Blog Raspberry Pi

Raspberry Pi OS operációs rendszer telepítése a Raspberry Pi Mini PC-re

Raspberry Pi OS operációs rendszer telepítése a Raspberry Pi Mini PC-re

A Raspberry Pi OS ingyenes operációs rendszert fogjuk telepíteni a Raspberry Pi 4 alaplappal szerelt Mini PC-re, amely a Raspberry Pi hivatalos OP rendszere.

Az előző cikkben építettünk egy Mini PC-t viszont ahhoz, hogy használni is tudjuk természetesen telepítenünk kell rá egy operációs rendszert. A Raspberry Pi OS OP rendszert fogjuk telepíteni ami a jelenleg elérhető legújabb (2021) hivatalos operációs rendszer hozzá, a régebbi Raspbian néven ismert OP rendszer frissített verziója.

A Raspberry Pi OS operációs rendszert a Mini PC-hez használt Raspberry Pi 4 alaplapra fogjuk telepíteni, így nem csak ehhez a Mini PC-hez hanem bármelyik Raspberry Pi 4 alaplaphoz használhatod az itt leírtakat.

Amire szükséged lesz a Raspberry Pi OS telepítéséhez

Természetesen az operációs rendszer telepítéséhez szükséged lesz egy Raspberry Pi 4-es alaplapra.

 • Raspberry Pi 4 Model B 2/4/8GB alaplap kupon
  Raspberry Pi 4 Model B 2/4/8GB alaplap - Kuponkódok és kedvezmények

  Raspberry Pi 4 Model B 2/4/8GB alaplap - 64bit 1.5GHz Quad-Core / Bluetooth5 BLE / 802.11 b/g/n/ac WIFI / Gigabit Ethernet / Dual 4K micro HDMI

  Kupon ajánlatok utolsó frissítésének dátuma:2020 Dec 02
Eredeti ár - $109 (37,060 ft) Kedvezményes ár - $92 31,280 ft
  Irány az ÜzletAliExpress.com
Eredeti ár - $109 (37,060 ft) Kedvezményes ár - $109 37,060 ft
  Irány az ÜzletBanggood.com

Ezen kívül egy micro SD kártyára ami legalább 16GB-os vagy nagyobb. Nekem a Samsung EVO Plus és a Sandisk Extreme Pro micro SD kártyák váltak be a legjobban, mivel nagyon gyorsak és árban verhetetlenül olcsók.

Raspberry Pi OS telepítéséhez szükséges

A Raspberry Pi 4 alaplaphoz egy USB-C 5V 3A tápegységre, egy HDMI-Micro HDMI kábelre és egy USB csatlakozós micro SD kártya adapterre.

Van egy jó hírem, mivel tulajdonképpen az összes kiegészítőt amire szükséged lehet a Raspberry Pi OS operációs rendszer telepítéséhez és természetesen a Raspberry Pi 4 alaplaphoz, kimondottan olcsón egyben megvásárolhatod a következő hivatkozásra kattintva.

Ez a csomag ráadásul tartalmazza a 3.5inches érintőképernyőt és a Raspberry Pi 4 alaplap házat is, így akár az előző cikkemben bemutatott Mini PC-t is megépítheted a segítségükkel.

Ha külön kellene mindezt megvásárolni, akkor legalább háromszor annyiba kerülne, ezért ez a csomag véleményem szerint kimondottan jó vételnek számít.

 • Raspberry Pi 4 Mini PC készlet kupon
  Raspberry Pi 4 Mini PC készlet - Kuponkódok és kedvezmények

  Ebben a készletben mindent megtalálsz amire szükséged lehet a Raspberry Pi 4 Mini PC megépítéséhez. Válaszd a legutolsó Bundle 7 nevű csomagot.

  Kupon ajánlatok utolsó frissítésének dátuma:2020 Nov 29
Eredeti ár - $27 (9,180 ft) Kedvezményes ár - $24 8,160 ft
  Irány az ÜzletAliExpress.com

Raspberry Pi OS OP rendszer telepítése

Raspberry Pi Imager
Raspberry Pi OS OP rendszer telepítése

Legelső lépésként töltsük le a Raspberry Pi OS operációs rendszer telepítéséhez szükséges Raspberry Pi Imager-t a Raspberry Pi hivatalos oldaláról a fenti hivatkozásra kattintva.

Ezután nyissuk meg és a „Choose OS” gombra kattintva válasszuk a Raspberry Pi OS (32-bit) operációs rendszert.

