Blog Kemping és Túrafelszerelés Kiemelt cikkek

Taktikai túra és túlélő kések A-Z

Taktikai túra és túlélő kések

A taktikai túra és túlélő kések vagy úgy általában a kések az egyik kedvenc témám így régóta foglalkoztat a gondolat, hogy írjak róluk. Ha szeretsz túrázni, kirándulni vagy jársz kempingezni, akkor biztosan tudod, hogy egy jó késre mennyiszer szükség van, de a mindennapjainkban is nélkülözhetetlen eszköznek számít.

Taktikai túra és túlélő kések A-Z
A késpenge anyaga
Késacél táblázat
Legismertebb késacélok
440-C kések
8Cr13MoV & 8Cr14MoV kések
AUS-8 kések
D2 kések
VG-10 kések
A késacélok minőségét befolyásoló egyéb tényezők
Taktikai túra és túlélő kés vásárlás

Taktikai túra és túlélő kések A-Z

A taktikai túra és túlélő kések A-Z-ben segítséget szeretnék nyújtani számodra azzal kapcsolatban, hogy hogyan válassz megfelelő kést magadnak és milyen anyagból készülnek azok a késpengék amelyeket érdemes választanod.

Ha eljutottál odáig, hogy meg szeretnéd vásárolni álmaid egyik legjobb kését, akkor a kinézetén kívül fontos figyelembe venned azt is, hogy a kiszemelt darabnak a késpengéje milyen anyagból készült.

Egy jó kés nem feltétlenül kerül százezrekbe, már 5-10 ezer forint körül is lehet kapni kiváló késeket csak tudni kell, hogy mire figyeljen az ember vásárlás közben.

Sokan találomra csupán a kés kinézete alapján döntenek annak megvásárlása felől és ezután nagyot csodálkoznak azon, ha az rövid időn belül tönkremegy vagy kicsorbul a pengéje vagy netalántán eltörik.

Ha számodra mindegy, hogy milyen késed van és egy gagyi minőségű 1000 forintos darabbal is boldog vagy akkor ez a cikk nem Neked szól, viszont ha olyan kést szeretnél választani magadnak, amiben megbízhatsz és nem hagy cserben éles helyzetekben sem, legyen az egy rövidebb kirándulás vagy akár egy hosszabb túra, akkor bizony nem mindegy, hogy milyen kés lesz a társad ezeken az utakon.

A késpenge anyaga

Késacél túra és túlélő késekRengetegfajta kés létezik a világon, legyen az rögzített nyelű vagy összecsukható, túlélő vagy épp egy szimpla konyhakés, viszont az összesnek van egy közös és nagyon fontos tulajdonsága, ez pedig a késpengének az anyaga.

A legtöbb késpenge „stainless steel”, azaz rozsdamentes acélból készül, csak ugye az nem mindegy, hogy milyen az anyagának az összetétele.

A késpengéknél a legtöbb esetben figyelembe szokták venni a következőket:

1. Milyen acélból készült
2. Mennyire könnyű megélezni
3. A késpenge szívósságát
4. A késpenge éltartását
5. A késpenge korrózióállóságát

A késpengék anyagáról bővebben a Wikipédia oldalán keresztül olvashatsz többet, az oldal viszont angolul van mivel magyarul sajnos nem találtam hasonlóan részletes cikket a témával kapcsolatban.

Késacél táblázat

A következő késacél táblázatba kigyűjtöttem a legismertebb késacélokat és osztályoztam a tulajdonságaikat pontszámok által. A legnagyobb adható pontszám kategóriánként 5, tehát a maximális elérhető pontszám 20 lehet.

Természetesen olyan késacél nem létezik a világon ami minden kategórián belül 5 pontot kapna, így már a 13.5 ponttól felfelé lévők igen jó acélnak számítanak.

Csak egy példa, az N690 jelölésű késacél például gördülőcsapács-acél keménységgel (60 HRC) és kopásállósággal, valamint nagyon jó korróziós ellenállással rendelkező acél, ami átmenetet képez a belépő kategóriás és a drágább magasan ötvözött porkohászati késacélok között.

Acél:Élezhetőség:Szívósság:Éltartás:Korrózióállóság:Összesen (20):
Aus 84.542.53.514.5
8Cr13MoV4.532.53.513.5
S30V334414
S35VN3.53.54415
VG104.533313.5
154CM3.53.53.5313.5
ZDP189235313
440C43.53414.5
10954.542.5213
Elmax3.53.54415
CTS-XHP43.54415.5
M4444214
D22.53.53211
M39033.55415.5
3V3.554.5316
CPM 15443.54314.5
N69043.53.53.514.5
A244.53.5315

Legismertebb késacélok

Mostanra biztosan nagyobb rálátásod van a késacélokra, viszont érdemes azzal is tisztában lenned, hogy melyek azok a belépő kategóriás jó minőségű késacélok amelyeket érdemes lehet kezdésként választanod.

Természetesen a késacél megválasztása nagyban függ a felhasználási területtől, ebben a cikkben viszont főleg a taktikai és túlélő késekről beszélünk.

