Blog Kemping és Túrafelszerelés Termék Tesztek

Paracord karkötő vagy túlélő karkötő?

paracord karkötő vagy túlélő karkötő

A paracord karkötő vagy túlélő karkötő anyagát tekintve ugyanaz, mivel mindkettő paracord zsinórból készül és általában a paracord 550-es zsinórt használják hozzá.

Mi a paracord?
Eredeti és hamis paracord
Paracord túlélő karkötő
Paracord túlélő karkötő teszt
A saját paracord túlélő karkötőim
Paracord túlélő karkötő vásárlás

Viszont van egy fontos különbség a kettő között, mivel a túlélő karkötőn a sima csatt helyett egy a túlélési helyzetekben is használatos fontos kiegészítő eszközökkel ellátott csatt van felszerelve, amin lehet például egy kis iránytű, kés vagy magnézium tűzgyújtó rúd, de a legtöbb esetben még egy kis síp is megtalálható rajta.

A paracord karkötő túlélési verziójának népszerűsítéséhez sokat hozzá tett Bear Grylls túlélő show-ja is, amely 2007-ben meghódította a világot.

Mi a paracord?

A paracord tulajdonképpen egy külső köpenyből és több belső magból álló könnyített zsinór, amit ejtőernyő felfüggesztő zsinórként használtak elsősorban.

Könnyen csomózható nagy szakítószilárdságú UV álló zsinór ami nehezen foszlik, rengeteg jó tulajdonsága végett mára már nem csak a katonaság hanem a civilek köreiben is széles körű felhasználásra tett szert.

Paracord vagy „parachute cord” néven vált közismertté, a legelterjedtebb verziója pedig a paracord 550 nevet viseli.

Tipp: Az AliExpress és a GearBest webáruházakban jóval olcsóbban árulják mint itthon, ezért érdemes lehet ott beszerezned.

Eredeti és hamis paracord

paracord zsinór eredeti vagy hamisMivel rengetegen hamisítják, így mindenképpen érdemes odafigyelned arra, hogy eredeti paracord zsinórt vegyél egy hamisítvány helyett.

Az eredeti paracord 550-es zsinór köpenyén belül minimum 7 belső bélszálat találsz és ezek mindegyike további 3 szálra bontható. Ha 7-nél kevesebb bélszál van benne, akkor az biztosan nem paracord zsinór.

A szakítószilárdsága a paracord 550-es zsinórnak 550lb körül mozog, azaz körülbelül 250kg. A hamisítványok jó esetben ha ennek a felét elérik.

Mivel a paracord zsinór sok nylont tartalmaz ezért égetéssel is könnyen kideríthetjük, hogy eredeti paracord zsinórt vásároltunk-e vagy mégsem. A belső bélszálak meggyújtása után az eredeti csak olvadni kezd és később gyullad meg, a hamisítvány viszont azonnal égni kezd.

Mivel a paracord zsinór UV álló, ezért a felülete nem fakul ki vagy bolyhosodik egykönnyen, ha mégis akkor nagy valószínűséggel egy hamisítvánnyal van dolgod.

Személy szerint a paracord 550-es zsinórjaimat az AliExpressen az alábbi linken keresztül szoktam beszerezni. Ez a paracord 550-es zsinór 550lb szakítószilárdságú és 7 bélszál található benne, amelyek egyenként 3 szálra bonthatóak. Ezt természetesen ellenőriztem és a fentebb említett égetési teszten is átment.

Körülbelül 30 métert kapsz 1000 forint körüli összegért, azt hiszem ezt egyetlen magyar üzlet sem tudja überelni.

Paracord túlélő karkötő

paracord túlélő karkötőNa de most már térjünk rá a paracord túlélő karkötőkre, mivel ez a cikk végül is erről szól. Általában egy paracord karkötő 2,5 méter hosszú paracord 550-es zsinórból készül, amit túrák alkalmával, kempingezésnél vagy túlélési helyzetekben nagyon sok mindenre tudunk felhasználni.

Legyen az egy elszakadt cipőfűző cseréje vagy ruhaszárító kötél készítése, de a paracord belső vékonyabb szálaiból horgászzsinórt vagy éppenséggel állatcsapdát is készíthetünk.

Kiköthetjük vele a sátrunkat vagy felfüggesztést készíthetünk a függőágyunkhoz, de a hátizsákunkra is felkötözhetünk vele bármit amit csak szeretnénk.

Rengeteg felhasználási módjának csak a képzeletünk szabhat határokat.

paracord túlélő karkötő

A legtöbb paracord túlélő karkötőn megtalálható egy kis síp, ami vészhelyzetek esetén szerintem nagyon jól jöhet. Ezen kívül van rajta iránytű és egy magnézium tűzgyújtó rúd, amit a tetején található fém kaparóval tudunk munkára bírni.

Paracord túlélő karkötő teszt

Kétfajta paracord túlélő karkötővel találkoztam a legtöbbet a piacon, mindegyikből vettem több darabot is tesztelésre, mivel kíváncsi voltam arra, hogy melyik típus a jobb.

paracord túlélő karkötők

A síp és a magnézium tűzgyújtó rúd mindkettőnél jól működik, viszont Nekem jobban tetszik a késes változatnál az, hogy a kis magnézium rúd kivehető a csatrészből, mivel így szerintem könnyebb használni.

Mivel mindkettő fajtából két-két darabot vettem ezért nagyobb eséllyel tudtam őket letesztelni. A kaparós verzión nagyon kicsi iránytű található, amivel akadtak némi gondok mivel sokszor rázogatni kellett, hogy a helyes irányt mutassa, viszont a késes verzión nagyobb és jobban látható iránytű kapott helyet, ami azonnal a helyes irányt mutatta.

Tehát a késsel rendelkező paracord túlélő karkötő a jobb iránytű, a könnyebb tűzgyújtás és természetesen a túlélő helyzetekben nagyon hasznos kis kés miatt egyértelműen győzött Nálam a paracord karkötő teszten.

A saját paracord túlélő karkötőim

Ma nagyon jókat szórakoztam egy túrabot készítése közben és csináltam pár „művészi” fotót a saját paracord túlélő karkötőimről, na meg persze a kedvenc paracord zsinórom és az egyik túlélő késem sem maradhatott le a fotóról. 🙂

Paracord túlélő karkötő vásárlás

Rengetegféle paracord karkötőt árulnak a piacon és az áruk is általában nagyon baráti. Mivel sosem lehet tudni, hogy épp mikor lesz szükségünk rá, túlélési szituációkban pedig akár az életünk is múlhat rajta, ezért szerintem mindenképpen jobb ha van nálunk egy paracord túlélő karkötő mintha nincs.

paracord túlélő karkötő vásárlásHa paracord túlélő karkötőt szeretnél vásárolni, akkor az általam tesztelt darabokat a legolcsóbban a GearBest és az  AliExpress webáruházakban találod meg, csak írd be a keresőbe, hogy „Paracord Survival Bracelet” és rengeteget kifog listázni számodra.

Sikeres paracord túlélő karkötő vásárlást kívánok! 🙂

Ha esetleg még nem vásároltál az AliExpress webáruházban, akkor itt egy kis segítség hozzá AliExpress magyarul: rendelés és fizetés okosan.

To top