Mielőtt a „Choose SD Card” gombra kattintanánk töltsük le az SD/SDHC/SDXC memória kártya formázót és nyissuk meg.

Helyezzünk egy MicroSD kártyát az USB kártyalovasónba és csatlakoztassuk a számítógépünkhöz.

SD/SDHC/SDXC memória kártya formázó

A memória kártya formázón válasszuk ki a formázni kívánt MicroSD kártyát és kattintsunk a „Format” gombra.

Amint a formázás megtörtént készen is vagyunk és bezárhatjuk a programot.

Most már a Raspberry Pi Imager-en belül a „Choose SD Card” gombra kattintva kiválaszthatjuk a megformázott MicroSD kártyánkat és ezután utolsó lépésként kattintsunk a „Write” gombra.

Miután a Flash formázás elkészült zárjuk be a programot és válasszuk le az USB kártyaolvasónkat a számítógépünkről.

Ezután vegyük ki a MicroSD kártyát belőle és helyezzük be a Raspberry Pi 4 alaplapunk SD kártya tartójába.

Csatlakoztassunk a Raspberry Pi 4 alaplapunkhoz egy egeret, billentyűzetet és egy HDMI monitort.

Ezután csatlakoztassuk a Raspberry Pi 4 USB-C 5V 3A tápegységét egy áramforráshoz és ezután automatikusan elindul a rendszer telepítése.

Raspberry Pi OS operációs rendszer

Az üdvözlőképernyő megjelenése után válaszd ki az időzónát és a nyelvet, ezután pedig add meg a billentyűzeted karakter kiosztását és tulajdonképpen máris elkezdheted használni a Raspberry Pi OS operációs rendszert.

Mini PC 3.5inch-es LCD kijelző meghajtó telepítése

Raspberry Pi 4 LCD kijelzők

Rengeteg méretű LCD kijelző kapható a Raspberry Pi 4 alaplaphoz, az RPI csatlakoztatású LCD kijelzőkhöz, mint amilyen a 3.5inches Raspberry Pi Mini PC-nk kijelzője is telepítenünk kell egy meghajtót, hogy képes legyen megjeleníteni a kijelzőn az adatokat.

Mini PC 3.5inch-es LCD kijelző meghajtó telepítése

A Raspberry Pi OS operációs rendszer telepítése után ha szeretnék, akkor lehetőségünk van telepíteni a 3.5inches LCD kijelző meghajtót.

Tipp: A jelenleg kapható legmodernebb Raspberry Pi LCD kijelzőket az alábbi hivatkozásra kattintva tudod elérni.

A legtöbb kis méretű „resistive” kijelzőhöz szinte minden esetben telepítenünk kell egy meghajtót a „capacitive” amelyek általában a nagyobb kijelzők, pedig meghajtó telepítése nélkül is üzembe helyezhetőek.

Legelső lépésként nyissuk meg a kód írásához a terminált (bal oldali fotó) és frissítsük az OP rendszerünket a következő kód begépelésével.

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Ha a program telepítve volt már korábban, akkor töröljük és ezután telepítsük a meghajtót a Github oldaláról a következő kód futtatásával. Az utolsó kódsorral pedig állítsuk be az engedélyeket, tegyük írhatóvá a szuper felhasználó számára.

sudo rm -rf LCD-show
git clone https://github.com/goodtft/LCD-show.git
chmod -R 755 LCD-show

A 3.5inches LCD kijelző aktiválása

A 3.5inches LCD kijelzőnk aktiválásához pedig üssük be a következő kódot, természetesen egyesével soronként.

cd LCD-show/
sudo ./LCD35-show

Ez után a Raspberry Pi Mini PC-nk automatikusan újra fog indulni és miután bekapcsolt a 3.5inches LCD kijelzőnkön fogja megjeleníteni az adatokat.

Váltás monitorra

Ha vissza szeretnénk váltani a kijelző megjelenítést és a monitorunkon szeretnék azt újra megjeleníteni, akkor használjuk a következő parancsokat.

cd LCD-show/
sudo ./LCD-hdmi

Bika erős Mini PC kevesebb mint 40 ezerért

Mindezek után a Raspberry Pi Mini PC-nk szintén automatikusan újra fog indulni és immár a monitorunk kijelzőjén fognak az adatok megjelenni.

Gratulálok! Sikeresen telepítetted a Raspberry Pi Mini PC 3.5inch-es LCD kijelző meghajtót és az operációs rendszert a Raspberry Pi Mini PC-re.

To top