Blog Kiemelt cikkek

VPN jelentése és működése érthetően – VPN szerver kezdőknek

VPN jelentése és működése érthetően - VPN szerver kezdőknek ingyenes VPN

A VPN jelentése magyarul virtuális magánhálózatot jelent (VPN, angolul Virtual Private Network), ez egy VPN szerver ami garantálja a biztonságos internet kapcsolatot a hálózatodra csatlakoztatott eszközeid számára.

Tudom, a VPN jelentése és működése első nekifutásra bonyolultnak tűnhet, ezért ebben a cikkben megpróbálom érthetően elmagyarázni a VPN szerver működését, elsősorban kezdő VPN felhasználók számára.

A VPN elsődleges esszenciája, hogy a VPN szerver használatán keresztül elrejtheted az ISP-d (Internetszolgáltatód) által kiosztott eredeti IP címedet és ezáltal tulajdonképpen inkognitó módban, azaz névtelenül böngészheted az internetet.

A VPN jelentése és működése
VPN szerver nélküli internet csatlakozás
VPN szerver használata az internet csatlakozáshoz
Ingyenes VPN
Fizetős VPN
VPN szerver kezdőknek – Melyik a legjobb VPN?
Legjobb VPN szerver szolgáltatók

Mivel a VPN szerver nem csak az IP címedet rejti el, hanem optimális esetben a böngészési adataidat sem naplózza, így az internetes tevékenységeid, magyarul az általad meglátogatott oldalak vagy letöltött fájlok adatai nem kerülnek elmentésre a VPN szerveren és ez által az internetszolgáltatód szerverein sem lesznek elérhetőek.

Természetesen ez csak abban az esetben lehetséges ha egy olyan megbízható VPN szerver szolgáltatót használsz, amely garantáltan nem monitorozza és naplózza az internetes tevékenységeidet.

VPN szerver kezdőknek

Ne hagyd, hogy Téged is megfigyeljenek

Nem véletlenül szerepel ez a mondat a cikk kiemelt fotóján és a Mátrixból jól ismert Smith ügynök sem az elragadó mosolya végett kapott helyet rajta.

Egyszerűen fogalmazva VPN szerver szolgáltató nélkül szinte biztos lehetsz benne, hogy Téged is megfigyelnek, magyarul adatokat gyűjtenek Rólad és az összes internetes tevékenységedről, majd azt felhasználhatják ellened vagy értékesítik.

Csakúgy mint a Mátrix című filmben a virtuális világban is nagyon könnyedén válhat bárkiből Smith ügynök és általában ezeket a típusú embereket nem az etika és az erkölcsösség vezeti elsősorban, csakhogy finoman fogalmazzak.

A VPN jelentése és működése

A VPN jelentését már a cikk elején tisztáztuk viszont ahhoz, hogy megértsük a VPN működését legelőször is nézzük meg, hogy mi történik ha VPN szerver nélkül böngésszük az internetet és ezek után azt is ha VPN szerver használatán keresztül csatlakozunk az internetre.

Mivel a Mátrix az egyik kedvenc filmem és a film által bemutatottak több szempontból is hasonlítanak a jelenlegi valóságunkra, ezért maradok a Mátrix példánál melyhez nem sajnáltam az időt és energiát, hogy elkészítsek pár Mátrixos VPN grafikát, amely remélhetőleg kiválóan szemléltetni fogja a VPN szerver kapcsolat működését.

VPN szerver nélküli internet csatlakozás

VNP szerver nélküli internet csatlakozás

Az otthoni hálózatodon belül használt eszközök, mint az asztali számítógéped, laptopod, okostelefonod vagy bármilyen más IP címmel rendelkező eszközöd, mint például a biztonsági WiFi IP kamerák egy a belső hálózatodon működő router által kiosztott hálózaton belüli IP címen keresztül csatlakoznak a routeredhez.

A routered típusától függően a belső IP címed eltérő lehet a grafikán látható „192.168.1.x” IP címtől.