A következőkben jöjjenek a legismertebb belépő kategóriás késacélok amelyekkel a legtöbbet lehet találkozni a piacon. Minden egyes késacélhoz találni fogsz pár darab kést is példaképpen.

440-C

A 440-es sorozatnak három típusa van, a 440-A, 440-B és a 440-C jelölésű, ezek közül a 440-C egy felső kategóriás nemesacélnak számít, melynek szívóssága kiváló egyensúlyban van a korrózióállóságával.

A 440-C egy viszonylag alacsony költségű igen közkedvelt acél a késkészítők köreiben, melyet elsősorban közepes és magas minőségű késeknél használnak.

440-C kések

Az AliExpress webáruházban rengeteg 440-C jelölésű minőségi kést fogsz találni, csak írd be a keresőbe, hogy „knife 440C” .

LDT Walther P22 összecsukható taktikai és túlélő kés

Walther P22 taktikai és túlélő kés

Ezek közül az egyik kedvencem az LDT Walther P22 összecsukható katonai túlélőkés ami szinte ajándéknak számít a piacon a mindössze 15 dollár körüli árának köszönhetően.

Jumper taktikai és túlélő késJumper taktikai és túlélő kés

Viszont van egy 3Cr13 jelölésű túra késem is ami tulajdonképpen a 420-as késacél kategóriába esik, így minőségben nem közelíti meg a 440-C színvonalát, de Nekem mégis nagy kedvencemmé vált a kialakítása és könnyű élezhetősége végett, na meg persze a pár dolláros ára miatt. 🙂

A Jumper Tactical Knife összecsukható taktikai késre a GearBest webáruházban bukkantam rá és ellenállhatatlan vonzást éreztem az iránt, hogy megvegyem mivel mindössze 5 dollár körül mozgott az ára.

Tökéletes konstrukció, csak azt nem értem miért nem gyártanak hasonlót komolyabb minőségben is, ugyanis azonnal megvenném.

8Cr13MoV & 8Cr14MoV

Az igen közkedvelt és sokat használt 8Cr13MoV sorozat amelybe beletartozik a 8Cr14MoV jelölésű késacél is, nagyon hasonló a AUS-8 késacélhoz amely egy kiváló árértékű acél a teljesítményéhez képest.

A 8Cr14MoV tulajdonképpen egy Kínai késacél ami meglehetősen kemény, korrózióálló és viszonylag elfogadható éltartással rendelkezik.

8Cr14MoV kések

Az AliExpress webáruházban a 8Cr14MoV késeket a “knife 8Cr14MoV” keresésre fogod megtalálni.

HX OUTDOORS ZD – 032 taktikai túra és túlélő kés

HX OUTDOORS ZD - 032 taktikai túra kés

A HX OUTDOORS ZD – 032 taktikai túra kés impozáns külsejével igencsak szemet gyönyörködtető látvány.  Szinte mindent tud amit egy összecsukható túlélő késnek tudnia kell, masszív de mégis könnyű köszönhetően az alumínium markolatának és így természetesen a tartósságával sincs gond.

Van rajta üvegtörő, kötélvágó és még egy késélező is elvan rejtve benne, aminek az egyik végén egy kis síp található. Ezeken kívül nagy előnye, hogy a penge hossza mindössze 8cm, így teljesen legálisan bárhová magaddal viheted.

Ezen a késen látszik, hogy minőségi anyagokból gyúrták össze, viszont jó hír, hogy eddig az árát nem tornázták fel a fellegekbe, így jelenleg szinte mindenki számára elérhető, körülbelül 18 dolláros áron kapható az AliExpress webáruházban a fenti linken keresztül.

Az oldalon keresztül találsz egy nagyon meggyőző videót is hozzá, amit szerintem mindenképpen érdemes megnézned.

AUS-8

Az AUS-8 egy japán késacél ami ár érték arányban az egyik legjobb késacél a piacon. Magas szén és alacsonyabb króm tartalmának köszönhetően pedig kiváló egyensúlyt biztosít a szívósság, az élesség és a korrózióállóság között. Éltartása nagyban függ az alkalmazott hőkezeléstől.

AUS-8 kések

Az AliExpress webáruházban az AUS-8 típusú késeket a “knife AUS8” keresésre tudod kilistázni.

HX OUTDOORS ZD – 019 taktikai túra és túlélő kés

HX OUTDOORS ZD - 019 taktikai túra és túlélő kés

Nos, a HX OUTDOORS ZD – 019 egy vérbeli bushcraft taktikai túra és túlélő kés, amit minden fenntartás nélkül magammal vinnék akár hosszabb többhetes túrákra is.

Természetesen AUS-8 késacélból van a pengéje és nagy örömömre G10-es csúszásmentes markolattal került forgalomba.

Fogásra nagyon kellemes szinte belesimul a kézbe, a penge elején lévő magasított recés ujjtámasz végett pedig nagyon biztos fogást eredményez.

A kiváló minőségű éltartó pengéjének köszönhetően pedig ideális szinte bármilyen fafaragási munkálatokra, de mint önvédelmi fegyver is kitűnően megállja a helyét. Az összes késem közül messze ez a legnagyobb kedvencem.

