Arduino Robotika Blog Egyéb Hobbielektronika Termék Tesztek

TS100 Hi-Tech digitális programozható forrasztópáka

TS100 digitális programozható forrasztópáka

Forrasztópáka ami programozható? Akár nevezhetnénk stílusosan okos forrasztópákának is, mivel szerintem ez a jelző sokkal jobban illik rá.

TS100 forrasztópáka vásárlásA TS100 valóban egy programozható forrasztópáka ami egy nagy méretű digitális OLED kijelzővel került forgalomba, kis méretéből adódóan pedig elfér akár a zsebünkben is, így ha szeretnénk könnyedén bárhová magunkkal vihetjük.

Az ára is nagyon kedvező, mindössze tízen-pár-ezer forintot kérnek érte, így aki egy Hi-Tech megjelenésű és fantasztikus tudású forrasztópákát szeretne vásárolni magának, annak a TS100 forrasztópákát csak ajánlani tudom.

Na de ne szaladjuk ennyire előre, legelőször is nézzük meg, hogy mit is tud a TS100 forrasztópáka és ez után majd részletesen kiértékeljük.

Mivel a TS100 egy intelligens forrasztópáka, így rengeteg hasznos beállítást tudsz rajta egyedivé varázsolni.

TS100 forrasztópáka teszt (videó)

Automatikus kikapcsolás

TS100 forrasztópáka automatikus kikapcsolás

A TS100 beépített giroszkóppal rendelkezik, így lehetőséged van beállítani rajta az automatikus kikapcsolás idejét percben megadva.

Ez annyit jelent, hogy ha leteszed az asztalra a forrasztópákát és nem mozgatod, akkor a megadott idő intervallum után automatikusan kikapcsol. Ha mondjuk 1 percet állítottál be, akkor 1 perc után, ha 5 percet akkor az után és így tovább.

Ha véletlenül elfelejtkeztél arról, hogy a forrasztópákádat bekapcsolva hagytad, akkor ez a funkció megvéd attól, hogy esetleg valami komolyabb baj keletkezzen ebből.

Nálam ez már előfordult egy másik típusú forrasztópákával, amin nincs automatikus kikapcsolás mód. Épp forrasztás közben hívott valaki és teljesen elfelejtkeztem a bekapcsolt tűzforró forrasztópákáról, ezért a TS100-nak ezt a funkcióját kimondottan értékelem.

Automatikus alvó üzemmód

TS100 forrasztópáka alvó üzemmód

Szintén a beépített giroszkópnak köszönhetően, alvó üzemmód beállítására is lehetőségünk van. Komolyabb hosszabb ideig tartó forrasztási munkálatoknál sokszor előfordul, hogy leteszem az asztalra a forrasztópákát miközben épp mást csinálok, viszont ezután megint használni szeretném és természetesen nem szeretném állandóan ki/be kapcsolgatni.

Itt jön képbe a TS100 nagyon hasznos alvó üzemmód funkciója, ami annyit takar, hogy beállíthatok rajta egy percben megadott idő intervallumot ami után automatikusan alvó üzemmódba kerül a forrasztópáka ha épp nem használom.

Az alvó üzemmód a pákahegy hőmérsékletét automatikusan lehűti egy általam megadott hőmérsékletre, mondjuk 160 Celsius fokra és amint megint használni szeretném, tehát felveszem az asztalról, akkor a giroszkóp ezt automatikusan érzékeli és pillanatok alatt felhevíti a pákahegyet az eredetileg beállított hőmérsékletre.

Ezzel a funkcióval nagymértékben kímélni tudom a pákahegyben található fűtőszálat és így igencsak meghosszabbíthatom az élettartamát.

Giroszkóp és a mozgásérzékelés érzékenységének beállítása

Sőt, a fenti funkciókhoz még a giroszkóp mozgásérzékelés érzékenységét is lehetőségem van beállítani.