Mivel a routered az internet szolgáltatód által kiosztott publikus IP címen keresztül csatlakozik az internetre, így ez tulajdonképpen pont olyan mintha egy táblával a kezedben sétálnál mondjuk Budapest belvárosában a Váci utcán amire rá van írva a neved, lakcímed az összes elérhetőséged és mindeközben minden lépésedet kamerával megfigyelik.

VPN szerver otthoni router

Az IP címed alapján visszakövethetnek az internetre kapcsolódott készülékedig és ez által akár a valós életben is nyomon követhetnek, ha nem hiszed nyisd meg a „mi az IP címem” oldalt és máris láthatod a publikus IP címedet, amit nemcsak Te hanem tulajdonképpen bárki láthat.

Az első számú Smith ügynök aki megfigyel természetesen az internet szolgáltatód, mivel az összes internetes tevékenységedet naplózza és ezek az adatok akár évekre visszamenően visszakereshetőek.

Mivel az internet szolgáltatód szerverein elmentett adataidhoz bármikor azonnali hozzáférése van az állami szerveknek is, mint például a NAV vagy a kormány, így előttük sem lehet titkod.

VPN jelentése és működése

Láthatják a levelezésedet, az internetes böngészésed adatait, az összes internetes üzleti tevékenységedet, a vásárlásaidat és még azt is megnézhetik, hogy milyen fájlokat töltöttél le a gépedre, magyarul semmi sem marad rejtve előlük.

Tehát bármikor amikor csak akarnak felelősségre vonhatnak szinte akármilyen indokkal, mivel ugye a hatalom látszólag az ő kezükben van, Te pedig mint a nyuszika a viccben akkor is kapsz ha volt rajtad sapka és akkor is ha nem.

Mivel egy szempillantás alatt lehet bárkiből Smith ügynök a virtuális világban, így saját biztonságunk érdekében nagyon nem ajánlatos védtelenül az interneten „szaladgálnunk”, nehogy esetleg úgy járjunk mint az említett nyuszika.

Ha ez nem lenne elég a másik oldalon pedig ott vannak a hackerek, mivel nekik nincs közvetlen hozzáférésük az internet szolgáltatód szervereihez így nagy valószínűséggel egy sokkal könnyebb prédát, azaz Téged vagyis az internetre kapcsolódott eszközeidet, laptop, okostelefon és a többi fogják támadni.

Szerintem most már van némi rálátásod arra, hogy „Mi fán terem a ribizli”.

VPN szerver használata az internet csatlakozáshoz

VNP szerver használata az internet csatlakozáshoz

Mint az a grafikán jól látszik, Trinity a mátrixból (akinek a neve egyébként szentháromságot jelent) most már úgy mosolyog mint egy jóllakott óvodás. Ez a természetes mosoly sok mindent elárul, főleg azt, hogy immáron egy biztonságos VPN szerveren keresztül csatlakozik az internetre.

Boldogságának ténylegesen valós oka, hogy ő már nem egy „táblával a kezében sétálgat az interneten” amin az összes elérhetősége fel van tüntetve, hanem egy rejtett, azaz maszkolt IP címet használ a VPN szolgáltatóján keresztül, így a földrajzi helyzete és az internetes tevékenységei láthatatlanok maradnak a sok kis „Smith ügynök” kíváncsi szemei elöl.

Amikor kiválasztod a számodra legmegfelelőbb VPN szolgáltatót és előfizetsz a szolgáltatásaira, akkor első lépésként egy úgynevezett VPN Client-et fogsz majd telepíteni a számítógépedre.

A VPN Cient-en keresztül az adataid titkosításra kerülnek, általában egy AES (Advanced Encryption Standard) 256 bites titkosításon keresztül, ami egy a katonaságnál is használt ultra biztonságos titkosítási protokoll és így amikor az internetre csatlakozol a küldött adatok olvashatatlan jelekké válnak amit nem lehetetlen, viszont elég nehéz feltörni.

Mivel a maszkolt IP címeden kívül semmi mást nem lát az internet szolgáltatód, amit természetesen szinte lehetetlen beazonosítani, vagy ha be is azonosítják annak sincs sok értelme mivel a VPN szervered nem naplózza az átmenő adatforgalmat, így az elsődleges Smith ügynököd, azaz az internet szolgáltatód számára tökéletesen láthatatlan marad az összes internetes tevékenységed.