Az AliExpress webáruház oldalán keresztül akadtam rá erre a gyöngyszemre hosszas keresés után.

Erről a taktikai túlélő késről mindenképpen fogok egy különálló részletes cikket írni és ha időm engedi a bemutató videó sem fog elmaradni. 🙂

D2

A D2 egy rendkívül kemény és kopásálló késacél amit tipikusan késkészítéshez használnak. A D2 köré nem véletlenül épült hatalmas iparág, mivel híres a jó éltartó képességéről viszont elég nehezen élezhető.

Mivel a rozsdamentes acéloknál az elfogadott minimum széntartalom 13%, viszont a D2 mindössze 12% szenet tartalmaz, így éppen határeset a rozsdamentes acélok és a szénacélok között.

D2 kések

Az AliExpress webáruházban a D2 késeket a “knife D2” keresésre találod meg.

HX OUTDOORS Mercenaries D2

Taktikai túra és túlélő kések

Mivel D2 késem nincs vagy csak nem tudok róla, ezért ha vennék is egyet, akkor mindenképpen a HX OUTDOORS kései közül választanék egyet ami több mint valószínű, hogy a  MINI Mercenaries D2 túlélőkés lenne, vagy esetleg a nagyobb méretű Mercenaries D2 túlélőkés, mivel sokat járok túrázni és az ilyesfajta kések pont erre valók.

VG-10

A VG-10 egy felső kategóriás Japán rozsdamentes acél, amelyet kizárólag a Takefu Special Steel gyártó cég készít. A Takefu rozsdamentes acél nagyon hasonló összetételű a VG-1-hez, viszont kobaltot és vanádiumot is tartalmaz.

Jó kopásállóság és rozsdaállóság jellemzi és az egyik legfinomabb penge él kialakítására alkalmas késacél, ami hihetetlenül jó éltartással rendelkezik. Rengeteg jó tulajdonságai miatt széles körökben alkalmazzák katonai, taktikai és túlélőkésekhez, a VG-1-es verzióból pedig a méltán híres Japán konyhakéseket készítik.

VG-10 kések

Az AliExpress webáruházban a VG-10 késeket a “knife VG10” keresésre találod meg.

HX OUTDOORS VG10 vadász és túlélő kés

HX OUTDOORS VG10 vadász és túlélő kés

Ugyan mi más is jöhetne mint megint egy HX OUTDOORS kés, ami természetesen nem más mint a HX OUTDOORS VG10 vadász és túlélő kés. Mivel több HX OUTDOORS késem is van és kivétel nélkül mindegyikkel nagyon megvagyok elégedve, ezért a VG-10-es késekhez is egy hasonlóan jó minőségű kést választottam.

A HX OUTDOORS VG10 vadász és túlélő kést nyugodtan használhatod komolyabb túlélő feladatokra, de ugyanúgy kempingezésnél vagy túrázásnál is jól jöhet.

Kiváló VG-10-es pengével rendelkezik és az éltartása is hihetetlenül jó. Ezt a kést nem kell minden pillanatban élezned az egyszer biztos.

A penge hossza viszont 9,8cm, így ez már fegyvernek minősül a magyar törvények szerint, ezért ezt a kést nem ajánlatos a városi dzsungelben magaddal hordanod, erre a célra használd inkább a HX OUTDOORS ZD – 019 taktikai túra és túlélő kést.

A késacélok minőségét befolyásoló egyéb tényezők

A késacélok minőségét befolyásoló legfontosabb tényező ugye nem más mint a késacélok hőkezelése, amelynek elsődleges célja a fémek és ötvözetek mechanikai tulajdonságainak módosítása, ez lehet például a keménység és a szívósság fokozása, de a rugalmasság növelése is ebbe a kategóriába tartozik.

Például a korrózióállóságot növelhetjük különböző ötvöző anyagok hozzáadásával, mint a króm, vanádium, molibdén vagy a nikkel.

A porkohászati eljárással készült acéloknál pedig elődleges cél lehet a nagy kopásállóságú és keménységű acél létrehozása. Az így készült kések magas keménységgel és nagyon jó éltartással rendelkeznek, viszont hátrányuk, hogy általában nehezen élezhetők.

A taktikai túra és túlélő késeknél az ideálisnak mondható keménység általában 56-60 HRC közé esik, az 52 HRC keménység alatt pedig a pengét puhának nevezzük. Fontos tudni, hogy a minél keményebb késpengék kevésbé szívósak, ezáltal hamarabb törnek.

Tehát az alkalmazott hőkezelés és ötvözés nagyban függ attól, hogy milyenfajta acélt szeretnénk előállítani.

Remélem tetszett ez a kis összefoglaló a taktikai túra és túlélő késekkel kapcsolatban.

Taktikai túra és túlélő kés vásárlás

Ha taktikai túra vagy túlélő kést szeretnél vásárolni, akkor ajánlom figyelmedbe a HX OUTDOORS és a GANZO késeit, mivel jelenleg ezek az egyik legjobb és legolcsóbban kapható kések a piacon.

Örömteli és sikeres kés vásárlást kívánok! 🙂

To top