Ha hálózati töltőről szeretnéd üzemeltetni, akkor kelleni fog egy átalakító kábel, ami a DC csatlakozót átalakítja XT60 típusúra, mint például az „Universal XT60 to DC 5.5/2.1mm” kábel, ami pár dollárért megvásárolható hozzá.

Ajánlott és nagyon hasznos kábelek, amelyeket rengetegszer használok:

5 In 1 XT60 Plug kábel
1 Pair XT30 Female Male to JST Adapter kábel
10pcs JST-XH 2-6S Balance Charging kábel
10 Pairs 2 Pins JST Male & Female Plug kábel

LiPo drón akkumulátor balance töltő kábelPéldaként feltöltök egy drón akkumulátor balansz töltő kábelt, hogy könnyebben átlátható legyen a dolog. Ezt a kábelt a JJRC JJPRO X5 drónomhoz készítettem, aminek a segítségével tökéletesen tudom balanszolni az aksikat.

Xiaomi Fimi A3 balansz töltő kábel

A Xiaomi Fimi A3-as drónomhoz pedig így néz ki a balansz töltő kábel.

A LiPo drón akkumulátorok tárolása

Egy teljesen feltöltött LiPo drón akkumulátort biztonságosan tárolhatsz néhány napon keresztül, viszont körülbelül egy hét múlva a gázok felhalmozódhatnak a cellák belsejében és károsíthatják az akkumulátort.

Ezért ha nem használod az akkumulátort, akkor érdemes előkészítened a hosszabb ideig való biztonságos tárolásra.

A LiPo akkumulátorok megfelelő tárolási feszültsége 3.8-3.85V kell, hogy legyen cellánként.

Tehát az akkumulátorokat le kell merítened vagy fel kell töltened erre az értékre, hogy hosszabb ideig is biztonságosan tudd őket tárolni és az akku cellák se károsodjanak.

Például ezt könnyedén megteheted az általam is javasolt ISDT Q8 Pro BattGo hobbi drón akku töltővel, és így garantáltan nem fognak idő előtt tönkremenni a drón akkumulátoraid.

Itt fontos megemlítenem, hogy a használaton kívüli LiPo drón akkumulátoraidat mindenképpen érdemes egy tűzbiztos biztonsági tasakban tárolnod.

Több LiPo drón akkumulátor töltése egyszerre

LiPo drón akkumulátor párhuzamos töltőtelepHa egyszerre csak egy LiPo drón akkumulátort szeretnél tölteni, akkor a fentiekben ajánlott hobbi drón akku töltővel ezt minden továbbiak nélkül megteheted.

Viszont ha több akkut is szeretnél egyszerre tölteni, akkor érdemes beszerezned egy úgynevezett töltő telepet, mint például a következő XT60 csatlakozóval rendelkező Parallel Charging Board, azaz párhuzamos töltőtelepet.

Ez egy olcsó, viszont nagyon hasznos kis kiegészítő, amivel akár 6 darab akkut is tölthetsz egyszerre és természetesen kompatibilis a ISDT Q8 Pro BattGo akku töltővel is.

Több akkumulátor töltése esetén fontos, hogy a kapacitásuk (mAh) nagyjából azonos legyen és a feszültségük (V) között se legyen túl nagy eltérés.

A LiPo drón akkumulátorok ellenőrzése

LiPo drón akkumulátor ellenőrMivel nem igazán bízok a véletlenekben, így szeretem leellenőrizni a drón akkumulátoraim töltöttségi szintjét tárolás, töltés vagy repülés előtt, amit persze megtehetnék akár egy multiméterrel is, viszont találtam egy sokkal kényelmesebb megoldást ehhez, ami nem más mint a iSDT BG – 8S BattGo Smart Battery Checker, azaz intelligens akkumulátor ellenőrző és kiegyensúlyozó kis készülék.

Rengeteg időt spórolok meg ennek a készüléknek a használatával és bárhol vagyok, könnyen le tudom ellenőrizni vele bármelyik drón akkumulátorom aktuális töltöttségi szintjét, ezért számomra nagyon megérte ezt a kis készüléket beszerezni.

Mindössze csatlakoztatni kell a drón akkumulátort hozzá és máris kiírja a töltöttségi szintet cellánként és ha azok nem a megfelelő feszültséget mutatják, akkor akár egy gombnyomással ezred pontossággal kiegyensúlyozhatod, azaz balanszolni tudod bármelyik LiPo drón akkumulátorodat, angolosan ezt nevezik „fine tuningnak”, azaz az akkumulátor finomhangolásának.

Remélem tetszett ez a kis összefoglaló a LiPo drón akkumulátorokkal kapcsolatban. Ha bármi kérdésed van, kérlek iratkozz fel a Facebook csatornámra és ha lehet ott tedd fel a kérdéseid, viszont ha szeretnéd természetesen itt is felteheted a komment részben.

2 Comments on “Amit a LiPo drón akkumulátorokról érdemes tudnod”

 • bertok eugen

  mondja:

  Jo napot,
  Minden irásukat olvastam,videokat láttam,nagyon sokat segitenek a termékek választásánál,mindezért köszönet jár.Az Ön javaslatára vettem Banggoodtol egy ISDT Q6PRO akutöltöt ami sajnos nem müködik,minden paramáter beálitása után a start gomb megnyomásával kiirja hogy nem lehetséges a müvelet,egy xioami a3 dron akut probáltam tölteni.Az interneten találtam egy videot,ahol mutatja hogy sajnos vannak országok ahol javitani kell a töltöt,meg is mutatja mit kell bügykölni rajta.És aki nem tudja megcsinálni akor ez kidobot pénz,mert nem müködik.
  Mi lehet a megoldás?
  Tisztelettel,bertok eugen

  • Attila

   mondja:

   Örülök, hogy testszenek a cikkek és a videók! Az ISDT egy nagyon megbízható márka, de néha előfordulhat, hogy némelyik készülék hibás. Ezt mindenképpen érdemes jelezni a Banggood felé és mivel garanciás biztosan megjavítják vagy küldenek csere készüléket. A hibáról érdemes egy videó felvételt készíteni, mert csak így lehet megállapítani azt, hogy mi lehet a probléma.

Hozzászólás

To top