VPN jelentése és működése érthetően – VPN szerver kezdőknek

Ha mondjuk egy a NAV vagy a kormány által megbízott Smith ügynök szeretne az internet szolgáltatódon keresztül az adataidhoz hozzáférni, akkor a világon semmit sem fognak látni, mivel a titkosított adataid nem kerültek mentésre, így Te tiszta maradsz „ha volt rajtad sapka ha nem” mint a frissen esett hó.

A maszkolt IP címednek és a titkosított privát adatforgalmadnak köszönhetően pedig valószínűleg hamarabb fogsz a Mátrixból Neo-val találkozni mint bármilyen hackerrel.

Ingyenes VPN

Az ingyenes VPN szolgáltatás sokszor olyan mintha a saját fegyvereddel lőnének fejbe. Elnézést a kemény fogalmazásért, de az ingyenes VPN szerver szolgáltatásokkal kapcsolatban ez az állítás nagyon sokszor igaznak bizonyul, természetesen tisztelet a kivételnek.

Ezen a világon szinte semmit sem adnak ingyen, mindennek valami célja van, „ok és okozat” ahogy az a Mátrix című filmben is elhangzott.

Egy ingyenes VPN szolgáltató ugyan miért tartana fent drága szerverparkot és biztosítana ingyenes VPN szolgáltatást számodra minden ellenszolgáltatás nélkül. Elgondolkoztál már ezen?

Ahhoz, hogy megérje nekik ingyenes VPN szolgáltatást nyújtani több mint valószínű, hogy sok olyan dolog megbújik a háttérben amit biztosan nem fognak az orrodra kötni.

Például az ingyenes VPN szolgáltatást kínálhatják csaliként is, hogy megszerezzék az adataidat majd ezután értékesítsék azt harmadik felek számára amelynek mondanom sem kell, hogy Rád nézve nagyon komoly következményei lehetnek.

Így már mindjárt jobban megéri ingyenes VPN szolgáltatást nyújtani, nem igaz? Itt csak az a kérdés, hogy ugye ki számára éri meg, mert persze azt Te sem hiszed komolyan, hogy ez a Te számodra lesz jövedelmező üzlet.

Persze van egy olyan megoldás is amikor tényleg megéri az ingyenes VPN szolgáltatás, ez abban az esetben lehetséges ha Te magad hozol létre saját ingyenes VPN szolgáltatást az otthoni hálózatodon keresztül.

Ehhez azért nem árt némi technikai háttér, bár egy kis tanulás után nem lehetetlen az átlag felhasználók számára sem összerakni egy tökéletesen működő otthoni ingyenes VPN szolgáltatást. Ha van rá igény lehet ezt a későbbiekben bemutatom.

Fizetős VPN

Természetesen a fizetős VPN szolgáltatók is kínálhatnak például egy hónapos ingyenes VPN szolgáltatást, viszont ez merőben más a fentebb említett ingyenes VPN szerver szolgáltatóktól.

A fizetős VPN szolgáltatások esetében már Te is leraksz valamit az asztalra, magyarul fizetsz a szolgáltatásért, így több mint valószínű, hogy egy lényegesen komolyabb színvonalú szolgáltatást fogsz kapni mint az ingyenes VPN szolgáltatások használatán keresztül.

Mivel a fizetős VPN szolgáltatások pénzbe kerülnek, így a VPN szolgáltatók nagy eséllyel mindent megfognak tenni nehogy eljátsszák a beléjük vetett bizalmadat. Aki fizet az diktál, nehogy már a csík húzza a repülőt, nem igaz?

Nos, ebben az esetben ez akár igaz is lehetne, viszont a fizetős VPN szerver szolgáltatás esetében is ugyanúgy ott van az a lehetőség, hogy naplózzák az adataidat, magyarul eltárolják azt a saját VPN szervereiken.

Mivel az adatok naplózására vonatkozó irányelvek általában megtalálhatóak minden egyes fizetős VPN szerver szolgáltató weboldalán, így mielőtt szerződést kötnél velük ezt mindenképpen érdemes lehet átnézned.