Ha mondjuk a forrasztópáka alvó üzemmódban van és alacsonyra állítom a giroszkóp mozgásérzékelés érzékenységet, akkor ha véletlen meglököm az asztalt erre nem fog a forrasztópáka „felébredni”, ha viszont magasra állítom ezt az értéket akkor kisebb mozgásra is aktiválódni fog a mozgásérzékelés mód.

TS100 forrasztópákaKijelző tükrözés

A kijelző tükrözését is betudjuk állítani, ha mondjuk valaki bal kezes akkor jól jöhet ez a funkció mivel a kijelzőn megjelenő adatok nem fejjel lefelé lesznek láthatóak.

A fotón a kijelző alap beállítása látható, ami a jobb kezesek számára ideális.

Saját logó

Ez már csak hab a tortán, hogy még akár a saját logódat is elkészítheted és feltöltheted a készülékre.

Nekem ez a lehetőség kimondottan tetszik, mivel így a saját „NaMerre” logómat is megjeleníthetem a készülék bekapcsolásakor, ezt majd nemsoká bemutatom a forrasztással kapcsolatos videóimban. Persze nem csak logót hanem akár a saját nevedet is megjelenítheted a készüléken.

Áramellátás DC vagy LiPo akkumulátorról

TS100 forrasztópáka áramellátásA TS100 forrasztópáka egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy a rajta található DC 5525-ös csatlakozón keresztül rengetegféle áramforrásról üzemeltethetjük.

12-24 Voltos Laptop AC adapterről.
Power-Bank használatán keresztül.
Vagy akár autós szivargyújtó töltővel.

Nem utolsó sorban pedig 3S-6S LiPo akkumulátorról.

Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a TS100 forrasztópákát szinte bármilyen körülmények közt használni tudjuk.

A maximális 65W-os teljesítmény eléréséhez 24V-ra lesz szükségünk. Itt megjegyezném, hogy 24V feszültséggel a 300 Celsius fokot mindössze 11 mp alatt eléri, ami véleményem szerint hihetetlenül jó teljesítmény.

TS100 a programozható forrasztópáka

Mivel a TS100 forrasztópákát lehetőséged van programozni, így akár egyéni programkódot is írhatsz hozzá és ezután azt könnyedén feltöltheted rá, amint csatlakoztattad a számítógépedhez a rajta lévő micro USB porton keresztül.

TS100 forrasztópákaHa viszont nem értesz a programozáshoz, akkor van egy jó hírem. A TS100 forrasztópákához már létezik egy nyílt forráskódú firmware amit ingyenesen letölthetsz a GitHub oldaláról.

A TS100 nyílt forráskódú kód itt található, a magyar nyelvű firmware-t pedig ezen az oldalon keresztül (TS100 firmware) tudod letölteni a „TS100_HUN.hex” fájlra kattintva.

Amint letöltötted és installáltad az új firmware-t hozzá, lehetőséged lesz teljesen egyedi nagyon hasznos beállítások megadására és még akár a logódat is feltöltheted a készülékre.

Természetesen mindezek nélkül is tökéletesen működik a TS100 forrasztópáka és a fentieket ha nem szeretnéd, akkor nem kötelező megcsinálnod.

60W-os forrasztópáka

60W-os forrasztópáka csomagMég mielőtt rátérnék a TS100 forrasztópáka összegzésére, érdemes megemlítenem egy másik típusú forrasztópákát, amit ez idáig használtam.

Ez egy 60W-os állítható hőmérséklet szabályzós elektromos forrasztópáka csomag, amiben rengeteg nagyon hasznos tartozékot is kapunk a forrasztópákához. Mivel lassan egy éve használom és azóta is tökéletesen működik csak ajánlani tudom. Már csak a tartozékok végett is nagyon megéri megvásárolni.

Annak idején az AliExpress webáruházban bukkantam rá és szerintem a mai napig nagyon jó vételnek számít. Ezt a 60W-os forrasztópáka csomagot hihetetlenül olcsón itt tudod beszerezni.

Ha most kezdesz neki a forrasztás gyakorlásának, akkor ez a forrasztópáka csomag kiváló választásod lehet.

Természetesen ez a forrasztópáka a nyomába sem érhet a TS100-nak, ezért precízebb forrasztási munkálatokhoz mindenképpen a TS100 forrasztópákát ajánlom.

Nekem mindkettő megvan és jelenleg a 60W-os forrasztópáka csomag tartozékait használom a TS100 forrasztópákával, ami számomra egy tökéletesen bevált párosítás.

TS100 forrasztópáka összegzés

TS100 forrasztópáka

Most már úgy érzem nyugodt szívvel rátérhetek a TS100 forrasztópáka összegzésére, tehát kezdjünk is neki.

A TS100 forrasztópáka nagyon mutatós Hi-Tech megjelenése azonnal megfogott mivel nagyon szeretem ezt a stílust. Egy igényes mutatós kis dobozkában érkezett meg hozzám amit szintén nagyra értékelek.

Kompakt méretének és kis súlyának köszönhetően nem igényel sok helyet így bárhová magammal vihetem ahová csak szeretném.

Mivel rengetegféle áramforrásról tudom üzemeltetni, akár LiPo akkumulátorról is, így olyan helyeken is tudom használni ahol nem elérhető a 220V-os hálózati áram szolgáltatás. Nálam ez volt az egyik fő szempont, hogy a TS100 forrasztópákát választottam.

A nagy méretű digitális hőmérséklet szabályzós OLED kijelzőjén nagyon jól látható az aktuálisan beállított Celsius fok és könnyen kezelhetőek a beállítások.

Mivel a TS100 forrasztópáka pillanatok alatt felmelegíti a forrasztópáka hegyet akár 450 Celsius fokra is, és a kijelzőn megjelenő adatok hatalmas pontossággal tükrözik vissza az éppen beállított Celsius fokot, ezért a TS100 forrasztópáka ténylegesen megérdemli a precíz forrasztópáka jelzőt.

Az intelligens módok közül nagyon nagyra értékelem az alvó és az automatikus kikapcsolás módokat. Ezeknek a használata hihetetlenül megkönnyíti a forrasztási munkálataimat.

A nagyon könnyen telepíthető nyílt forráskódú (ingyenes) firmware telepítését pedig csak ajánlani tudom, mivel messze több beállítási lehetőségünk lesz ennek használatával. Sőt, ezután még a magyar nyelv is elérhető lesz rajta.

A rengeteg jobbnál jobb tartozékként megvásárolható pákahegyek pedig lehetővé teszik szinte bármilyen típusú forrasztási munkálatok kivitelezését, így ezek megvásárlását szintén csak ajánlani tudom.

Elmondhatom, hogy szinte beleszerettem ebbe a forrasztópákába, mivel ennél jobbat ennyire kedvező áron egyszerűen nem lehet találni a piacon.

Saját tapasztalatból mondom, egy jól kiválasztott forrasztópákával nagyon élvezetes lehet a forrasztás, egy rosszabbal viszont szörnyű, így mindenképpen érdemes egy jó minőségű forrasztópákát választanod.

TS100 pákahegyek

TS100 forrasztópáka - pákahegyek

Nagy örömünkre a TS100 forrasztópákához rengeteg fajta pákahegy közül tudunk választani.

A legáltalánosabban elterjedt pákahegy kétséget kizáróan a TS-BC2, viszont személy szerint legtöbbször a TS-D24 pákahegyet használom általános forrasztási munkálatokhoz.

Ezen kívül sokat szoktam használni a TS-B2 pákahegyet és kisebb SMD (surface mounted device) forrasztásokhoz pedig az elengedhetetlen TS-I-t.

A TS100 forrasztópákához az eredeti pákahegyeket a legolcsóbban itt tudod beszerezni.

TS100 forrasztópáka vásárlás

Ha hobbi szinten forrasztasz vagy épp most kezdesz neki a forrasztás gyakorlásának, akkor a TS100 forrasztópákánál jobbat egyszerűen nem tudok ajánlani.