VPN szerver kezdőknek – Melyik a legjobb VPN?

Rengeteg fizetős VPN szolgáltatás található az interneten és szinte mindegyik VPN szolgáltató természetesen a lehető legjobbakat ígéri magáról, máskülönben ugye hogyan is tudná értékesíteni a szolgáltatásait.

A legjobb fizetős VPN szolgáltatók már bizonyítottak a piacon és hatalmas ügyfélkörrel rendelkeznek ami annyit jelent, hogy rengeteg ember megbízik bennük.

Mivel érzékeny adatok kezeléséről és titkosításáról van szó, ezért csakis a legjobb fizetős VPN szolgáltatókat érdemes választanunk, ha tényleg ultra biztonságosan szeretnénk az internetre kapcsolódni.

Legjobb VPN szerver szolgáltatók

Íme a legjobb fizetős VPN szolgáltatók, amelyek garantáltan nem naplózzák, azaz mentik az internetes tevékenységeidet.

Legjobb VPN szerver szolgáltatók - NordVPN

NordVPN

A világ legnagyobb fizetős VPN szerver szolgáltatója a NordVPN melyet mindenképpen az első helyen ajánlunk.

Mivel a NordVPN székhelye Panamában található, ahol nincsenek adattárolási törvények, így a NordVPN törvényesen betarthatja a szigorú naplózási tilalmat a felhasználók adatvédelme és biztonsága érdekében.

Több mint 60 országban vannak jelen és megközelítőleg 6000 dedikált P2P szerverrel rendelkeznek, melyek folyamatosan bővülnek. A szerverek nagy száma pedig elősegíti a forgalom elosztását, és így gyors zökkenőmentes VPN-kapcsolatokat garantál.

Nincs sávszélesség vagy adatkorlát a VPN forgalom számára, egy NordVPN fiókkal egyszerre 6 eszközt tudsz összekapcsolni.

Kettős titkosítási szervereket kínál az extra adatvédelem és biztonság érdekében. Katonai szintű AES-256-GCM titkosítás csak a legbiztonságosabb protokollokkal: OpenVPN (UDP és TCP), IKEv2 / IPSec, NordLynx (WireGuard alapján).

A CyberSec szolgáltatással van összekapcsolva, amely automatikusan blokkolja a veszélyes weboldalakat és a bosszantó hirdetéseket.

Testre szabható „kill” kapcsoló. (leállíthatja az egyes folyamatokat vagy az internetkapcsolatot)

Olyan korlátozó országokban mint (Kína, Közel-Kelet) is működik, amelyek korlátozzák / cenzúrázzák az internet-hozzáférést.

Kockázatmentes 30 napos pénz-visszafizetési garancia és 24/7 ügyfélszolgálat (élő csevegés, e-mail, jegyrendszer).

A NordVPN a legtöbb streaming szolgáltatást feloldja

VPN jelentése és működése érthetően – VPN szerver kezdőknek

Kétséget kizáróan az egyik legjobb fizetős VPN szerver szolgáltató a piacon, amely nagyszerű teljesítményének, remek árazásának és a rengeteg felhasználóbarát funkcióinak köszönhetően az egyik legjobb választásod lehet.

Most kipróbálhatod teljesen ingyen

A 30 napos pénzvisszafizetési garanciának köszönhetően most teljesen ingyenesen és kockázatmentesen kipróbálhatod ha szeretnéd.

Részletek itt: NordVPN ingyen

Természetesen az általam ajánlott VPN szerver szolgáltatókon kívül rengeteg másik létezik, viszont ebben a cikkben csak a legbiztonságosabb VPN szerver szolgáltatókat szeretném ajánlani.

Nem meglepően, személyes kedvencem a NordVPN VPN szerver szolgáltató, melyet mindenki számára csak ajánlani tudok.

Remélem ezzel a cikkel tudtam segíteni és ezek után a VPN jelentése és működése már nem egy mitikus kategóriába tartozik a kezdő VPN felhasználók számára.

To top