Nekem annyira bevált, hogy akár 25 ezer forintot is adtam volna érte, viszont van egy jó hírem mivel jelenleg mindössze 15 ezer forint körüli áron kapható. 🙂

Ha Te is szeretnél egy maximálisan precíz hibamentes forrasztópákát vásárolni magadnak, akkor a TS100 forrasztópákával garantáltan jól jársz.

A „Priority Line” szállítási móddal VÁM és ÁFA mentesen tudod megvásárolni.

 • TS100 forrasztópáka vásárlás
  TS100 forrasztópáka - Kuponkódok és kedvezmények

  Aki egy kompakt méretű nagyon sok oldalú Hi-Tech megjelenésű és fantasztikus tudású forrasztópákát szeretne vásárolni magának, annak a TS100 forrasztópákát csak ajánlani tudom.

  Kupon ajánlatok utolsó frissítésének dátuma:2022 Sep 09
Eredeti ár - $87 (29,580 ft) Kedvezményes ár - $74 25,160 ft
  Irány az ÜzletAliExpress.com

TS100 forrasztópáka hasznos kiegészítők

A TS100 forrasztópákámhoz a következő praktikus és hasznos kiegészítőket használom.

1. Hőálló szilikon forrasztó pad: Soldering Mat

2. Eredeti TS100 pákahegyek: Soldering Iron Tip

3. MECHANIC forrasztó ón: Solder Wire

4. AMTECH (Flux) folyatószer: AMTECH Flux

5. Pákahegy tisztító huzalszivacs + tartó hozzá: Steel Wire Sponge

6. Ón eltávolító szalag: Solder Remover Wick

7. Anti-statikus acél csipeszek: Anti-static Stainless Steel Tweezers

8. Isopropyl Alkoholos tisztító kendő: Isopropyl Alcohol Swab Pads

9. Forrasztópáka hegy tisztító (Flux) paszta: Rosin Soldering Flux Paste

10. Csipeszes forrasztó segéd (harmadik kéz): Soldering Iron Stand

11. Hőálló szivacsok a pákahegy tisztításához: High Temperature Resistant Sponges

12. Power-Bank: Anti-reverse Portable Power Bank

13. Mini ventilátor: Mini USB Fan

14. FULL HD (1920x1080p) Endoszkóp: 1080P Full HD USB Android Camera Endoscope

15. Nagyítók: 20X/15X/10X/5X Monocular Magnifying Glass Lens

16. PCB panel a forrasztás gyakorlásához: PCB Board Soldering DIY Kit

Természetesen ennél sokkal több hasznos kiegészítőm van a TS100 forrasztópákához, viszont ebben a listában csak azokat említettem meg, amelyek kimondottan jó minőségűek és beváltak számomra. Ezeket a forrasztópáka kiegészítőket általában szinte mindegyik forrasztási munkálataimnál használni szoktam.

1 hozzászólás “TS100 Hi-Tech digitális programozható forrasztópáka”

 • Sanyi84

  mondja:

  Évek óta használok jbc t245 a pákát és hozzá digitális állomást. 3(6- első bekapcsolás) mp fűtési idő. Gyors hegycsere, készenlét/alvó üzemmód. 60/120W, hosszú hegy élettartam, természetesen ez ipari és megfelel a szigorú esd követelményeknek is, nos azota mióta esd lapon, esd karkötővel és ruhában forrasztok megfelelő esd földdel nincs halál ezekből. Egyszerű akkucsere tönkrevághat egy régi pár százezret érő ipari elektronikát. Tele van filléres cmos ickkel, de van amit szinte lehetetlen pótolni. Van is e miatt kuka vezérlésem.
  Bár ilyen pákára mint most tárgyalt nem vágyom de jó dolog. Kezdőknek, ahol az áramkörök filléresek.Nagyon hobbikategória… Weller helyett ezt venném. Az ára baráti, leszámitva a valószínű esd védelem nélküliségét használható kategória. Persze nem szerviz vagyok, de magamnak javítok. Kérdés se volt paramétertár akkucserénél érdemes befektetni egy szettre a jbc ből. De hobbista kis quad 405 jeivel, nos neki nem.

Hozzászólás

To top